4p
Több ezren tüntettek tegnap Orbán Viktor és Matteo Salvini találkozója ellen Milánóban. A demonstrálók szerint a magyar kormányfő és az olasz belügyminiszter szabadulni akar a migránsoktól, és egy falakkal teli Európát szeretne. A nyugati sajtó szerint Orbán és Salvini migrációellenes frontot hoz létre, és egyesíti erőit a jövő tavaszi EP-választások előtt.
Matteo Salvini fogadja Orbán Viktort a milánói városházán 2018. augusztus 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A populista duó, Orbán Viktor és Matteo Salvini arra szólít fel, hogy deportálják Európából a migránsokat – ezzel a címmel számolt be a Telegraph a magyar kormányfő és az olasz belügyminiszter keddi milánói megbeszéléséről. A következő Európai Bizottságnak és Európai Parlamentnek vissza kell küldenie az illegális migránsokat Afrikába, és a közös határvédelmet is erősíteni kell, idézte a magyar kormányfőt a brit konzervatív lap.    

Az EP-választásokra készülnek

A Telegraph szerint Orbán „támogató látogatása” már felkészülés az EP-választásokra, amely a liberálisok és a populisták csatáját hozhatja. A kampány központi témája a migráció lehet.

A lap azt is megjegyzi, hogy Orbán az európai populista jobboldali pártok, köztük Salvini Liga pártjának „vezérszurkolója” lett: hevesen harcol az EU vezetőivel, Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral a migráció kérdésében.

Migrációellenes front

Nyugati lapok szerint Orbán és Salvini „migrációellenes frontot” hoz létre, és egyesítheti erőit a jövő tavaszi európai parlamenti választások előtt. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a két vezető már korábban is a nacionalista erők összefogását indítványozta a migráció megállítására.

Az olasz La Stampa szintén azt hangsúlyozta, hogy kilenc hónappal az EP-választások előtt körvonalazódott egy "másik, Macron-ellenes Európa”: Milánóban létrejött egy európai szövetség a francia elnökkel szemben. Salvini és Orbán azzal a céllal lépett fel a barikádra, hogy az Európai Néppártot – amelynek a Liga nem is a tagja – a "saját politikai térfelükre vonzzák".

Betörnék Brüsszel kapuit

A La Stampa hozzáteszi: a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom ugyan elhatárolta magát a találkozótól, de az olasz kormány migrációs politikája egyre inkább Salvini felé mozdul el. A jobbközép Il Giornale szerint Olaszország a találkozóval ténylegesen elmozdult a közép-európai V4-ek irányába.

Az MTI szerint a Corriere della Sera arról ír, hogy hiába nevezte hősnek és dicsérte Orbán Viktor Matteo Salvinit, Magyarország "kapui" zárva maradnak az Itáliából áthelyezendő menedékkérők előtt. A balközép La Repubblicában Walter Veltroni olasz baloldali politikus pedig azt írta:  "Ne nevezzük őket populistának, a szélsőjobbal szemben elérkezett egy új baloldal ideje."

A Huffington Post olasz kiadása szerint Salvininek és Orbánnak az célja, hogy betörjék Brüsszel kapuit, és bevegyék "a hatalom folyosóit, amelyeket ötven év óta a mérsékelt néppártiak és a reformszocialisták népesítettek be".

„Nem megyünk vissza a középkorba”

A német n-tv helyszíni riportot közölt a találkozót megelőző milánói tüntetésről, amelyen beszámolójuk szerint több ezren vettek részt. Ott voltak az Európa Határok Nélkül nevű szervezet és a CGIL szakszervezet aktivistái, valamint számos civil. A német hírtévé szerint egy idős hölgy Velencéből, a reggeli vonattal érkezett a megmozdulásra.

"A nagymamám azt szokta mondani, hogy a nap mindenkire ugyanúgy süt, mindegy, honnan jött. Salvini azt prédikálja, hogy az olaszoké az elsőbbség, de ez hülyeség. A kenyeret úgy osztom el, hogy mindenkinek jusson egy darab, és senkinek sem nézem a bőrszínét” – magyarázta a tüntető.      

„Orbán és Salvini szabadulni akar a migránsoktól, és falakkal teli Európát szeretne. Mi viszont egy nyitott Európát akarunk, amelyben az államok együtt találnak megoldásokat” – mondta a tiltakozáson Pierfrancesco Majorino, a milánói városvezetés szociálpolitikáért felelős tagja. „Nem akarunk visszamenni a középkorba” – tette hozzá Federica, a milánói egyetem politológia szakos diákja.      

Salvini: elég volt!        

Matteo Salvini közösségi oldalai egyébként sok képet közöltek és egyenesben közvetítették a magyar miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatót. "A mi Európánk a munkához, élethez, egészséghez és biztonsághoz való jogon alapul majd. Elég volt a pénzügyi világ és a migráció diktatúrájából" – írta kommentjében Salvini.

Orbán Viktor Facebook-oldalán szintén számos kép, valamint egy összefoglaló videó jelent meg a találkozóról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG