<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Megerősítette Ausztria lehetséges legjobb, "Aaa" kormánykötvény-besorolását a Moody's, egyben figyelmeztetett a kelet-európai kitettség veszélyeire is.

A világ legnagyobb hitelminősítője fenntartotta ugyanakkor az osztrák szuverén kötvényosztályzat negatív kilátását, egyebek mellett Görögország esetleges euróövezeti távozásának potenciális költségsokkját és az osztrák bankrendszer jelentős közép- és kelet-európai kitettségét említve a besorolást veszélyeztető kockázatok között.

A Moody's az európai és amerikai piacok pénteki zárása után jelentette be az osztrák "Aaa" megerősítését, közölve, hogy ezzel lezárta az osztrák adósosztályzat nyáron kezdett felülvizsgálatát. Az osztrák leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás fenntartását részben ugyanazok a tényezők indokolják, amelyek alapján a cég júliusban negatívra rontotta három másik "Aaa" besorolású eurógazdaság, Németország, Hollandia és Luxemburg osztályzatainak kilátását.

A hitelminősítő szerint ugyanis az euróövezet jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok - tekintettel Görögország távozásának érdemi kockázatára - a külső sokkhatások olyan mértékű kockázatának teszik ki az Ausztriához hasonló központi valutauniós gazdaságokat, hogy az már nem lenne összeegyeztethető "Aaa" osztályzataik stabil kilátásának fenntartásával.

Bizonytalan nemzetközi helyzet

A Bank of England - a brit központi bank - kormányzója éppen az egyik brit kereskedelmi televíziónak nyilatkozva kijelentette: bár az euróövezeti illetékesek az utóbbi években nagyon keményen dolgoznak azon, hogy a valutaunióból ne indulhasson ki a Lehman Brothers összeomlása utánihoz hasonló  gazdasági katasztrófa, és ezért próbálják állhatatosan az összes jelenlegi eurótagállamot a valutaunióban tartani, semmi garancia nincs arra, hogy ez sikerülni is fog.

A Capital Economics londoni közgazdászai nemrég úgy vélekedtek, hogy a két legnagyobb déli eurógazdaságnak, Spanyolországnak és Olaszországnak - ha helyre akarják állítani versenyképességüket és fenntartható szerkezetű növekedést kívánnak elérni az euróövezet tagjaként - továbbra is évekig tartó belső leértékelődési folyamaton kell keresztülmenniük, amelynek része a fájdalmas bérdefláció. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy változatlanul jelentős annak az esélye, hogy hosszabb távon ez a két ország otthagyja az eurót.

Ausztria és Kelet-Európa

Az osztrák "Aaa" megerősítéshez fűzött londoni elemzésében a Moody's a negatív kilátás fő indokai közé sorolta, hogy az osztrák bankoknak jelentősek a kitettségeik a közép-, kelet- és délkelet-európai gazdaságokban és felettébb bizonytalan, hogy e bankok eszközminősége milyen irányban változik. A három legnagyobb osztrák bank kilátásai a közép-, kelet- és délkelet-európai térség fejleményeitől függnek, ez a régió ugyanakkor ki van téve az euróövezetből eredő potenciális gazdasági sokkhatásoknak. A hitelminősítő közölte: az osztrák kormánykötvény-osztályzat egy fokozattal "Aa1"-re romolhat, ha az osztrák bankszektor az eddigieken felül további érdemi kormányzati segítségre szorulna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló