3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Még mindig nem tudni, hogy mi okozta a repülőgép-szerencsétlenséget – Hatalmas pénzeket oszt a kormány fejlesztésekre – kiakadt a roamingdíjakon az EU biztos.

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a német Germanwings utasszállítójának tragédiáját, viszont a fapados szolgáltató pilótái és utaskísérői úgy döntöttek, hogy nem állnak be dolgozni. A Lufthansa pilótái befejezték ugyanakkor a nyugdíjkorhatár megtartására vonatkozó sztrájkot és ugyanígy tettek a francia légiirányítók is, akik a mára időzített tiltakozásukat a katasztrófa miatt elnapolták.

Meghatározta a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program kereteit és azt a nyolc területet, amelyek prioritást élveznek. Cikkünkből kiderülnek a konkrét ágazatok, elsődlegesen viszont a kis- és középvállalkozások és a mikrovállalkozások kaphatnak támogatást termelési kapacitás bővítésére, összesen 100 milliárd forintot. Kutatás-fejlesztésre, infokommunikációs fejlesztésre és energetikai beruházásokra is oszt pénzt az állam több milliárd forint értékben. A kormány ezen kívül meghatározott még 15 kiemelt projektet is a nyolc támogatott területen belül, a részletekért kattintsanak a cikkünkre.

Kiakadt a digitális piacért felelős unós biztos: viccnek nevezte , hogy a tagországok nem törölnék el év végéig a roamingdíjakat. Andrus Ansip kemény szavakat intézett a tagállamok kormányai által elfogadott állásponttal szemben: szerinte a roamingdíjakat teljesen és gyorsan el kell törölni. Az Európai Bizottság ma tart vitát a digitális egységes piactér létrehozásáról, a tagországok viszont megegyeztek: a roamingdíjak eltörlése helyett csak egy keret megállapítására kérnék fel a mobilszolgáltatókat, amelynek kimerítése után ismét a roamingdíjaknak megfelelő összeget számláznák ki a külföldi hívásokért. Andrus Ansip szerint egy vicc, hogy az EB-nek 2018 közepéig van lehetősége értékelni az eltörlés szükségességét.

A keddi kamatcsökkentés után még mindig nagyon jól áll a forint: az euró-forint árfolyam szolid korrekciója után stabilan 300 alatt maradtunk, mondom is, mennyit fizetünk az közös európai valutáért jelenleg. Ma kevés makrogazdasági adat jön;  Európában az Ifo gazdaságkutató publikálja a német üzletihangulat-index alakulását – várakozások szerint javul a német hangulat, ez pedig a nyugat-európai árfolyamokat erősítheti. Beszédet mond ma Charles Evans a Fed chicagoi ágának elnöke, aki az alacsony alapkamat elkötelezett híve. Arra számítanak, hogy az elnök megerősíti beszédében korábbi nyilatkozatait arra vonatkozóan, hogy nagy eséllyel a Fed nem nyúl idén az alapkamathoz. Amerikában egyébként a tartós cikkek februári rendelésállományának adata lesz a legfontosabb mutató.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG