3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyelőre nincs konkrét összeg az Erstével kapcsolatban – tudjuk azonban, hogy mennyi a marha az országban. Készül az új taxis rendelet, a Raiffeisen pedig meglepő bejelentést tett.

Pontosan még nem lehet tudni, mennyiért száll be a magyar kormány az Erste Bankba. Tegnap Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az állam 15 százalékos tulajdonrészt vásárol az pénzintézetből. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma a Kossuth Rádiónak elmondta, egyelőre még nem tudja a konkrét árat, de az átvizsgálások után „tízmilliárdos nagyságrendű” összegre számíthatunk. A miniszter beszélt még a bankadót érintő számokról is: 2016-ra nagyjából hatvanmilliárd forinttal kevesebb folyik majd be a költségvetésbe, az adó pedig 2017-re és 18-ra tovább csökken majd.

Több marha és disznó van a Magyarországon, mint tavaly ilyenkor. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a sertésállomány meghaladja a hárommilliót, a szarvasmarha pedig a 800 ezret. Kicsivel, de nőtt a tyúk- és pulykaállomány, a lúdállomány pedig jelentősen visszaesett 2013 decemberéhez képest.  Orbán Viktor tavaly novemberben azt mondta, szeretné, hogy az országban újra 6,5 millió feletti legyen a sertésállomány, így nem lenne szükség a hús importálására.

Nem lehet Magyarországon 10 évesnél idősebb autóval taxizni – legalábbis ez áll a készülő jogszabálytervezetben, amelyet két év múlva kívánnak bevezetni. Metál Zoltán, az Országos Taxi Szövetség elnöke elmondta, az új tervezet nem csak a műszaki követelményekkel foglalkozik majd, hanem a szakmai képességekkel is. A taxik színe nem lesz feltétlenül egységes, ezt a vidéki települések dönthetik majd el. Magyarországon jelenleg 9500 taxi működik, ennek a fele Budapesten. A fővárosi sofőrök az idei év közepéig cserélhetnek kocsit, ha az tíz évnél idősebb, vidéken 2017 december 31-ig kell majd ugyanezt megtenni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a kormányrendeletre vonatkozó előterjesztést legkorábban február végén tervezi benyújtani a kormánynak.

Kivonul egyes piacokról a Raiffeisen bank: az osztrák bankcsoport hétfő este jelentette be, hogy eladja a lengyel és szlovéniai leánybankjait, Ázsiából és az amerikai piacról pedig teljesen kivonul. Magyarországon optimalizálásba kezd az intézet, amely 112 fiókot és 600 ezer ügyfelet érint. Tavaly márciusban a bank vezérigazgatója Heinz Wieder leszögezte, a Raiffeisen szereplő marad a magyar piacon és nem gondolkoznak az eladáson.

Nem érkezik ma európai piacot befolyásoló makrogazdasági adat, a tőzsdei trendet leginkább a görög kormány és az Európai Bizottság közti hitelezési vita fogja meghatározni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG