BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2018. november 30. 14:30

Nyugati lapok szerint tovább gyengül a sajtószabadság Magyarországon azáltal, hogy egyetlen alapítványban fogják össze a jobboldali médiumok nagy részét. Ezáltal azok a kormány teljes kontrollja alatt lesznek, ami tovább erősíti Orbán Viktor miniszterelnök hatalmát. Eközben a még megmaradt kormánykritikus orgánumok a túlélésért küzdenek.

Róla szólnak a hírek, vele van tele a sajtó. Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Orbán aláássa a demokráciát – ezzel a címmel számolt be a Süddeutsche Zeitung arról, hogy Magyarországon egyetlen, nonprofit alapítványban fogják össze a magánkézben lévő, jobboldali, kormánybarát médiumok nagy részét.

„A mostani lépés, miszerint tíz vállalkozó egyidejűleg nemes adományozó lesz és beviszi a médiáját egy alapítványba, világosan jelzi, hogy a médiapiacon már régóta a budapesti hatalmi központ mozgatja a szálakat.”

Terjed a manipuláció

A véleménycikk szerzője, Peter Münch szerint ezeket a sajtóorgánumokat tulajdonosaik már korábban is arra ösztönözték, hogy „csak jót írjanak" Orbánról és pártjáról, a Fideszről. Eddig azonban legalább a pluralitás látszata megvolt.

A szerző úgy véli: a magyar kormányfő európai partnerei szeme láttára, fokozatosan ássa alá a magyar demokráciát.

„Tovább terjed a manipuláció, az utolsó kritikus és független médiumok játéktere tovább szűkül.”

Ötven helyet zuhantunk

A cikk kitér arra is, hogy a Riporterek határok nélkül nevű civil szervezet sajtószabadságot vizsgáló felmérésében Magyarország ötven helyet esett vissza azóta, hogy Orbán Viktor 2010-ben ismét hatalomra került.

Magyarország jelenleg a 75. helyen áll világviszonylatban, és a jövőben tovább csúszhat lefelé, mivel „a jobboldali-populista kormány mindent megtesz azért, hogy az egykor virágzó médiát propaganda-sivataggá változtassa” – írja a Süddeutsche Zeitung.

Az 1,2 millió olvasót elérő liberális napilap egy másik cikkben idézi Urbán Ágnest, a Mérték médiaelemzőjét, aki szerint már nincs értelme sajtószabadságról beszélni Magyarországon, és  „mostantól teljes kontroll alatt lesz a kormányhoz közelálló, erősen jobboldali média".

Jobboldali egység

Külön cikkben számolt be az alapítvány létrejöttéről a legnagyobb német gazdasági lap, a Handelsblatt, valamint az osztrák Der Standard is. Utóbbi napilap idézi az alapítványba szintén bevitt Echo TV-t: az új médiaholding a jobboldal egységét szimbolizálja, miközben a baloldal egyre inkább szétesik.

„Miközben a jobboldali médiumok megerősödnek, és velük szemben nincsenek profitelvárások, addig a balliberális médiumok külföldi segítség nélkül a túlélésért küzdenek”

- írja a Standard.

Államilag kontrollált médiagépezet

Szintén terjedelmes cikkben foglalkozik az új alapítvány létrejöttével a Financial Times. A brit gazdasági lap kiemeli: Orbán Viktor médiabeli szövetségesei segítenek a magyar kormányfőnek abban, hogy tovább szűkítsék a szólásszabadságot. Az alapítvány célja, hogy „megerősítse Orbán Viktor miniszterelnök politikai hatalmának egyik pillérét.” Az FT idézi az Átlátszót, amely szerint 476 médiacím vándorolt át az új médiakonglomerátumba.

„Csaknem három évtizeddel a kommunizmus vége után láthatóvá válnak egy állami médiagépezet kontúrjai”

- mondta a lapnak Csáky Zselyke a Freedom House-tól.

A magyar média helyzetéről és az alapítványba szintén bekerült Hír TV fordulatairól szóló jegyzetünket itt olvashatja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél