1p
Az FN.hu birtokába jutott egy Németh Lászlóné által jegyzett kormány-előterjesztés, mely szerint a Diákhitel 2 rendszere nagyban veszélyezteti a költségvetési hiánycél elérését, és a Széll Kálmán Terv által megtakarított összeget is elviheti. A Diákhitel Központ az ügyben sajtótájékoztatót hívott össze.

2012-ben 15, rá egy évre 62, 2014-re 141 milliárd forinttal terheli meg a büdzsét a rendszer bevezetése, és annak kifutásával az összeg továbbra is meredeken emelkedik - áll a fejlesztési miniszter által készített és háttérszámításokkal megerősített előterjesztésben. 2020-ra már 798, 2021-re 899 milliárd forint államadósság-növelő tételt jelent a Diákhitel 2, amit a kormány alapvetően azért vezetett be, hogy az állami keretszámok erőteljes szűkítése után az egyetemre, főiskolákra jelentkezőknek forrást biztosítson - írja az FN.hu.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója szerint a források adottak a Diákhitel 2-hözA Diákhitel Központ 15 órára hirtelen sajtótájékoztatót hívott össze.

A tanulmány felhívja rá a figyelmet, hogy az alacsony kamat miatt a hitelt az is felveheti, aki amúgy nincs rá szorulva. A lehetséges hitelfelvevők körét az állam nem szűkítheti, mivel Magyarország uniós tag, akár külföldi hallgatók is igényelhetnék a Diákhitel 2-t. Ez azt jelenti, hogy az egyetemisták ilyen módon úgy nyerészkedhetnének az olcsó hitelen, hogy annak terheit az államkassza nyögi. A hitel kamatterhe ugyanis 2%, ennél azért sok befektetés többet hoz, akár már egy éves lekötéssel is jól járhatunk. A Diákhitel 2-öt ugyan az intézmények kapják (nem úgy, mint a 8%-os kamattal járó Diákhitelt), de a tandíjra félretett pénzt befektetve bárki kereshet azon, hogy beiratkozik egy egyetemre.A háttérszámítások szerint nagyjából 2020-ig ugyan még több megtakarítás ered a felsőoktatás átalakításából, vagyis a keretszámok és így a finanszírozás visszavágásából, mint amennyit a Diákhitel 2 elvisz, csakhogy 9 év múlva a mérleg átbillen és az akciós hitel nagyobb teher lesz, mint amennyit az államilag támogatott helyek visszavágásával most nyer az állam.

A kormány tervei szerint szeptembertől él az új finanszírozási rendszer, a Diákhitel Központ szerint a források ehhez biztosítottak. A diákhitelezés eddigi sikeres modelljében az Európai Beruházási Bank óriási szerepet vállalt. A Diákhitel 2-ben azonban - legalább is a miniszteri előterjesztés tanúsága szerint - már korántsem biztos, hogy részt vennének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
Makro / Külgazdaság Jaj az elektromos rollerezőknek!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 12:44
Évente akár több százezer forintba kerülhet a július 16-ától kötelező biztosítás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG