<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az FN.hu birtokába jutott egy Németh Lászlóné által jegyzett kormány-előterjesztés, mely szerint a Diákhitel 2 rendszere nagyban veszélyezteti a költségvetési hiánycél elérését, és a Széll Kálmán Terv által megtakarított összeget is elviheti. A Diákhitel Központ az ügyben sajtótájékoztatót hívott össze.

2012-ben 15, rá egy évre 62, 2014-re 141 milliárd forinttal terheli meg a büdzsét a rendszer bevezetése, és annak kifutásával az összeg továbbra is meredeken emelkedik - áll a fejlesztési miniszter által készített és háttérszámításokkal megerősített előterjesztésben. 2020-ra már 798, 2021-re 899 milliárd forint államadósság-növelő tételt jelent a Diákhitel 2, amit a kormány alapvetően azért vezetett be, hogy az állami keretszámok erőteljes szűkítése után az egyetemre, főiskolákra jelentkezőknek forrást biztosítson - írja az FN.hu.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója szerint a források adottak a Diákhitel 2-hözA Diákhitel Központ 15 órára hirtelen sajtótájékoztatót hívott össze.
hirdetés

A tanulmány felhívja rá a figyelmet, hogy az alacsony kamat miatt a hitelt az is felveheti, aki amúgy nincs rá szorulva. A lehetséges hitelfelvevők körét az állam nem szűkítheti, mivel Magyarország uniós tag, akár külföldi hallgatók is igényelhetnék a Diákhitel 2-t. Ez azt jelenti, hogy az egyetemisták ilyen módon úgy nyerészkedhetnének az olcsó hitelen, hogy annak terheit az államkassza nyögi. A hitel kamatterhe ugyanis 2%, ennél azért sok befektetés többet hoz, akár már egy éves lekötéssel is jól járhatunk. A Diákhitel 2-öt ugyan az intézmények kapják (nem úgy, mint a 8%-os kamattal járó Diákhitelt), de a tandíjra félretett pénzt befektetve bárki kereshet azon, hogy beiratkozik egy egyetemre.A háttérszámítások szerint nagyjából 2020-ig ugyan még több megtakarítás ered a felsőoktatás átalakításából, vagyis a keretszámok és így a finanszírozás visszavágásából, mint amennyit a Diákhitel 2 elvisz, csakhogy 9 év múlva a mérleg átbillen és az akciós hitel nagyobb teher lesz, mint amennyit az államilag támogatott helyek visszavágásával most nyer az állam.

A kormány tervei szerint szeptembertől él az új finanszírozási rendszer, a Diákhitel Központ szerint a források ehhez biztosítottak. A diákhitelezés eddigi sikeres modelljében az Európai Beruházási Bank óriási szerepet vállalt. A Diákhitel 2-ben azonban - legalább is a miniszteri előterjesztés tanúsága szerint - már korántsem biztos, hogy részt vennének.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az USA hírszerzése már ismeri az orosz tervet Ukrajna lerohanására
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:52
A Washington Post írja ezt, forrásuk egy amerikai kormánytag.
Makro / Külgazdaság Bolsonaro azt mondta, a Covid-vakcinák növelik az AIDS vírusával való megfertőződés veszélyét
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:37
A brazil elnök ellen most vizsgálatot rendelt el egy bíró.
Makro / Külgazdaság Bedőlhetnek-e hotelek és éttermek a 4. hullám miatt? - A Hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. december 3. 18:56
Papíron tele lesznek a hazai hotelek és éttermek az adventi időszakban, de a 4. hullám keresztbe tehet nekik. Van-e, lesz-e elég külföldi turista? Mire és mennyit költenek itt, ha jönnek? És mi lesz, ha a magyarok sem özönlenek? Budapesti helyzetkép munkatársainktól: Mester Nándortól és Izsó Mártontól.
Makro / Külgazdaság Meglepetés jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:03
Novemberben a vártnál jobban csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor a becsültnél jóval kevesebb új munkahely jött létre.
Makro / Külgazdaság A nap képe: keserű, ha eltörik a törökméz 
Valkai Nikoletta | 2021. december 3. 16:03
Hónapok óta tartja lázban a világot a dél-koreai sorozat, a Squid Game – és persze az abban szereplő játékok.
Makro / Külgazdaság Energiasokkokat jósol Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 15:26
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint ami most van, az még csak egy miniválság. 
Makro / Külgazdaság Rettenetes terhek - az amerikaiak többsége már elutasítja az örökös háborúkat
Káncz Csaba | 2021. december 3. 15:08
Az amerikai polgárok 62 százaléka szerint Washington csak akkor küldjön katonákat a világba, ha „létfontosságú amerikai nemzeti érdekek kerülnek veszélybe.” De mennyiben járulnak hozzá a szövetségesek földjén állomásozó katonák az amerikai külpolitikai célok érvényesítéséhez? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály az adóelkerülés csökkenését ünnepli, egyes kommentelők szerint ünnepelhetnénk ezt jobban is
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:43
Például áfacsökkentéssel.
Makro / Külgazdaság Rekordmennyiségű pénzt költöttünk el októberben
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:16
Többet költöttünk, mint decemberben szoktunk.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: a kormány nagyobbat is dobhatott volna az oltóbuszokkal
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 09:02
Szél Bernadett független képviselőnek három hónap után adta ki a Magyar Honvédség az oltóbuszokkal végzett vakcináció adatait. Ezek alapján elmondható, hogy a mobiloltási programra nehezen lehet kijelenteni, hogy nagy siker volt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló