<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az FN.hu birtokába jutott egy Németh Lászlóné által jegyzett kormány-előterjesztés, mely szerint a Diákhitel 2 rendszere nagyban veszélyezteti a költségvetési hiánycél elérését, és a Széll Kálmán Terv által megtakarított összeget is elviheti. A Diákhitel Központ az ügyben sajtótájékoztatót hívott össze.

2012-ben 15, rá egy évre 62, 2014-re 141 milliárd forinttal terheli meg a büdzsét a rendszer bevezetése, és annak kifutásával az összeg továbbra is meredeken emelkedik - áll a fejlesztési miniszter által készített és háttérszámításokkal megerősített előterjesztésben. 2020-ra már 798, 2021-re 899 milliárd forint államadósság-növelő tételt jelent a Diákhitel 2, amit a kormány alapvetően azért vezetett be, hogy az állami keretszámok erőteljes szűkítése után az egyetemre, főiskolákra jelentkezőknek forrást biztosítson - írja az FN.hu.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója szerint a források adottak a Diákhitel 2-hözA Diákhitel Központ 15 órára hirtelen sajtótájékoztatót hívott össze.

A tanulmány felhívja rá a figyelmet, hogy az alacsony kamat miatt a hitelt az is felveheti, aki amúgy nincs rá szorulva. A lehetséges hitelfelvevők körét az állam nem szűkítheti, mivel Magyarország uniós tag, akár külföldi hallgatók is igényelhetnék a Diákhitel 2-t. Ez azt jelenti, hogy az egyetemisták ilyen módon úgy nyerészkedhetnének az olcsó hitelen, hogy annak terheit az államkassza nyögi. A hitel kamatterhe ugyanis 2%, ennél azért sok befektetés többet hoz, akár már egy éves lekötéssel is jól járhatunk. A Diákhitel 2-öt ugyan az intézmények kapják (nem úgy, mint a 8%-os kamattal járó Diákhitelt), de a tandíjra félretett pénzt befektetve bárki kereshet azon, hogy beiratkozik egy egyetemre.A háttérszámítások szerint nagyjából 2020-ig ugyan még több megtakarítás ered a felsőoktatás átalakításából, vagyis a keretszámok és így a finanszírozás visszavágásából, mint amennyit a Diákhitel 2 elvisz, csakhogy 9 év múlva a mérleg átbillen és az akciós hitel nagyobb teher lesz, mint amennyit az államilag támogatott helyek visszavágásával most nyer az állam.

A kormány tervei szerint szeptembertől él az új finanszírozási rendszer, a Diákhitel Központ szerint a források ehhez biztosítottak. A diákhitelezés eddigi sikeres modelljében az Európai Beruházási Bank óriási szerepet vállalt. A Diákhitel 2-ben azonban - legalább is a miniszteri előterjesztés tanúsága szerint - már korántsem biztos, hogy részt vennének.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat gyarmattá tette Ukrajnát, majd visszaszólt Merkelnek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 19:44
Az orosz-ukrán háború 289. napjának összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Hogy érezték magukat a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 győztesei? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. december 9. 19:31
Rendkívüli izgalmak közepette dőlt el a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 őszi évadjának első helye. Az immár ötödik alkalommal, ezúttal technikumok és szakképző iskolák számára meghirdetett, több mint 4 ezer tanulót megmozgató vetélkedőt egy tolna megyei csapat nyerte. A paksi Energetikai Technikum és Kollégium diákjaiból álló ANNOLAZO tagjaival és felkészítő tanárukkal a döntő után közvetlenül beszélgettünk. 
Makro / Külgazdaság Oroszország évek óta nem fizet, miközben legalább 1500 embernek tartoznak
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 18:51
Az orszoknak továbbra is végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bíróságnak ítéleteit, annak ellenére, hogy kizárták az Európa Tanácsból.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Lázár János a makói Mekiben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:21
Egy gyors kávé tejszínnel, öltönyben = kilógott a többi vendég közül. 
Makro / Külgazdaság Magyarország pocsékul áll „üzemanyag-paritásban”
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 16:11
Az EU egészét tekintve átlagbérből negyedik legkevesebb, a minimálbérrel számolva pedig második legkevesebb üzemanyag vásárolható a magyar fizetésekből.
Makro / Külgazdaság Japán felpörgeti a védelmi kiadásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 15:48
A kormány jövőre 7,3 milliárd dollárral többet akar költeni védelmi célokra, mint az idén, és a következő öt évben mindig körülbelül ennyivel növelné a védelmi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Putyin mesterterve a téli hadjáratra
Káncz Csaba | 2022. december 9. 15:28
Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG