3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A vártnál jobban teljesít a gazdaság – újabb brókercégre csapott le a felügyelet – visszafizetheti az útdíj felét.

Nőtt a bruttó hazai termék a Központi Statisztikai Hivatal legújabb becslése szerint 2014-ben. 3,6 százalékos volt a növekedés a 2013-as időszakhoz képest, ami az előzetes becsléseket is meghaladta. A negyedik negyedéves, naptárhatásoktól megtisztított eredmény szerint 0,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest. A KSH szerint a feldolgozóipar, az építőipar és a mezőgazdaság teljesítménye is javult.

Továbbgyűrűzhet a Buda-Cash botrány: újabb brókercégnél talált rendellenességeket a Magyar Nemzeti Bank felügyelete. A Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét részlegesen felfüggesztették és felügyelet alá rendelték az intézményt. Az ügyfelek egyelőre nem vehetik ki a pénzüket, új megbízásokat a vállalkozás nem fogadhat. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter napokkal ez előtt már beszélt arról, hogy sokkal szigorúbb szabályozás és ellenőrzés elé nézhetnek a pénzintézetek, az MNB pedig előrehozott vizsgálatsorozatot indított a befektetési vállalkozási piac több szereplőjénél.  Az MNB feljelentést is tett, az  intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek.

Útdíjfizetési kompenzációt kérhetnek áprilistól a nagycsaládosok és a mozgásukban korlátozottak – persze csak akkor, ha a kormány elfogadja az erről szóló rendeletet. A Magyar Nemzet azt írja, hogy a heti, havi és megyei útdíjmatricák árának fele visszatéríthető a D2—es kategóriába sorolt járművek után. A mozgásukban korlátozottak és a nagycsaládosok olyan kocsikat használnak, amelyek drágább kategóriába esnek, így ők a kétszeresét fizetik a matricákért, a megyei esetében ez 10 000 forint is lehet. Március végén kerülhet a kormány elé a rendelet, ha elfogadják, 45 napon belül folyósítanak az ügyfeleknek.

Fellélegezhet az európai tőzsdepiac, optimistán beszélt tegnap Mario Drahgi az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése után, ahol a kötvényvásárlási programról is beszélt. A hír után a fontosabb európai mutatók történelmi csúcson zártak. Mára elemzők nem jósolnak komolyabb fordulatot a piacon, de érkeznek makrogazdasági adatok, amelyek befolyásolhatják az irányt. Jönnek például a német ipari termelés és a francia külkereskedelem januári adatai. Az Eurostat statisztikai hivatal pedig az eurózóna tavalyi negyedik negyedéves összesített GDP-jének második becslését teszi közzé. A mai legfontosabb információ azonban mindenképp a tengerentúlról származik, az USA februári munkanélküliségi rátája. Szakértők enyhe csökkenésre számítanak ezzel kapcsolatban. A Budapesti Értéktőzsdén is ez az adat mozgathatja majd meg a befektetőket, de a Központi Statisztikai Hivatal is közzé teszi a januári ipari adatokat, illetve a negyedik negyedéves GDP-adat részletes bontását is. Nézzük most hogyan állunk, egy órával nyitás után.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG