TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ismét mikrofon mögé ült a miniszterelnök, ahol a Soros-terv mellett azt is elmondta, kinek szurkol a vasárnapi német kancellárválasztáson. Egyszámjegyű SZJA valószínűleg nem lesz még egy jó darabig, a nyugdíjasok azonban jó eséllyel ismét karácsonyi ajándékot kapnak a kormánytól.
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió stúdiójában. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szokásos pénteki nyilatkozatát tette meg Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A témafelhozatal sokszínű volt, szó esett a béremelésről, adókról, a vasárnapi német választásokról és természetesen a nép ellenségéről, Soros Györgyről is.

SZJA, nyugdíj, diákhitel

Orbán Viktor szerint persze a legjobb adó az, ami nulla százalékos, ez azonban a gazdaság fenntarthatósága szempontjából nem kivitelezhető. Meglátása szerint egy munkaalapú társadalomban jobb és igazságosabb az elköltött pénzt megadóztatni, semmint a kereseteket, mivel így az emberek hitelesebben gondolhatják úgy, hogy megéri dolgozni. Ezzel együtt nem tudtuk meg, hogy ilyet tervez-e egyáltalán a kormány.

A diákhitel kamatának eltörlése kapcsán a miniszterelnök ismét hangsúlyozta: Magyarországon továbbra is ingyenes az oktatás, fizetnie csak annak kell, aki „további stúdiumokat vállal”, ezzel együtt a kamatok eltörlése nagy segítség minden diák számára, függetlenül attól, hogy 1-es vagy 2-es konstrukciójú hitelt vett-e fel. A Diákhitellel kapcsolatos intézkedésről korábban itt írtunk. A nyugdíjasok kompenzációja kapcsán elmondta: novemberben látják majd az éves költségvetést, és amennyiben lehetséges, akár visszamenőlegesen is visszatérítve kisebb összegeket. Ezek bár nem nagy tételek, „a nyugdíjasoknak minden forint számít”, fűzte hozzá a miniszterelnök.

Brüsszel és Soros

Orbán Viktor szerint továbbra sincs semmilyen jogalapja annak a követelésnek, hogy az uniós támogatásokat a menekültek befogadásához kötik. A miniszterelnök elmondta: nem tart attól, hogy megvonnák a támogatásokat Magyarországtól, ugyanakkor bárki, aki ilyen lehetőségeket vet fel, az jogsértést követ el.

A Soros-terv kapcsán kiírt nemzeti konzultáció kapcsán Orbán Viktor elmondta: azért van szükség erre a konzultációra, mivel a magyar kormány jelenleg egymaga hadakozik Európával szemben és a határok megvédését illetően. A konzultációval az emberek megerősítik a kormány felhatalmazását erre, így a miniszterelnök mindenkit arra kért, hogy vegyen majd részt a következő konzultáción is.

Nagyon szurkolunk Merkelnek

Vasárnap tartják a választásokat Németországban, ahol a jelenlegi várakozások szerint a jelenlegi kancellár, Angela Merkel a legesélyesebb a győzelemre. Ebben egyébként Orbán Viktor is bízik, aki arra kérte a lakosságot, hogy esténként mormoljon el egy imát a Bundeskanzlerin győzelméért. Itt egyébként nem csak párt-barátság miatt bízik Merkel győzelmében (a Fideszt és a CDU-t összeköti a kereszténydemokrata hagyomány), hanem amiatt is, mivel a szociáldemokraták jelöltje, Martin Schulz korábban kőkeményen bírálta Magyarországot és a kormány döntéseit, ami a miniszterelnök szerint elfogadhatatlan.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Makro / Külgazdaság Nagy dilemma előtt áll az MNB
Csabai Károly | 2020. október 20. 10:37
Merthogy a már-már rekordszintre gyengülő forintnak jól jönne, ha a jegybank egy kamatemeléssel növelné a vonzerejét, azaz a befektetők vennének belőle, aminek hatására emelkedhet az árfolyama. A szeptemberben váratlanul nagyot esett infláció viszont azt tenné lehetővé a bankok bankjának, hogy csökkentse a kamatokat, ami a források (még) olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhatna a koronavírus-járvány miatti gazdasági zuhanás tompításához. Logikusnak tűnik, hogy e két ellentétes hatás eredőjeként az MNB semmit nem lép, azaz minden marad a régiben. Arra azonban, hogy ez valóban így lesz-e, mégsem érdemes mérget venni.
Makro / Külgazdaság Folyamatosan nő a koronavírusos betegek száma Amerikában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:51
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19-ben megbetegedettek száma.
Makro / Külgazdaság Fontos döntést hozhatnak meg a parlamentben ma
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:36
Az Országgyűlés ma 2021 nyaráig meghosszabbíthatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot.
Makro / Külgazdaság A Trump-Biden csata: új munkahelyek millióit ígérik
Wéber Balázs | 2020. október 20. 06:07
Két hét múlva kiderül, hogy továbbra is Donald Trump fogja-e kormányozni a világ talán legbefolyásosabb országát, vagy egy sok mindent megélt 77 éves politikus, Joe Biden veszi át tőle a kormányrudat. Sorozatunk előző részében a jelöltek adó- és kereskedelem-politikáját veséztük ki, most pedig azt nézzük meg, hogy milyenek az esélyeik, és miként tartanák életben a munkaerőpiacot.
Makro / Külgazdaság A parlamenti többség megszavazta a Kúria új elnökét
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 19. 19:16
Hiába tiltakozott az ellenzék, a kormánypárti többség megszavazta a Kúria új elnökének Varga Zsolt Andrást. 
Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Friss
hírlevél