BUX
33 318.27
+1.84%
+603.00
OTP
9 015.00
+2.27%
+200.00
MOL
1 934.00
+1.26%
+24.00
RICHTER
6 415.00
+0.94%
+60.00
MTELEKOM
368.00
+1.66%
+6.00
 
2020. február 20. 09:29

Az új nacionalizmus - amelyet Trump képvisel az Egyesült Államokban, Orbán Magyarországon, Bolsonaro Brazíliában és Abascal Spanyolországban - fokozatosan emeli be a hadsereget a nagypolitikába. A világ tényleg sodródik a katonai „megoldások” felé? Káncz Csaba jegyzete.

Orbán Viktor és Donald Trump a NATO brüsszeli csúcsértekezletén 2018. júliusában. Eredeti kép: MTI Fotó - Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

A hidegháború végét követő 30 éves viszonylagos nyugalom után a nagyhatalmak konfrontációja élesedik, ahogyan a nemzetközi jog uralma is egyre foszladozik. Visszatérnek a történelem démonai és a sokasodó, megoldatlan geopolitikai, pénzügyi és ökológiai problémák „kezelésére” egyre több ország autokrata vezetése emeli be maga mellé a hadsereget.

USA

Donald Trump 2017. januári beiktatásán – a tradícióktól eltérve - váratlanul megjelent, és az elnök mögött felsorakozott 10 katonatiszt, a különböző fegyvernemeket képviselve. Trump elnöki hatalomátvételét előkészítő csapat egyik tagja eredetileg tankok és rakéták felvonulását javasolta a beiktatási ceremóniára. Elnöki beiktatása óta Trump fokozatosan vonja el a forrásokat a diplomáciát képviselő külügyminisztériumtól és srófolja a csillagos égbe a katonai megoldásokra hivatott Pentagon költségvetését.

Egy volt CIA-elemző - jelenleg pedig a Johns Hopkins Egyetem professzora – kalkulációi szerint az amerikai katonai költségvetés mára átlépte az évi egy ezermilliárd dollárt. Melvin Goodman ugyanis a hivatalos 750 milliárd dolláros Pentagon költségvetés mellé teszi még a hírszerzés (70 milliárd), a belbiztonsági minisztérium (70 milliárd), az energiaügyi minisztérium (30 milliárd, jó része a nukleáris erőkre fordítódik) és a veteránok (200 milliárd) büdzséjét is.

Magyarország

A rendszerváltás óta pártrendezvényen először vettek részt egyenruhás katonatisztek vasárnap a miniszterelnök évértékelőjén. A Havril András, Deák János és Fodor Lajos volt vezérkari főnökök, valamint Böröndi Gábor, Mihócza Zoltán és Korom Ferenc tábornokok a Fidesz pártalapítványának rendezvényét katonai egyenruhájukban hallgatták végig.

Márpedig ez törvénysértő, hiszen az 1993-as honvédelmi törvény kimondja: katona pártrendezvényen egyenruhát nem viselhet. Orbán Viktor az értő fülek számára elbújtatta beszédében a területi revízió jegyében fogant, egy régi dalból kiemelt, ludovikás tiszti köszöntést: „Legyen úgy, mint régen volt!” Amire a rituálé szerinti válasz az volt: „Mindörökké! Adja Isten!”

Brazília

Jair Bolsonaro 2019 január. elsejei beiktatásán egyetlen EU-s vezető vett részt – a magyar miniszterelnök. A brazil elnök folyamatosan militarizálja Dél-Amerika legnagyobb államának vezetését, és mára a 22 tagú kormány 9 tagja katonatiszt. Ebbe nem számít bele Hamilton Mourao alelnök, aki nyugdíjas tábornok.

Brazília egy puccsot követően 1964-től 21 teljes éven keresztül állt katonai irányítás alatt, amely a hidegháború évei alatt az Egyesült Államok támogatását is élvezte. A katonai rezsim uralma alatt mintegy 500 politikai fogoly halt meg vagy tűnt el nyomtalanul, ezreket pedig válogatott kínzásoknak tették ki a Kondor Művelet keretében kiképzett vallatók.

Spanyolország

Két hete Rómában a magyar miniszterelnök kijelentette, hogy erősen reméli, az Európai Néppárt befogadja majd a spanyol Vox pártot. A szélsőjobboldali Vox vezetője, Santiago Abascal cserébe leszögezte: „szimpatizálunk Orbán Viktor álláspontjával, aki egyre inkább az új Európa vezetőjének tekinthető”.

Abascal korábban nyilvánosan védte meg Francisco Franco fasiszta hadseregének tetteit. A Vox a tavalyi általános választásokon 5 nyugdíjas katonatisztet indított jelöltként.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon
Gáspár András | 2020. április 8. 09:04
Az átlagos infláció 4 százalék alá lassult márciusban, az élelmiszerárak azonban egy hónap alatt is szokatlan mértékben megugrottak, az éves drágulás pedig 7 százalék fölé ugrott ebben a kategóriában - azaz már mérhető volt a koronavírus miatti pánikvásárlások hatása.
Makro / Külgazdaság Februárban még nőtt az export és az import
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 09:01
Hogy mit okozott a koronavírus, az majd csak később derül ki. 
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat? Egy hónapos pozitív rekord Olaszországban
Wéber Balázs | 2020. április 8. 08:30
A dél-európai államban március 10. óta nem látott szintre süllyedt az új koronavírusos fertőzöttek napi száma. A járványgörbe Olaszországban és Spanyolországban is lefelé tart. A brit miniszterelnök a második éjszakát töltötte az intenzív osztályon, állapota azonban stabil.
Makro / Külgazdaság 895 főre nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon, meghalt 11 beteg
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 06:27
Egy nap alatt 78-cal nőtt a betegek száma. Eddig 58-an haltak meg a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Amerika: 400 ezer fertőzött, 12 ezer halott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 8. 05:37
Április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma az Egyesült Államokban. 
Makro / Külgazdaság Könnyebben szerezhetik meg a hatóságok a létfontosságú cégek adatait
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 23:14
Megjelent a 67-es sorszámú Magyar Közlöny, amely főleg a létfontosságú vállalatokkal kapcsolatban tartalmaz új irányelveket.
Makro / Külgazdaság Egyre rosszabbá válik a helyzet Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 19:28
Komor statisztikáról számolt be az állam kormányzója szokásos napi tájékoztatójában.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: így szorít egy ország Boris Johnsonért
Wéber Balázs | 2020. április 7. 17:29
A brit kormányfő hétfő este óta fekszik a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán.
Makro / Külgazdaság Németh Dávid: Hetente változhat az alapkamat, a forint közeledhet a régiós devizák mozgásához
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 16:57
Több lényeges változtatásról döntött a Magyar Nemzeti Bank. Gyakorlatilag hetente változhat majd a kamatszint, akár felfelé, akár lefelé, ezzel például a forint árfolyamát közelebb lehet hozni a régiós devizák mozgásához. A kedvezményes jegybanki hitelprogram keretében új pénz érkezik a bankokhoz, cserébe magas betéti kamatot kapnak 14 hónapon keresztül. Emellett a külföldi jegybankok gyakorlatának megfelelően eszközvásárlási programot is indított az MNB, hogy az állampapírok hozamemelkedésének gátat szabhasson.
Makro / Külgazdaság Magyar sajátossága is lesz az új bértámogatásnak
Király Béla | 2020. április 7. 16:43
A kormány nem akar engedni, az Európa-szerte alkalmazott úgynevezett Kurzarbeit és bértámogatás kapcsán is próbálják az egyik alapelvüket, a munka alapú társadalmat érvényesíteni. Emiatt a bevezetésre kerülő támogatás rendszere sajátos vonást is tartalmaz majd.
hírlevél