<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Mennyibe fog kerülni az adófizetőknek az a 10+10 millió forintos állami támogatás, amit most a kormányzat a három gyermekes családoknak kínál? – erre meglepő válaszokat találtunk. Egészen biztosan az ezer milliárd forintos nagyságrendben lesz, és hasonló terhet jelent majd, mint az a kétezres évek elején érvényes lakástámogatás, ami nagyban hozzájárult az ország súlyos eladósodásához.

Amint arról többször beszámoltunk, a kormány tízmillió forintos családtámogatással és további tízmillió forintos kedvezményes (maximum három százalékos kamatú) hitellel támogatja a legalább három gyermekes családok lakáshoz jutását. A részleteket még végrehajtási rendeletben készülnek szabályozni, annyi már kiderült, hogy fél éves munkaviszony, társadalom-biztosítási jogviszony és büntetlen előélet szükséges lesz a támogatáshoz.

Nagy kérdés, mibe fog ez kerülni az adófizetőknek? Mert egy hasonló szocpol+támogatotthitel-program a 2000-es évek első évtizedében már nagyon megviselte a költségvetést, és hozzájárult az ország nagyfokú eladósodásához, miközben akkor a gyerekszületések száma nem növekedett érdemben.

Ennyi családot érinthet

A KSH adatai szerint 2011-ben 615 815 egy gyermekes, 449 261 két gyermekes, 131 321 három gyermekes, 29 043 négy gyermekes és 15 686 öt vagy még több gyermekes család élt az országban. (Élettársak és házastársak együtt.) Vagyis az utóbbi három számot összeadva eleve 176 ezer család kaphatna családtámogatást, a 449 ezer kétgyermekes pedig közel jár hozzá, egy részük viszonylag könnyen teljesítheti a feltételeket.

Ha az említett 176 ezer család mind kapna tízmillió forintot, az 1760,5 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést. Összehasonlításképpen, az idei teljes személyi jövedelemadó-előirányzat ennél kevesebb, 1640 milliárd forint.

Érdemes lesz meglevő ingatlant eladni

De persze valószínűleg nem mindenki fogja kérni, biztosan vannak közöttük büntetett előítéletűek, munkanélküliek, vagy olyanok, akiknek már van ingatlana (bár tízmillió forint ajándékért biztosan sokan szívesen eladnák a meglévő ingatlanukat). A másik oldalról viszont sok kétgyermekes család is beígér majd három gyermeket, még akkor is, ha valójában nem is akar.

Legfeljebb később visszafizeti a támogatás nagyobb részét, jó esetben lehet, hogy kamatmentesen. (Hogyan bizonyítható, kinek a hibájából nem jön a baba…?) Két gyermek után is jár egyébként 2,6 millió forint. Nem tudni, hányan fogják majd kérni ezt a tízmilliót, lehet, hogy csak százezren, de lehet, hogy háromszázezren, így a kiadás is lehet 1000, 2000 vagy akár 3000 milliárd forint.

Újra elszállhat az adósságunk?

A központi költségvetés adóssága december 18-án a GDP 76,2 százaléka volt, 25 600 milliárd forint. Ha a tízmilliós családtámogatások összege 2560 milliárd forint lenne, és más tényezők nem változnának, akkor az adósság a GDP 84 százalékára ugrana. Majdnem oda, ahol 2009-ben vagy 2010-ben tetőzött, és ami ellen ez a kormányzat ádáz harcot hirdetett, egyelőre mérsékelt sikerrel.

De emellé jön még a kedvezményes hitel is. Tegyük fel, hogy a maximum három százalékos kamat azt jelenti, az állam (vagy az MNB) nulla kamattal ad hitelt, a többi a pénzintézet haszna. Az állam változó kamattal tud hitelt felvenni, a mostanában nagyon ösztönzött lakossági állampapírok esetében például jelenleg 3-4 százalékon, plusz a forgalmazás meg nem nevezett, de vélhetően legalább 1-2 százalékos költségei.

Ez nagyon durva is lehet

Így a kedvezményes kamaton, a kibocsátandó állampapírok kamatterheit is figyelembe véve az állam valószínűleg elbukik majd évente mintegy öt százalékot. Ha csak ezer milliárd forintnyi ilyen hitelt vennének fel, akkor évente 50 milliárdot, ha háromezer milliárdnyit, akkor 150-et.

Futamidőtől (ami maximum 25 év lehet) és összegtől függően ez is lehet 15-20 év alatt pár ezer milliárd forint. Összességében becslésünk szerint nagyon durván valahol 2000 és 6000 milliárd forint között lehet majd a számla, ami a jelenlegi GDP nagyjából 6-18 százaléka.

Mi jöhet még?

Mindez persze bizonytalan. Egyrészt aki teheti, fel akarja majd venni ezeket a támogatásokat. Másrészt viszont a kormány eddigi tevékenységének ismeretében még kiderülhet egy-két korlátozás. Amelyek segítségével vélhetően a legszegényebbeket és legrászorultabbakat (plusz külföldieket, kisebbségieket) kihagyják majd a kedvezményezett körből, mint például a végtörlesztésnél.

A Kiszámoló blog ennél pesszimistább, tíz év alatt összesen 8820 milliárd forintos kiadással számol. Azt is írja, hogy a kedvező, inflációkövető lakossági kötvények jó kondíciói miatt annak is megéri felvenni a kedvezményes hitelt, akinek semmi szüksége sincs rá, évente pár százezer forintot zsebre lehet majd vágni a kamatkülönbözeten. (Plusz érdemes lakástakarékot, önsegélyező pénztárat, cafeteriát igénybe venni.)

A blog számítása szerint „2000 és 2007 között dinamikus növekedés mellett 1476 milliárd akkori forintot költött a költségvetés a lakásvásárlások támogatására”. Ez az infláció miatt jelenlegi árakon durván 2100-2500 milliárd forint között lehet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Makro / Külgazdaság Külföldön sorra jönnek a Covid-szigorítások, de csak az oltatlanoknak
Wéber Balázs | 2021. szeptember 16. 15:26
A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.
Makro / Külgazdaság Új stratégiát dolgozna ki az EU Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 11:47
Az egyik cél a függőség felszámolása az orosz nyersanyagoktól. Kínával is új stratégiát dolgoznának ki.
Makro / Külgazdaság Koronavírus idehaza: rengeteg új beteget találtak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:22
Ezúttal egy nap alatt 458 új fertőzöttet igazoltak. Utoljára május végén azonosítottak ennyit. 
Makro / Külgazdaság Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea - ezúttal egy vonatról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:57
Vasútról indítható rakétarendszert tesztelt Észak-Korea - közölte az ország hírügynöksége, a KCNA csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltatlanoknak is üzent a kihelyezett frakcióülésen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:11
A Magyar Nemzet beszámolója alapján a Fidesz-KDNP frakció tagjainak is ugyanazt mondta el Orbán Viktor zárt körben, mint amit egy átlagos pénteki rádiós interjúban szokott mondani - legalábbis ennyi került nyilvánosságra a beszédből.
Makro / Külgazdaság Németország Merkel után: várható gazdasági következmények
Bod Péter Ákos | 2021. szeptember 16. 05:53
A közelgő német választások előzetes adatai azt jelzik, hogy a négy cikluson át a kancellárt adó kereszténydemokraták elveszíthetik vezető szerepüket. Az esetleges váltásnak komoly kihatása lehet a magyar politikára és hazánk gazdaságára is Bod Péter Ákos elemzése szerint.
Makro / Külgazdaság Alaposan átszervezte kormányát Boris Johnson – itt vannak a részletek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 19:08
Átalakította kormányát szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Határozatban zárta ki a lengyel kormánypárt az EU elhagyását
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 17:18
A párt elnöke szerint az EU-ban akarnak maradni szuverén államként.
Makro / Külgazdaság Putyin már a választás előtt kinyírta az ellenzéket
Káncz Csaba | 2021. szeptember 15. 16:49
A támadások és a piszkos trükkök egyértelműen mutatják, hogy a Kreml rendkívül ideges a népszerűségi mutatók miatt. A Novgorodi Járásban az is elegendő indok volt a jelölt kizárására, hogy részt vett egy tüntetésen, ahol Navalnij szabadon bocsátását követelték. Káncz Csaba jegyzete 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos