Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mennyibe fog kerülni az adófizetőknek az a 10+10 millió forintos állami támogatás, amit most a kormányzat a három gyermekes családoknak kínál? – erre meglepő válaszokat találtunk. Egészen biztosan az ezer milliárd forintos nagyságrendben lesz, és hasonló terhet jelent majd, mint az a kétezres évek elején érvényes lakástámogatás, ami nagyban hozzájárult az ország súlyos eladósodásához.

Amint arról többször beszámoltunk, a kormány tízmillió forintos családtámogatással és további tízmillió forintos kedvezményes (maximum három százalékos kamatú) hitellel támogatja a legalább három gyermekes családok lakáshoz jutását. A részleteket még végrehajtási rendeletben készülnek szabályozni, annyi már kiderült, hogy fél éves munkaviszony, társadalom-biztosítási jogviszony és büntetlen előélet szükséges lesz a támogatáshoz.

Nagy kérdés, mibe fog ez kerülni az adófizetőknek? Mert egy hasonló szocpol+támogatotthitel-program a 2000-es évek első évtizedében már nagyon megviselte a költségvetést, és hozzájárult az ország nagyfokú eladósodásához, miközben akkor a gyerekszületések száma nem növekedett érdemben.

Ennyi családot érinthet

A KSH adatai szerint 2011-ben 615 815 egy gyermekes, 449 261 két gyermekes, 131 321 három gyermekes, 29 043 négy gyermekes és 15 686 öt vagy még több gyermekes család élt az országban. (Élettársak és házastársak együtt.) Vagyis az utóbbi három számot összeadva eleve 176 ezer család kaphatna családtámogatást, a 449 ezer kétgyermekes pedig közel jár hozzá, egy részük viszonylag könnyen teljesítheti a feltételeket.

Ha az említett 176 ezer család mind kapna tízmillió forintot, az 1760,5 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést. Összehasonlításképpen, az idei teljes személyi jövedelemadó-előirányzat ennél kevesebb, 1640 milliárd forint.

Érdemes lesz meglevő ingatlant eladni

De persze valószínűleg nem mindenki fogja kérni, biztosan vannak közöttük büntetett előítéletűek, munkanélküliek, vagy olyanok, akiknek már van ingatlana (bár tízmillió forint ajándékért biztosan sokan szívesen eladnák a meglévő ingatlanukat). A másik oldalról viszont sok kétgyermekes család is beígér majd három gyermeket, még akkor is, ha valójában nem is akar.

Legfeljebb később visszafizeti a támogatás nagyobb részét, jó esetben lehet, hogy kamatmentesen. (Hogyan bizonyítható, kinek a hibájából nem jön a baba…?) Két gyermek után is jár egyébként 2,6 millió forint. Nem tudni, hányan fogják majd kérni ezt a tízmilliót, lehet, hogy csak százezren, de lehet, hogy háromszázezren, így a kiadás is lehet 1000, 2000 vagy akár 3000 milliárd forint.

Újra elszállhat az adósságunk?

A központi költségvetés adóssága december 18-án a GDP 76,2 százaléka volt, 25 600 milliárd forint. Ha a tízmilliós családtámogatások összege 2560 milliárd forint lenne, és más tényezők nem változnának, akkor az adósság a GDP 84 százalékára ugrana. Majdnem oda, ahol 2009-ben vagy 2010-ben tetőzött, és ami ellen ez a kormányzat ádáz harcot hirdetett, egyelőre mérsékelt sikerrel.

De emellé jön még a kedvezményes hitel is. Tegyük fel, hogy a maximum három százalékos kamat azt jelenti, az állam (vagy az MNB) nulla kamattal ad hitelt, a többi a pénzintézet haszna. Az állam változó kamattal tud hitelt felvenni, a mostanában nagyon ösztönzött lakossági állampapírok esetében például jelenleg 3-4 százalékon, plusz a forgalmazás meg nem nevezett, de vélhetően legalább 1-2 százalékos költségei.

Ez nagyon durva is lehet

Így a kedvezményes kamaton, a kibocsátandó állampapírok kamatterheit is figyelembe véve az állam valószínűleg elbukik majd évente mintegy öt százalékot. Ha csak ezer milliárd forintnyi ilyen hitelt vennének fel, akkor évente 50 milliárdot, ha háromezer milliárdnyit, akkor 150-et.

Futamidőtől (ami maximum 25 év lehet) és összegtől függően ez is lehet 15-20 év alatt pár ezer milliárd forint. Összességében becslésünk szerint nagyon durván valahol 2000 és 6000 milliárd forint között lehet majd a számla, ami a jelenlegi GDP nagyjából 6-18 százaléka.

Mi jöhet még?

Mindez persze bizonytalan. Egyrészt aki teheti, fel akarja majd venni ezeket a támogatásokat. Másrészt viszont a kormány eddigi tevékenységének ismeretében még kiderülhet egy-két korlátozás. Amelyek segítségével vélhetően a legszegényebbeket és legrászorultabbakat (plusz külföldieket, kisebbségieket) kihagyják majd a kedvezményezett körből, mint például a végtörlesztésnél.

A Kiszámoló blog ennél pesszimistább, tíz év alatt összesen 8820 milliárd forintos kiadással számol. Azt is írja, hogy a kedvező, inflációkövető lakossági kötvények jó kondíciói miatt annak is megéri felvenni a kedvezményes hitelt, akinek semmi szüksége sincs rá, évente pár százezer forintot zsebre lehet majd vágni a kamatkülönbözeten. (Plusz érdemes lakástakarékot, önsegélyező pénztárat, cafeteriát igénybe venni.)

A blog számítása szerint „2000 és 2007 között dinamikus növekedés mellett 1476 milliárd akkori forintot költött a költségvetés a lakásvásárlások támogatására”. Ez az infláció miatt jelenlegi árakon durván 2100-2500 milliárd forint között lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csak szigorú óvintézkedések mellett lehet idén szakmai vizsgát tenni a szakképző intézményekben
- | 2021. április 11. 11:48
Az ITM közzétette az iránymutatását.
Makro / Külgazdaság Apró reménysugár: csökken a kórházban kezeltek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 09:45
A lélegeztetőgépre szorulók is kevesebben vannak, de nincs okunk megnyugodni.
Makro / Külgazdaság Több mint egymilliárd forint bírságot szabott ki a NAV
MTI | 2021. április 11. 08:50
A határ feletti készpéntes fizetések miatt az előző évben több mint 230 esetben bírságolt az adóhivatal.
Makro / Külgazdaság Az MSZP sem tudja, mikor lehet bevezetni az eurót Magyarországon
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 13:03
Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a nyugdíjasoknak a KSH-tól - meg egy rossz
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 11:04
Márciusban végre olcsóbb volt az életük, mint a többi háztartásé, viszont drágább, mint idén bármikor
Makro / Külgazdaság L. Simon László vezérletével készül óriási múzeumösszevonásra a kormány
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 10:37
Miniszteri biztosként készíti elő a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum összevonását, de az Iparművészeti Múzeum is bekerülhet az integrációba.
Makro / Külgazdaság Heti csúcsra emelkedett szombatra az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:38
Az áldozatok száma hajszállal a heti átlag alatt alakult a szombati adatközlésben, a gyógyultak száma most nagyobbat ugrott. Kevesebben vannak kórházban és lélegeztetőgépen is.
Makro / Külgazdaság Meglepetésember pályázhat Angela Merkel székére
Wéber Balázs | 2021. április 10. 06:04
Bár a CDU-CSU pártszövetségben általában a CDU állítja a kancellárjelöltet, most megszakadhat ez a hagyomány: a CSU főnöke, Markus Söder ugyanis sokkal népszerűbb az új CDU-vezérnél, Armin Laschetnél. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint Söder egy új generációt képvisel, politikailag pedig nyitottabb a korábbi CSU-vezetésnél. Kérdés, hogy „becserélné-e” Bajorországot Berlinre.    
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta a járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére irányuló kiegészítő támogatást
MTI | 2021. április 9. 18:44
Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy az unió költségvetéséből 121,5 millió euró összegű kiegészítő támogatás nyújtsanak a koronavírus-járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére - közölte az uniós tanács pénteken.
Makro / Külgazdaság Elkerülhető a nagy háború kitörése? – növekvő ukrán és tajvani aggodalmak
Káncz Csaba | 2021. április 9. 15:34
Moszkva és Peking egyidőben eszkalálja a katonai feszültséget az ukrán határon és Tajvan körül.  A két különböző kontinensen zajló kettős válság komoly teszt elé állítja a Biden-kormányzatot.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
depositphotos