BUX
36 461.04
+1.41%
+509.00
OTP
10 840.00
+3.93%
+410.00
MOL
1 852.00
+0.65%
+12.00
RICHTER
7 060.00
-1.26%
-90.00
MTELEKOM
385.00
+1.45%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 6. 08:54

Viharfelhők gyülekeznek Európa egén, legyen az az olasz politikai és pénzügyi helyzet, a rendezetlen Brexit, avagy a lopakodó kereskedelmi konfliktus Washingtonnal. Értesülésünk szerint Orbán az utóbbi hetekben rendkívül pesszimista lett az európai növekedési kilátásokat illetően és ezzel összefüggésben aggódik a hazai gazdasági dinamika fenntarthatósága miatt. Márpedig ez esetben Orbánnak valóban létszükséglet Berlin támogatása. Káncz Csaba jegyzete.

Orbán Viktor miniszterelnök az európai parlamenti választáson a főváros XII. kerületében a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. május 26-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kevesebb, mint két hete lezajlott EP-választásoknak már áldozatul esett a német szociáldemokraták és a francia középjobb (köztársaságiak) vezetője. Az EU-ban egyelőre kitartott a politikai közép, ám a nagy pártok már inognak. Teljesen világos, hogy még öt évet az európai centrum nem bír ki olyan szintű vezetéssel – vagy inkább pótcselekvéssel –, mint amit Jean-Claude Juncker és Angela Merkel bemutatott az utóbbi években.

Az olasz beteg

Már csak azért sem, mert súlyos viharfelhők gyülekeznek Európa egén, legyen az az olasz politikai és pénzügyi helyzet, a rendezetlen Brexit, avagy a lopakodó kereskedelmi konfliktus Washingtonnal. Mindez pont akkor, amikor az EU intézmények éppen a politikai helyezkedések és a közelgő nyári szünet (az EU Bizottság egy teljes hónapra lezár augusztusban, akármi (!) is történik a világban) miatt egyfajta intézményi bénultságba kerültek.

Az Európai Bizottság az európai szemeszter tegnap közzétett tavaszi csomagjában adósságalapú túlzottdeficit-eljárás megindítását javasolta Olaszországgal szemben az államháztartási helyzet romlása miatt. Olaszország államadóssága tavaly 2300 milliárd euróra, a GDP 132,2 százalékára rúgott, ami a második legmagasabb arány volt az EU-ban. Az uniós bizottság előrejelzése szerint ez az arány idén 133,7 százalékra, 2020-ra pedig 135,2 százalékra emelkedik. Ráadásul a költségvetés strukturális hiánya 2015 óta minden évben nőtt. Ha a kormány nem változtat fiskális politikáján, a deficit idén a GDP 2,4 százalékára, 2020-ban pedig 3,6 százalékára emelkedik.

A várható összecsapás Salvini – megtámogatva az EP választáson elért sikerével – és Valdis Dombrovskis, valamint Pierre Moscovici EU biztosok között bizonyosan meg fogják rázni a piacokat a nyári hónapokban. Salvini és koalíciós társa (Öt Csillag Mozgalom) között már így is olyan szintre nőtt a feszültség, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök lemondással fenyegetőzik, ha az sürgősen nem oldódik meg. Ahogyan már korábban írtuk ezeken a hasábokon, Salvini egy őszi előrehozott választások kikényszerítésére játszik.

Orbán bakugrása

A magyar miniszterelnök számára komoly csapásnak bizonyult az EP választás, hiszen idehaza nem érte el a kétharmadot, Európában pedig elmaradt a várt áttörés - ily módon komolyan beszűkültek a lehetőségei az EU-ban. Ezért az utóbbi napokban, nem törődve gúnnyal és közröhejjel, visszasomfordált az Európai Néppárthoz. Holott tudván tudja, hogy mostantól a fontosabb tisztségektől távol fogják tartani a Fidesz embereit.

Káncz Csaba

A hazai közéletben széleskörű találgatások indultak el Orbán bakugrását követően és viszonylagos konszenzus alakult ki arról, hogy a miniszterelnök az európai politikai centrum stabilitása miatt hagyta faképnál olasz és osztrák harcostársait és könyörögte vissza magát a Néppárthoz. Most viszont olyan értesülésekhez jutottunk a miniszterelnök környezetéből, miszerint Orbán az utóbbi hetekben rendkívül pesszimista lett az európai növekedési kilátásokat illetően és ezzel összefüggésben aggódik a hazai gazdasági dinamika fenntarthatósága miatt. Ezek bizony nem irreális félelmek részéről, hiszen egyrészt a globális növekedés lassulása már ténykérdés, másrészt a járműipar 10 százalék fölötti részesedéssel bír a hazai GDP-ben, és az elmúlt időszakban a nagy gyártók sorra jelentették be elbocsátási szándékaikat – a GM 14 ezer, a Ford 7 ezer és a VW szintén 7 ezer állást épít le a közeljövőben.

Márpedig egy komoly európai lassulás esetén Orbánnak valóban létszükséglet Berlin támogatása, hiszen a 2020 utáni uniós költségvetésről a 2020 második felében esedékes németországi soros EU-elnökség idején születik meg a végső alku, és az elmúlt hónapokban több éles német figyelmeztetést is kapott a hazai kormány, amely a jövőbeli EU-pénzekre is vonatkozott.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Vírus: újabb szomorú rekordok dőltek meg Amerikában
Wéber Balázs | 2020. augusztus 10. 09:52
Brazíliában átlépte a 100 ezret a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és hivatalosan már több mint hárommillióan kapták el a fertőzést. Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma már az ötmilliót is meghaladta.
Makro / Külgazdaság Huszonötszörése nőtt a családoknál hagyott összeg
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 07:50
Varga Mihály azt is elárulta, hogy tavaly több mint 335 milliárd forint jutott a kedvezményekre.
Makro / Külgazdaság Borús előjelekkel érkezik az infláció
MTI | 2020. augusztus 9. 11:03
Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a fogyasztói árindex júliusi adata és az idei második negyedéves bruttó hazai termék (GDP).
Makro / Külgazdaság Ma megkezdődik a vég a belarusz rezsim számára
Káncz Csaba | 2020. augusztus 9. 09:32
A koronavírus járványt "pszichózisnak" minősítő elnök folyamatosan veszíti el a köznép és az elit támogatását, és hatodik elnöki ciklusa borítékolhatóan egy vesszőfutás lesz.  A hazai kormány a poszt-szovjet térségben Azerbajdzsán mellett a belarusz rezsim mellett is ott legyeskedik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a magyar gazdaság a szerencsésebbek közé tartozott az első hónapokban?
Kollár Dóra | 2020. augusztus 9. 06:03
Úgy tűnik, hogy Magyarország a járvány első hónapjait viszonylag karcolásmentesen megúszta. 
Makro / Külgazdaság Nézők nélkül lelketlen ténfergés a foci
Wéber Balázs | 2020. augusztus 8. 13:18
Bár az európai futballélet néhány hónapja újraindult, a napokban pedig a nemzetközi kupák is folytatódnak, a kluboknak hiányzik a jegybevétel, drukkerek híján pedig nyoma sincs a régi meccshangulatnak.
Makro / Külgazdaság 9205 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki egy év alatt Brazíliában
MTI | 2020. augusztus 8. 12:45
Ez 34,5 százalékos növekedés a megelőző évihez képest, és új, 14 éves csúcsot jelent.
Makro / Külgazdaság Darabokra tört Kanada utolsó, még érintetlen selfjege
MTI | 2020. augusztus 8. 12:34
A jelenséget észlelő kutató szerint akkora a letört tábla, hogy ha sodródni kezd, semmi sem állíthatja meg.
Makro / Külgazdaság Nincs újabb halottunk, de azonosítottak 32 új koronavírus-fertőzöttet
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 09:28
Megérkeztek a szombati adatok.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel 19,3 millió fertőzött, több mint 720 ezer áldozat, de egy kicsit fellélegezhet a Balkán
MTI | 2020. augusztus 8. 08:41
Továbbra is dühöng a világban a vírus, a nyugat-balkáni országokban viszont némileg visszafogottabb lett a terjedése.
hírlevél