<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ma vagy holnap rendeletet ad ki a rezsicsökkentés új szabályairól Orbán Viktor - jelentette be a Kossuth Rádióban. Szerinte Soros György egy háborús uszító, abban pedig van logika, hogy Brüsszelnek nem tetszik a külföldi rendszámú autók megkülönböztetése.

Öt hete járt utoljára a Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök, Nagy Katalin most először arról kérdezte, hogyan tervezték a jövő évi költségvetést. Orbán Viktor elmondta: 3 napos kormányzati megbeszélést tartottak Sopron-Bánfalván, ahol a 2023-as év kilátásairól beszéltek. A háború elhúzódik, bizonytalan és szorongásokkal teli év lesz a 2023-as, a világot a háború és a gazdasági következményei gyötrik majd. Mi ki fogunk belőle maradni, de a következményei alól nem húzhatjuk ki magunkat - az egyik ilyen az infláció, amit háborús inflációnak nevezett Orbán Viktor. Részben a háború ténye hajtja fel az energiaárakat, részben a nyugati szankciók miatt emelkednek az árak. A gazdasági válság is összefügg a háborúval - ezért hozzák létre a honvédelmi alapot és a rezsivédelmi alapot.

Orbán Viktor ma vagy holnap ad ki egy rendeletet a rezsicsökkentés új szabályairól. A kezdetekben a családok védelmének érdekében vezették be a rezsicsökkentést, de kis vállalatok is bekerültek az ernyő alá - az új rendelet értelmében mintegy 100 ezer kisvállalkozó továbbra is bent marad a rezsicsökkentés rendszerében (ez viszont azt jelenti, hogy mások kiesnek belőle).

Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi beszélgetésen a Kossuth rádió stúdiójában. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánOrbán Viktor miniszterelnök egy korábbi beszélgetésen a Kossuth rádió stúdiójában. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az árstopok 5-6 százalékponntal mérséklik az inflációt - mondta egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor. Tehát ezek nélkül 15-16 százalékos infláció lenne Magyarországon a mostani 10 helyett. Szerinte a háborús inflációt egyedül a békével lehet letörni, ezért Európának másképp kell gondolkodnia az orosz-ukrán konfliktusról. A háborús uszítókat vissza kell szorítani - Soros Györgyöt is ide sorolta a miniszterelnök.

Magyarországot kötelezettségszegési eljárás fenyegeti amiatt, hogy a külföldi rendszámú autók eltérő áron tankolhatnak, mint a magyarok. Az igazság az, hogy van ebben logika - mondta Orbán Viktor. Békeidőben helyes szabály, hogy nem lehet különbséget tenni a különböző uniós országok polgárai között. De értsék meg, hogy rendkívüli helyzet van, ami rendkívüli intézkedéseket követel meg - mondta Orbán Viktor, aki arra kéri a brüsszeli bürokratákat, hogy a háborúhoz közelebbi nemzetek vezethessenek be eltérő intézkedéseket a többiektől.

Orbán Viktor a beszélgetés egy pontján odaszúrt a cseh és szlovák "barátoknak", akik élvezik annak eredményét, hogy a csővezetéken keresztül történő kőolajszállítás végül kimaradt a szankciók közül, de amikor ezt ki kellett harcolni, akkor senki sem állt mellette állítása szerint. Hogy a "gázcsatában" is egyedül marad-e Magyarország, azt még meglátjuk - de egy gázembargó nem csak nekünk okozna gondot, hanem egész Európának.

Az extraprofitadóról azt mondta: azért tiltakoznak az érintettek ellene, mert nem lehet áthárítani az emberekre. A 2010-es évek elején kivetett válságkezelési adókkal vont párhuzamot - két-három évig most valóban extra terheket kell fizetniük a cégeknek, de utána megerősödve kerülhet ki az ország a háborús válságból. Szerinte az extraprofitnak a kétharmadát vonja el a kormány - köszönetet mondott ezért az érintett cégeknek, "néhány kis stiklitől" eltekintve szerinte nem fogják áthárítani a fogyasztókra az adót. (A Ryanair egyébként épp most jelentette be, hogy az utolsó fillérig áthárítja az utasokra az adót >>)

Az árstopok meghosszabbításával kapcsolatban még konzultációkra van szükség, Orbán viktor szeretné meghosszabbítani. A Mol-vezér kijelentésére - miszerint fokozatosan ki kell vezetni a hatósági árat az üzemanyagoknál - azt mondta: minden a háborún múlik, így az esetleges kivezetés tempója is. Amíg tart a háború, erre nincs lehetőség - mondta a miniszterelnök.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG