1p
A Századvég és a Forsense novemberi közvélemény-kutatása szerint csaknem háromszoros a különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága között
A Századvég és a Forsense novemberi közvélemény-kutatása szerint csaknem háromszoros a különbség a Fidesz és az MSZP támogatottsága között, utóbbié immár tíz százalék alá esett. A felmérés eredményei szerint a választásra jogosultak kevesebb mint fele (47 százaléka) tudja, vagy árulja el, hogy melyik pártra szavazna.

Az összes válaszoló körében a Fidesz továbbra is tartja jelentős, majdnem háromszoros előnyét az MSZP-vel szemben: a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága 26 százalékos, az MSZP szavazóinak aránya 9 százalékra zsugorodott. A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz 59 százalékot ért el, az MSZP 20-at, a Jobbik 12-t, az LMP es az MDF 3-3 százalékot, az SZDSZ pedig 1 százalékot.
   
A Bajnai-kormány megítélése nem változott jelentősen októberhez képest, a megkérdezettek 53 százaléka adott "egyes vagy kettes osztályzatot" a teljesítményére. Bajnai Gordon es Orbán Viktor közül továbbra is a volt kormányfőt tartja alkalmasabb miniszterelnöknek a választók relatív többsége. Orbán a megkérdezettek 36 százaléka, Bajnai pedig 28 százalék szerint alkalmasabb. A Fidesz-szavazók 88 százaléka Orbán Viktort, az MSZP támogatóinak 91 százaléka Bajnai Gordont tartja alkalmasabbnak a poszt betöltésére.
   
Egy "most vasárnapi" választásra a szavazók 60 százaléka menne el biztosan, ez az arány gyakorlatilag megegyezik a korábbi hónapokban mértekkel. A választásra jogosultak kevesebb mint fele (47 százalék) tudja, illetve árulja el, hogy melyik politikai erőre adná a voksát, ez a csaknem 8 millió választásra jogosultból mintegy 3 millió 750 ezer embert jelent. 
   

A reprezentatív felmérés november 5. és 20. között készült, ezer ember megkérdezésével.

A pártot választók arányának csökkenése összefügghet azzal, hogy novemberben az emberek érdeklődésének középpontjában elsősorban nem politikai témák álltak - írták az elemzők. Arra a kérdésre, hogy melyek voltak az elmúlt hetek legfontosabb eseményei, a válaszadók több mint kétharmada tudott felelni. Akik legalább egy témát említettek, azok többsége az újinfluenzáról beszélt.
   
A biztos szavazó pártot választók aránya továbbra is alacsony. Novemberben a választópolgárok 37 százaléka állította, hogy biztosan az urnához járulna egy "most vasárnap" esedékes parlamenti választáson, illetve közölte, melyik pártra szavazna (ez mintegy 3 millió embert jelent).

Orbán szerint nem lesz meg a kétharmad
A Nézőpont Intézet novemberi felmérése szerint az összes megkérdezett körében a Fidesz 39 százalékot ért el, az MSZP 10-et, a Jobbik pedig 9 százalékon áll. A politikailag aktív szavazók között a Fidesz támogatottsága 48 százalékos, az MSZP 11 százalékot, a Jobbik 9 százalékot ért el. A Medián szerint a Fidesz (43 százalék) "utcahosszal" vezet az MSZP (14 százalék) előtt, ráadásul a szavazóik elszántsága is jóval nagyobb a szocialistákénál: a választani tudó biztos szavazók körében nem is csökkent a két párt közötti különbség: 66 százalék a Fideszre, 19 az MSZP-re szavazna.
   
A Tárki novemberi felmérése szerint a Fidesz támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében 39 százalék, az MSZP-é 11 , a Jobbiké 6 százaléknyi. A biztos szavazó pártválasztók közül 68 százalék a Fideszt támogatja, míg az MSZP szavazótábora 17 százalékon áll. A parlamentbe jutó harmadik párt a Tárki szerint továbbra is a Jobbik lehet.

Hétfőn véglegesen eldől a büdzsé sorsa
Jövőre mondja meg a Fidesz, mikor lehet eurónk
Bajnai ódákat zeng Mesterházyról
Orbán: a választásokig kell kibírnia az MTV-nek
Beszóltak a nagykövetek, de nem Bajnainak

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hol a legjobb Európában vonatozni?
Elek Lenke | 2024. május 19. 14:22
Magyarország az előkelő 10. helyen végzett.
Makro / Külgazdaság Mi jár Matolcsy György fejében?
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:19
A jegybankelnök által vezetett Monetáris Tanácsnak kedden arró kell döntenie, mennyivel csökkentse a most 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG