<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az orosz erők csütörtökön feladták a Kígyó-szigetet, a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a kivonulás mellett döntöttek, ami „a jóakarat gesztusa”, amely azt mutatja, hogy Moszkva nem akadályozza az ENSZ erőfeszítéseit egy olyan humanitárius folyosó megnyitására, amely lehetővé teszi a gabonaszállítmányok indítását Ukrajna kikötőiből.

Ukrajna közölte, hogy az orosz erőket egy éjszakai masszív tüzérségi támadást követően kiszorította.

A Kígyó-sziget elleni támadás emlékére kiadott hivatalos NFT (a kép bal oldalán). Forrás: metahistory.gallery.A Kígyó-sziget elleni támadás emlékére kiadott hivatalos NFT (a kép bal oldalán). Forrás: metahistory.gallery.

„Már nincsenek orosz csapatok a Kígyó-szigeten. Fegyveres erőink nagyszerű munkát végeztek” – tweetelte Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke.

Ukrajna déli katonai parancsnoksága a Facebookon tett közzé egy képet, amelyen a levegőből nézve látszik a sziget, amely fölött legalább öt hatalmas fekete füstoszlop emelkedik, amit rakéták és tüzérség támadásának nevezett.

Az ellenség két motorcsónakkal sietve evakuálta a helyőrség hátramaradt tagjai, és valószínűleg elhagyta a szigetet. A Kígyó-szigeten jelenleg tüzek égnek, robbanások hallatszódnak.

A csupasz sziklaperem ellenőrzőpontként szolgál az odesszai tengeri útvonalakon, amely Ukrajna fő fekete-tengeri kikötője. Oroszország blokádja jelentősen akadályozza Ukrajna, a világ egyik fő gabonaexportőrének kivitelét, ami globális hiányt, inflációt okoz és növeli az éhínség kialakulásának kockázatát a világ szegényebb térségeiben.

Oroszország már a háború első napján elfoglalta a szigetet. Az ottani ukrán helyőrség, amelyet az orosz Moszkva cirkáló megadásra szólított fel, rádión azt válaszolta: „orosz hadihajó: menj a picsába!”

Az esetet egy ukrán bélyegen örökítették meg. A bélyeg kibocsátásának napján Ukrajna elsüllyesztette a hajót, Oroszország fekete-tengeri flottájának zászlóshajóját.

A múlt hónapban a brit védelmi minisztérium azt mondta, hogy ha Oroszország légvédelmi és partvédelmi cirkálórakétákkal képes fenntartani a Kígyó-szigetnek védelemét, akkor uralni tudja a Fekete-tenger északnyugati részét - közölte a Reuters.

Oroszország február óta védte a szigetet, annak ellenére, hogy Ukrajna egyre gyakrabban állította, hogy súlyos károkat okozott, ellátóhajókat süllyesztett el és orosz erődítményeket rombolt le.

A sziget az ukrán szárazföldről kilőtt HIMARS-ok hatósugarába esik. Ukrajna a múlt héten kezdte meg az Egyesült Államok által küldött nagy teljesítményű új rakétarendszer bevetését.

Az ukrán fegyveres erők főnöke közölte, hogy a szigetre tüzelő ukrán gyártmányú ágyúknak szerepe volt abban, hogy az oroszokat elűzték a szigetről, ugyanakkor megköszönte a külföldi országok támogatását.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Christiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG