<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

Peszkov arra reagált, hogy az amerikai külügyminisztérium kedden az Új START-megállapodás megsértésével vádolta Oroszországot, amiért Moszkva nem engedélyezte az ellenőrzéseket oroszországi katonai helyszíneken. A tárca szóvivőjén keresztül tudatta, hogy a szerződést továbbra is nemzetbiztonsági érdekének tekinti.

A Kreml szóvivője megjegyezte, hogy az amerikai fővárosban mostanában kevés célzást tesznek a Moszkvával folytatott párbeszédre e kérdésben, de - mint mondta - "legalább valamilyen célzásokat" meg kellene őrizni - írja az MTI.

A Kreml szerint Amerika nem tartja be a szabályokat. Fotó: Depositphotos
A Kreml szerint Amerika nem tartja be a szabályokat. Fotó: Depositphotos

"Nagyon fontosnak tartjuk ennek a szerződésnek a fenntartását" - mondta a Kreml szóvivője. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok gyakorlatilag megsemmisítette a fegyverzetellenőrzési és a biztonsági rendszer jogi és szerződéses kereteit.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Sputnik rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy "csak szarkasztikus mosolyt" válthat ki az az álságos amerikai írás, amely szerint Oroszország megsértette az Új START-megállapodást.

Zaharova leszögezte, hogy Moszkva a szerződés elkötelezettje, és minden pontját betartja, ugyanezt viszont az amerikai oldalon nem tapasztalják.

Szergej Cekov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának tagja szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatályos fegyverzetkorlátozási egyezményeket sorra felmondó, és az enyhülés politikáját elutasító amerikai fél "hazug" állításaival Oroszországra igyekszik hárítani a felelősséget.

Leonyid Szluckij, a parlement alsóháza külügyi bizottságának elnöke azt mondta, hogy Oroszország nem utasítja el a fegyverzetellenőrzést, és éppen az Egyesült Államok az, amely megsérti az Új START megállapodást, beleértve az egyelő biztonságnak a preambumba foglalt elvét, és hibrid háború révén igyekszik totális vereséget mérni Moszkvára.

Oleg Morozov kormánypárti képviselő úgy vélekedett, hogy Oroszországnak a saját érdekeinek megfelelően kell végrehajtania az Új START-megállapodást, és ha hasznosnak érzi a helyszíni ellenőrzés blokkolását, akkor úgy kell tennie. Hozzátette, hogy az ország biztonsága az elsődleges szempont.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökség által hétfőn közölt interjújában hangsúlyozta: Oroszország felkészült arra a lehetőségre, hogy 2026 után nem lesz hatályos hadászati fegyverzetcsökkentési szerződése az Egyesült Államokkal. Egyúttal azzal vádolta Washingtont, hogy az elmúlt években önös érdekéből, szándékosan építette le a fegyverzetellenőrzési struktúra legfontosabb elemeit, beleértve a multilaterális jellegűeket is, és ennek az irányvonalnak az Új START is áldozatául eshet.

A hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló megállapodás 2011-ben lépett életbe, 2021-ben pedig öt évre meghosszabbították. A megállapodás egyebek között a nukleáris robbanófejek maximális számáról is rendelkezik.

Becslések szerint e két országban található a világon meglévő nukleáris robbanófejek 90 százaléka.

Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a tornádó, legalább heten meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:57
Tízezrek maradtak áram nélkül Amerika déli államaiban.
Makro / Külgazdaság Kijev támadásra készül, védekezhetnek az oroszok?
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 09:07
Bahmutnál elakadtak az oroszok, de az ukránok is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Megint földrengés volt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 08:24
Közép-Törökországot 4,7-es erősségű földrengés rázta meg szombaton hajnalban.
Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Makro / Külgazdaság Károly királyért aggódnak, nem megy Franciaországba
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:49
A Buckingham palota szerint nem biztonságos a tüntetések miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG