3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kinyílnak a pénzcsapok, ez jót tehet az eurózóna gazdaságának, ami jót tehet a magyar gazdaságnak, sőt még a forint is erősödik.

Végre megtörtént, amire hónapok óta áhítozott a kontinens nagy része: az Európai Központi Bank az amerikai és a japán útra lépett, és fedezetlen pénzkibocsátásba kezdett. Ennek keretében havonta 60 milliárd euró összegben vásárol értékpapírokat 2015 márciusától 2016 szeptemberéig. A program 1140 milliárd eurós likviditást önt a piacra. Megoszlanak a vélemények, hogy ez mennyire hasznos, de a forint máris profitált belőle.

Úgy néz ki, Magyarországon mindenképpen segít a dolog. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter is beszélt ma erről: az Európai Központi Bank csütörtökön bejelentett eszközvásárlási programja hozzájárul ahhoz, hogy Európa, főleg az eurózóna gazdasága növekedési fázisba kerüljön, az európai piacok bővülése a magyar gazdaság, illetve az exportteljesítmény szempontjából is előnyökkel jár - mondta a miniszter.

Ha növekedésnek indulna Európa gazdasága, az természetesen minket is húzna, de nem ez a fő hatás. Sokkal inkább az, ami korábban elképzelhetetlen volt: a forint vonzereje növekedni kezdett. Az euró óhatatlanul leértékelődik a pénzesőtől, a svájci frank iránti bizalmat az alpesi jegybank zúzta szét, a dollár már az egekbe ment, hozam pedig nincs benne. Most eljöhet a forint ideje. Ami egyelőre biztos, hogy ma már 311 alá ment az euró forint árfolyama.

Esnek az európai államkötvények hozamai, több országban is rekordalacsony szinten járnak, miután az Európai Központi Bank bejelentette, hogy elindítja a kötvényvásárlási programot. A viszonyítási alapnak tekintett 10 éves lejáratú német államkötvények hozama történelmi mélypontra süllyedt. A magyar kötvények hozamai is esnek: a 10 éves papírok már mélyen 3 százalék alatt forognak.

A tőzsdét ma is az EKB tegnapi bejelentése mozgathatja, pozitívan nyitottak a piacok, de a BUX kis mínuszban van.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 75 tonna jelöletlen lengyel burgonyát talált az EKÁER segítségével. A NAV új csodafegyvere, az áfacsalókat hivatott kiszűrni. A rendszer még egészen új, de máris sikerült egy szállítmányt lefoglalni a segítségével. A csalók telephelyén ráadásul nem csak ismeretlen eredetű krumplit és könyveletlen számlákat talált az adóhatóság, hanem hamis pénzt is.

A The Economist legfrissebb Big Mac-indexe szerint a forint meglehetősen, 34 százalékkal alulértékelt. A svájci frank a leginkább felülértékelt deviza a vizsgált 48 ország valutája közül. Svájcban egy Big Mac ára jelenleg 7,5 dollárnak felel meg az Egyesült Államokban mért 4 dollár 80 centes átlagárral szemben. Magyarország a középmezőnyben van 3 dollár 17 centes árral. Meglepetés, hogy míg korábban Indiában volt a legolcsóbb a Big Mac, idén Ukrajna és Oroszország végzett a lista alján: 1 dollár 40 centnek megfelelő rubelt és 1 dollár 20 centnek megfelelő hrivnyát kérnek egy szendvicsért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG