3p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mától lehet pályázni fűtéskorszerűsítésre – ma kezdődik az amerikai Fed kamatdöntő testületének két napos ülése, idegesek a befektetők – a magyar jegybank is ma tart kamatdöntő ülést, itt nem számítanak az elemzők meglepetésre.

Ma indulnak a kazáncsere-pályázatok, mostantól lehet jelentkezni a lakossági fűtéskorszerűsítésre. A rendelkezésre álló keretösszeg egymilliárd forint, lakásonként pedig 650 ezer forintot ad az állam. A beadási határidő régiónként eltérő. A Privátbankár cikkéből megtudhatják, hogy hogyan lehet pályázni, és milyen buktatókat rejtenek az ajánlatok.

Elemzők emelkedésre számítanak a vezető európai értéktőzsdéken. Ennek hátterében az áll, hogy Európából kevés adat érkezik, a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre összpontosítanak és árgus szemekkel figyelik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntő testületének kedden kezdődő kétnapos ülését. Afelől alig van kétség, hogy közel egy évi szűkítés után az amerikai központi bankrendszer most már be is fejezi mennyiségi enyhítését, de a befektetők nyugtalanul várják, hogy a közleményből mire lehet majd következtetni a kamatemelés kezdetére vonatkozóan.

A magyar jegybank Monetáris Tanácsa is ma tartja kamatdöntő ülését. Elemzők arra számítanak, hogy az MNB nem változtat a jelenlegi 2,1 százalékos alapkamaton. Matolcsy György jegybankelnök júliusban ugyanis azt jelentette be, hogy az MNB "tartós tartásra", vagyis arra rendezkedik be, hogy a jegybanki alapkamat 2015 végéig ezen a szinten marad. Londoni pénzügyi elemzők szerint sem módosít kedden a 2,1 százalékos, rekord alacsony alapkamatán a Magyar Nemzeti Bank (MNB), de azt azért megjegyzik, hogy az inflációs pálya alakulása és a gazdasági növekedés lassulása jövőre lehetőséget nyújthat a monetáris politika további enyhítésére.

Középtávon kiszállhat a kormány az állam által támogatott béren kívüli juttatások rendszeréből, de csak akkor, ha a fizetések jelentősebb emelésére is sor kerülhet - tudta meg kormányközeli forrásból a Magyar Nemzet. Ennek első lépése lehet a jövő évre tervezett, jelentős mértékű adóemelés. A múlt héten beterjesztett adótörvény-tervezet szerint 35,7 százalékról 51,17 százalékra emelkedne az állam által támogatott cafetériaelemek - köztük az Erzsébet-utalvány, a Szép-kártya és helyi közösségi közlekedési bérletének - közterhe.

A Sberbank Magyarország és a Summit Pénzügyi Zrt. keresetét tárgyalja ma a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla. Elsőfokon mindkét pénzintézet keresetét elutasították. Eddig összesen hét bank ügyével fordult a bíróság az Alkotmánybírósághoz, a többi perben vagy elutasították a kereseteket, vagy elhalasztották az ítélethirdetést

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év végi bevásárlási szezon árait befolyásolhatja a sztrájk
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:48
Sztrájkba léptek a legnagyobb amerikai kikötők dolgozói, ami komoly fennakadásokat okoz az év vége előtti áruszállításokban. A történet vége a karácsonyi árak növekedése lehet.
Makro / Külgazdaság Donald Trump alig várja, hogy rendet csinálhasson a világon
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:07
Donald Trump nem éppen fiatal kora ellenére egy fiatal kobra reflexével csap le minden lehetőségre, amiről úgy gondolja, hogy javítja elnökké választását novemberben. Ilyen az iráni légi csapás is.
Makro / Külgazdaság Csúcstalálkozó lesz az utolsó pillanatban: újabb fejezet kezdődhet az autópiaci csetepatéban
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 11:33
A BMW a német kancellárhoz fordult. 
Makro / Külgazdaság Összecsaptak a másodhegedűsök, kár, hogy senkit sem érdekelt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 10:55
A politikai megmondóemberek azt emelik ki az amerikai elnökválasztás alelnökjelöltjeinek vitájából, hogy kulturált, konstruktív stílusban folyt. Donald Trump korszakában ez is eredmény.
Makro / Külgazdaság Elérheti a lélektani határt a benzin ára Magyarországon, ha bejön ez a jóslat
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:55
A mostani kilátások szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelynek örülhet majd minden autós. Azért akadnak kockázatok is. 
Makro / Külgazdaság Teljesen felborult Putyin képlete
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:19
Az oroszok embervesztesége becslések szerint valamivel több mint kétszerese lehet az ukránokénak a felőrlő háborúban, aminek finanszírozására Moszkva még több pénzt szán jövőre, mint idén.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli ülést hívtak össze az iráni támadás miatt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeül az Izrael elleni iráni támadás miatt. 
Makro / Külgazdaság A cascót is ellehetetleníti az extraprofitadó
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 17:08
Esztergomban tartották a XX. Biztosításszakmai Konferenciát, melyet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szervezett. Az elmúlt évek értékelése mellett a közeljövő is szóba került, kiemelten az extraprofitadónak a szektorra gyakorolt káros hatása.
Makro / Külgazdaság Most kiderül, számíthatunk-e gazdasági fellendülésre
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 13:33
A Beszerzési Menedzser Index értéke növekedett augusztushoz képest, de még mindig 50 alatti értéket mutat, és nem éri el sem a hosszú távú, sem a hároméves szeptemberi átlagot.
Makro / Külgazdaság Az egészségbiztosításba való befektetés ma már elengedhetetlen
Natív tartalom | 2024. október 1. 09:59
Ismeri azt a közmondást, hogy az egészséges embernek ezer kívánsága van, míg a betegnek csupán egy?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG