TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.

 "Szívből gratulálok! Az amerikai polgárok döntöttek. Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke" - áll Angela Merkel közleményében. "Szívből kívánok szerencsét és sikert, és gratulálok Kamala Harris-nek is, hazája első megválasztott női alelnökének" - tette hozz a német kancellár, hazája első női kormányfője.

Emmanuel Macron francia államfő is gratulált Joe Biden demokrata párti jelöltnek az amerikai elnökválasztási győzelméhez. "Sok dolgunk lesz a jelenlegi kihívásokkal szemben. Dolgozzunk együtt! - írta a francia elnök a Twitteren angolul is közzétett üzenetében.

Gratulált Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez Boris Johnson brit miniszterelnök is. Johnson a Twitteren közétett szombat esti nyilatkozatában gratulált Kamala Harrisnek, az Egyesült Államok következő alelnökének is, és történelmi vívmánynak nevezte eredményét. "Az Egyesült Államok a szövetségesünk, és várakozással tekintek jövőbeni szoros együttműködésünk elé azokon a területeken, amelyeket mindkét ország elsődleges fontosságúnak tart, a klímaváltozástól a kereskedelmen át a biztonsági kérdésekig" - fogalmazott üzenetében a brit miniszterelnök.

"Gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Joe, csaknem 40 éve ismerjük egymást, kapcsolatunk szívélyes, és tudom, hogy nagyszerű barátja vagy Izraelnek. Remélem, hogy veletek tovább tudom erősíteni az Egyesült Államok és Izrael közötti különleges szövetséget" - írta Twitter-profilján Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

"Gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Országaink közeli barátok, partnerek és szövetségesek. Világszinten egyedülálló a kapcsolatunk. Nagyon várom a közös munkát" - fogalmazott Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

"Az országaink közötti kapcsolat erős, és alig várom, hogy még szorosabb kapcsolatokat alakítsunk ki a Biden-kormányzattal (...). Számos kihívás áll a nemzetközi közösség előtt jelenleg, Joe Biden egységről szóló üzenete pedig jól pozicionál minket arra, hogy megbirkózhassunk ezekkel a kihívásokkal" - közölte Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő.

"Gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek, Ausztrália sok sikert kíván a hivatalban. Az Ausztrália és Egyesült Államok közötti szövetség mély és tartós, és a közös értékekre épült. Várakozással tekintek a közös munkára, miközben a világ számos kihívásával nézünk együtt szembe" - írta Scott Morrison ausztráliai miniszterelnök.

Itt a változás - Joe Bidennek, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjének támogatói ünnepelnek a New York-i Times Square-en 2020. november 7-én, miután a CNN közleménye szerint Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást azt követően, hogy Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot. MTI/AP/Seth Wenig Itt a változás - Joe Bidennek, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjének támogatói ünnepelnek a New York-i Times Square-en 2020. november 7-én, miután a CNN közleménye szerint Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást azt követően, hogy Pennsylvaniában is ő kapta a legtöbb szavazatot. MTI/AP/Seth Wenig

"Gratulálok az amerikai népnek és intézményeknek a demokratikus vitalitás kiemelkedő megnyilvánulásáért. Készen állunk arra, hogy a megválasztott Joe Biden elnökkel dolgozzunk, és erősebbé tegyük a transzatlanti kapcsolatot. Az Egyesült Államok számíthat Olaszországra mint szilárd szövetségesre és stratégiai partnerre" - fogalmazott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

"Gratulálok Joe Bidennek annak alkalmából, hogy megválasztották az Egyesült Államok 46. elnökévé (...). Szintén szeretnék gratulálni Kamala Harrisnek történelmi jelentőségű megválasztásáért az első női alelnöknek. Hihetetlen példa és fontos példakép lesz a fiatal lányoknak világszerte, megmutatva nekik, hogy a nők és férfiak ugyanazokat a jogokat és lehetőségeket élvezik" - vélekedett Alexander de Croo belga kormányfő.

"Szívből gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Várakozással tekintek a közös munkára a Japán és az Egyesült Államok közötti szövetség elmélyítése és annak érdekében, hogy biztosítsuk a békét, a szabadságot és a jólétet az Indiai- és Csendes-óceán térségében és azon túl" - fogalmazott Szuga Josihide japán miniszterelnök.

"Most rajtam a sor, hogy gratuláljak Joe Bidennek és Kamala Harrisnek elnökké és alelnökké választásukért. Az értékek, amelyekre kapcsolatunkat építettük, nem is lehetnének erősebbek. Várakozással tekintek a közös munkára barátságunk elmélyítéséhez és ahhoz, hogy hozzájáruljunk (nemzetközi) közösséghez" - közölte Caj Jing-ven tajvani elnök.

"Gratulálok a megválasztott Joe Biden elnöknek, a barátnak és a megbízható partnernek egy jobb Irak építésének ügyében. Várakozással tekintünk a közös munkára annak érdekében, hogy elérhessük közös céljainkat, és megerősítsük a békét és a stabilitást az egész Közel-Keleten" - fogalmazott Barhám Száleh iraki elnök.

Az Európai Unió intézményeinek vezetői, valamint a NATO főtitkára egyaránt  gratuláltak Joe Bidennek az elnökválasztáson elért sikeréhez. 

Egész Közép-Kelet Európa gratulál - szinte

A lengyel elnök Twitter-oldalán gratulált az amerikai politikusnak sikeres választási kampányához. "Várva az elektori kollégium jelölésére, Lengyelország elszánt arra, hogy megőrizze a lengyel-amerikai stratégiai partnerség magas szintjét és minőségét, a még erősebb szövetség érdekében" - írta Andrzej Duda.

Milos Zeman cseh államfő táviratban gratulált Joe Bidennek. A választás eredménye azt mutatja, hogy az amerikaiak változásokat akarnak - áll a táviratban. A cseh elnök kifejezte reményét, hogy a jövőben az Egyesült Államok nyitottabb lesz Európa irányában. Andrej Babis cseh kormányfő, aki a Twitteren gratulált Bidennek, fontosnak nevezte, hogy "az új államfő aktívan foglaljon állást a NATO szövetségi rendszere mellett, és igyekezzen kereskedelmi megállapodásokat kötni az Európai Unióval".

Az amerikaiak a "megbékélés és a stabilitás" útját választották a rendelkezésükre álló két lehetőség közül - reagált az amerikai elnökválasztás eredményére Zuzana Caputová szlovák államfő. "Bízom abban, hogy a jövendő amerikai elnök hozzájárul a transzatlanti egység és szövetség további megerősítéséhez, valamint az Egyesült Államok és az Európai Unió együttműködésének elmélyítéséhez" - mondta Caputová a TASR szlovák hírügynökségnek. "Megszólaltak a polgárok. Szoros együttműködésünk folytatódni fog" - írta gratulációjában a Twitteren Igor Matovic szlovák kormányfő. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitter-üzenetben gratulált Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson elért eredményéhez. "Ukrajna optimistán tekint az Egyesült Államokkal meglévő stratégai partnerségének jövőjére. A két ország mindig együttműködött a biztonság, a kereskedelem, a befektetések, a demokrácia erősítése, valamint a korrupció elleni küzdelem terén. Barátságunk csak erősebbé válik" - írta az ukrán elnök.

Klaus Iohannis román államfő is Twitter-bejegyzésben gratulált Joe Bidennek. "Gratulálok Joe Biden megválasztott elnöknek a győzelméhez. Türelmetlenül várom, hogy még szilárdabbá tegyük erős és dinamikus stratégiai partnerségünk minden dimenzióját. Románia továbbra is azon lesz, hogy megerősítse transzatlanti közösségünk biztonságát, jólétét és ellenálló képességét" - írta közösségi oldalán a román államfő.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő is gratulált a demokrata politikusnak. "A horvát kormány örül az együttműködésnek önnel és adminisztrációjával a kétoldalú kapcsolatok és a transzatlanti partnerség megerősítése érdekében" - írta Twitter-oldalán a miniszterelnök.

Ki nem gratulált még?

Ez a lista jóval szerényebb. Janez Jansa szlovén kormányfő egyszer már gratulált, de rossz helyen: már november 4-én, szerdán gratulált Trump győzelméhez. Most "érdekesnek" nevezte az amerikai elnökválasztás eredményének kihirdetését, mivel a bíróságok még nem döntöttek, de már ünneplik a győztest. "Óvásokat nyújtottak be minden amerikai államban, ahol szoros volt az eredmény. A bíróságok még el sem kezdtek dönteni. Ennek ellenére a fősodratú média (nem valami hivatalos szerv) győztest hirdetett. A gratulációk érkeznek minden oldalról. Ez ám a jogállamiság" - fogalmazott Janez Jansa Twitter-oldalán. Jansa szerdán azt írta: "elég egyértelmű", hogy az amerikaiak Donald Trumpot választották meg újabb négyéves ciklusra az Egyesült Államok elnökének. Jansa arra számít, hogy a végén ki is hirdetik Trump győzelmét.

Finomabban fogalmazott  Mexikó elnöke: ő szombaton azt közölte, hogy nem tud addig gratulálni az amerikai elnökválasztás győztesének, amíg nem ér véget minden jogi eljárás. López Obrador saját döntését "politikailag megfontoltnak" értékelte. Szavai szerint jó a kapcsolata mind Donald Trump elnökkel, mind pedig Joe Biden volt alelnökkel, akihez már évtizedes személyes ismeretség fűzi.

A szerb elnök nem örül, még nem gratulált, de hamarosan fog: Aleksandar Vucic bejelentette, hogy vasárnap tervez hivatalos gratulációt küldeni Joe Bidennek, de Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnöknek is küld egy levelet, amelyben megköszöni, hogy meghallgatta Szerbia gondjait. "Túl öreg és büszke vagyok, és túl szép és büszke országot vezetek ahhoz, hogy az elsők között tolakodjak gratulálni" - fogalmazott Aleksandar Vucic. Elmondta, hogy Joe Bidennel ugyan többször találkozott már, mint Donald Trumppal, de úgy vélte, ez utóbbival könnyebb lenne az együttműködés.

Észak-Koreában egyelőre nem kommentálták Joe Biden győzelmét, de ez kevésbé meglepő. A The Korea Herald írása emlékeztet: amikor legutóbb Trump nyert, akkor 10 nappal később említette meg a tényt az ország médiája (ráadásul épp a dél-koreai elnök gratulációját kritizálva). Barack Obama 2008-as győzelmére viszonylag gyorsan reagáltak, beszámoltak arról, hogy legyőzték a republikánus John McCaint. 

Frissítés: Magyarországon sokáig sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem Áder János részéről nem érkezett nyilvánosan elérhető reakció azután, hogy Joe Bident (nem hivatalosan) győztesnek hirdették ki. Vasárnap késő délelőtt aztán közzétették: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek. Részletek >>

Emlékzetes: a miniszterelnök még szeptemberben azt mondta: szerinte Donald Trump nyerni fog az amerikai elnökválasztáson, és nem készült tervvel arra az esetre, ha mégis a demokraták nyernének. Az biztos, hogy nem indul jól majd az újabb körre a magyar-amerikai viszony: Joe Biden megválasztott elnök a kampányban Belaruszt, Lengyelországot és Magyarországot egyaránt totalitárius rendszereknek nevezte, erre reagálva Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt mondta, Biden tisztázza a fiával kapcsolatban felmerült korrupciós ügyeket.

Azért Joe Biden sikere sem dönti romba az Orbán-kormányt

A lapunknak az elnökválasztás napján nyilatkozó szakértő szerint a magyar kormánynak nyilván előnyösebb lett volna Donald Trump győzelme, ugyanakkor Joe Biden sikere esetén sem kell gyökeres fordulattól tartania: a politikai nyomás ugyan nőhet, de a gazdasági kapcsolatok aligha sérülnek. Részletek >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezt üzeni nekünk 2022-re az amerikai választók forradalma
Baka F. Zoltán | 2020. november 7. 20:34
A minden korábbinál nagyobb választási részvétel beleilleszkedik egy trendbe, amire a magyar pártoknak készülniük kell.
Friss
hírlevél