<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete

Trump elnök az elmúlt két évben az ENSz, és az USA szövetségeseinek megkérdezése nélkül Izraelnek „ajándékozta” a Golán-fennsíkot, Jeruzsálemet nevezte ki Izrael fővárosának, leminősítette a palesztin diplomáciai képviseletet Washingtonban, minimálisra vágta az amerikai segélyeket a palesztinoknak és a hivatalos amerikai iratokban megszüntette a „megszállt területek” kifejezés használatát. Joe Biden viszont egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.

Szeptember 15-én, a Fehér Ház gyepén írták alá az úgynevezett „Ábrahám Egyezményt” az USA, Izrael, az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein között.  Az Egyezmény keretében Izrael ígéretet tett arra, hogy eredeti tervei ellenére nem annektálja a megszállt Ciszjordánia területének 30 százalékát.  De kihasználva a világ figyelmének elfordulását és tartva Biden elnökségétől, Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy teljes palesztin falut Ciszjordániában.

Egy palesztin gyerek szedi össze a játékait egy, az izraeli hadsereg által megsemmisített település romjai között 2020. november 6-án. Fotó: EPA/Alaa BadarnehEgy palesztin gyerek szedi össze a játékait egy, az izraeli hadsereg által megsemmisített település romjai között 2020. november 6-án. Fotó: EPA/Alaa Badarneh

Európai felháborodás

Az EU diplomáciai képviselői pénteken utaztak a helyszínre, hogy benyomást szerezzenek a beduin állattartók településének elpusztításáról és segítséget nyújtsanak. Simon Coveney ír külügyminiszter megdöbbenésének adott hangot, egyben leszögezve, hogy családok elüldözését egyértelműen tiltja a nemzetközi jog.

Brüsszel is élesen kritizálta az izraeli hatóságok eljárását, leszögezve, hogy ez hátráltaja a kétállami megoldás.  A közlemény egyben kiemelte, hogy Izrael egy olyan palesztin iskolát is lerombolással fenyeget, amelyet az EU és egyes tagállamainak társfinanszírozásával építettek föl.

A falu november 3-i lerombolásának eredményeképpen 73 ember - köztük 41 kiskorú – lett földönfutóvá.  Az izraeli hadsereg egyben megsemmisített 30 tonna takarmányt és elkobzott 2 traktort is.  Yvonne Helle, az ENSZ megszállt palesztin területekért felelős humanitárius koordinátora szerint idén eddig 700 létesítményt romboltak le az izraeli hatóságok Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben.  

A kisajátítások menete

Az izraeli balliberális Haaretz ezt írta az eset kapcsán: „Izrael jól kihasználta a Trump elnökségének 4 évét a palesztinok kisemmizésére és a zsidó telepek kiterjesztésére”.  A lap szerint az izraeli hatóságok folyamatos zaklatással rémálommá változtatják a megszerzendő területen élők életét. 

A befolyásos lap hozzáteszi: csaknem a teljes izraeli politikai spektrum egyetért ezzel a céllal és ha van is kis vita, az csak a kisajátítás idejét, módszerét, ürügyét és kiterjedését érinti.  A Haaretz szerint mindezen kisajátításokhoz olyan kollaboráns intézmények is kellenek, mint a Legfelsőbb Bíróság, amely sorra adja ki ezekre az engedélyeket.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG