5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a magyar kormánynak nyilván előnyösebb lenne Donald Trump győzelme, ugyanakkor Joe Biden sikere esetén sem kell gyökeres fordulattól tartania: a politikai nyomás ugyan nőhet, de a gazdasági kapcsolatok aligha sérülnek.

Újabb négy évet kap Donald Trump a Fehér Házban, vagy egy 78. évében járó veterán demokrata veszi át a világ talán legbefolyásosabb országának irányítását – ez a mai amerikai elnökválasztás kérdése.

De mit jelentene a jelenlegi elnök és mit a demokratapárti jelölt sikere a magyar kormány számára?

Megértik egymást: Orbán Viktor és Donald Trump a Fehér Házban 2019 májusában.  (MTI/Koszticsák Szilárd)
Megértik egymást: Orbán Viktor és Donald Trump a Fehér Házban 2019 májusában. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Nagy stratégiaváltás akkor sem várható, ha Joe Biden költözik a Fehér Házba, maximum politikai szinten lehet módosulás, mondta a Privátbankár.hu-nak Baranyi Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) stratégiai igazgatóhelyettese, az amerikai történelem és külpolitika kutatója.

Amerika stratégiai érdekei nem változnak, akár Trump, akár Biden nyer

- fogalmazott. Szerinte az amerikai külpolitika amúgy sem Kelet-Európa körül forog, maximum Oroszország viszonylatában vagyunk fontosak.

Hozzátette:

az amerikai-magyar kapcsolatok javultak az elmúlt időszakban, ez azonban kevésbé a személyes vonzerőnek, inkább politikai okoknak köszönhető.

Gigantikus fegyverbiznisz

A szakértő szerint Kelet-Európa egyrészt az orosz fenyegetés miatt próbál jóban lenni az USA-val, másrészt pozitívan reagált arra az amerikai kérésre, hogy a NATO-tagállamok a GDP-jük minimum két százalékát költsék honvédelemre.

Ez jó visszhangra talált Washingtonban, az meg főleg, hogy a fejlesztésből az amerikai fegyveripar is profitál:

a magyar kormány egymilliárd dollár értékű légvédelmi szerződést köt az Egyesült Államokkal.

Ezzel Magyarország modernizálja légvédelmi képességeit, valamint lehetővé teszi az áttérést az örökölt, jelenlegi szovjet rendszerről.

A két ország közötti védelmi együttműködési megállapodást, amely a katonai kooperációt szabályozza, tavaly áprilisban írta alá Washingtonban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes.

A jó kapcsolatok ellenére egy újabb Trump-elnökség magyar szempontból kissé más lenne, mint az első, véli Baranyi Tamás. Egyrészt a Kínával szembeni amerikai fellépés erősödni fog, amely kényes helyzetbe hozhatja a térségbeli országokat, köztük Magyarországot, amelyeknek fontosak a kínai befektetések.          

Másrészt - tette hozzá - a közelmúltban a Trump-adminisztráció is

kifejlesztett egy emberjogi diskurzust, amely finomabb, szelektívebb ugyan, mint a demokratáké, de mégis változás ahhoz képest, hogy korábban ilyenről nem volt szó.      

Ami a gazdaságot illeti,

a szakértő szerint most könnyű üzletet kötni az USA-val.

Utalt ugyanakkor arra, hogy nagyrészt magántulajdonú cégek a partnerek, amelyek továbbra is gazdasági, nem pedig politikai szempontokat vesznek figyelembe. (Ez egyébként igaz a német befektetőkre is, ahogy erről korábban részletesen írtunk.)

A politika sérülhet, a gazdaság nem   

Biden győzelme esetén is inkább csak a stílusban várható változás, véli a KKI stratégiai igazgatóhelyettese. Több kritika érkezhet Washingtonból a demokrácia állapota vagy az emberi jogi helyzet miatt, romolhatnak a politikai kapcsolatok, ugyanakkor a gazdasági viszonyokat nem érintené a váltás.

Biden globalista politikus, a szabadkereskedelem híve, és amúgy sem látok eszközöket arra, hogy nyomást gyakoroljon ezen a területen

- mondja Baranyi Tamás. Szerinte szimbolikus lépéseket tehet, támogathat például számára szimpatikus emberi jogi vagy médiaprojekteket (például a Szabad Európa Rádiót).

Ezzel együtt persze nem meglepő, hogy Orbán Viktor a jelenlegi elnök győzelméért szorít.

Erről október végén beszélt, amikor kitüntette David B. Cornsteint, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetét, Trump régi barátját, aki korábban tökéletes partnernek nevezte a magyar kormányfőt.

Megértik egymást

Cornstein a kitüntetés átvételekor azt mondta, hogy

Orbán Viktor és Donald Trump kapcsolata nagyszerű, nagyon kedvelik egymást.

A magyar kormányfő pedig úgy fogalmazott:

Trump megválasztásával és Cornstein érkezésével minden megváltozott, Magyarország nyitottságot, őszinteséget és baráti közeledést érzett az Egyesült Államok részéről.   

Trump „egyébként” 2019 májusában fogadta Orbán Viktort a Fehér Házban. Előtte utoljára 2005 őszén járt magyar miniszterelnök Washingtonban: akkor Gyurcsány Ferenc vizitált az akkori amerikai elnöknél, George W. Bushnál.

Az Orbán-Trump találkozón az amerikai elnök dicséretekkel halmozta el a magyar kormányfőt, aki szerinte – idézzük – „hatalmas munkát” végez, és „Európa-szerte” tiszteletnek örvend.

Hozzátette:

Valószínűleg hozzám hasonlóan kicsit vitatott, de nincs ezzel baj.

A két elnökjelölt adó- és kereskedelempolitikájáról itt, munkahelyteremtési céljairól itt, klímapolitikájáról itt, a piaci várakozásokról pedig itt írtunk, az alábbi videón pedig bemutattuk a két jelöltet, és azt, hogy miért élnek külön univerzumokban:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely javaslatára
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:42
Áll az újraszavazás elébe.
Makro / Külgazdaság Új szavazás jöhet Budapesten a főpolgármesterről - a Kúria előtt Karácsony Gergely javaslata!
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:23
Annak ellenére kérte a regnáló főpolgármester az új választást, hogy az újraszámlálás után is ő nyert Vitézy Dáviddal szemben, még ha 324 helyett csak 41 szavazattal is. Vitézy Dávid felveszi az elé dobott kesztyűt.
Makro / Külgazdaság Mennyire hozhatja vissza a német gazdaságot az életbe a Foci-Eb?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:16
Erről is esett szó azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly folytatott a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Netanjahu döntött: feloszlik a háborús kabinet
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:35
Megbízható információk szerint Benjámin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke feloszlatta azt a hattagú háborús kabinetet, amely a Hamász október eleji terrortámadás óta vezette országát.
Makro / Külgazdaság Elkezdtek bevásárolni a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:39
Kínában vegyes májusi makrogazdasági adatok láttak napvilágot hétfőn: a kiskereskedelmi forgalom növekedése gyorsult, az ipari termelésé lassult, miközben stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság "Szörnyű" a helyzet Franciaországban, megszólalt a sztárfocista
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:26
Fittyet hányva a francia labdarúgó-szövetség kérésére, hogy a játékosok ne politizáljanak, a legismertebb válogatott játékos határozott politikai nyilatkozatot tett.
Makro / Külgazdaság Nagy lépést tesznek afelé, hogy Oroszország Kína játékszerévé váljon
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:51
Az orosz jegybank két hónap múlva a rubel/jüan átváltást fogja a benchmark valutaárfolyamnak tekinteni, búcsút véve a dollártól.
Makro / Külgazdaság Vége a választásoknak, jönnek a megszorítások? Kérdezzen Ön is Botos Katalintól a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:01
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálnia a június 19-én, szerdán délután fél 4-kor kezdődő beszélgetésre.
Makro / Külgazdaság Támadási felülethez jutott Magyar Péter Orbán Viktorral szemben
Csabai Károly | 2024. június 17. 05:41
Azzal, hogy megfordult a hazai infláció lassuló trendje, immár második hónapja magasabb az éves fogyasztóiár-index az előző havinál. A 4 százalékos májusi rátánál ugyanis csak nyolc országé volt alacsonyabb az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 41 európai államból. S mivel ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tovább faragott az alapkamatán, a visszatekintő reálkamatok alapján felállított rangsorban is hátracsúsztunk – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Munkahelyi balesettől elhibázott CSR akcióig - elkészült a Krízistérkép 2023
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 19:36
397 krízishelyzetet gyűjtött össze és elemzett a Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) kríziskommunikációs tagozata a Krízistérkép 2023 című kiadványban, mely online letölthető az MPRSZ weboldaláról. A 13 public relations szakember által összeállított kötet a gyakorló szakemberek mellett a kríziskommunikáció iránt érdeklődő egyetemisták számára is iránytűként szolgálhat. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG