<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a magyar kormánynak nyilván előnyösebb lenne Donald Trump győzelme, ugyanakkor Joe Biden sikere esetén sem kell gyökeres fordulattól tartania: a politikai nyomás ugyan nőhet, de a gazdasági kapcsolatok aligha sérülnek.

Újabb négy évet kap Donald Trump a Fehér Házban, vagy egy 78. évében járó veterán demokrata veszi át a világ talán legbefolyásosabb országának irányítását – ez a mai amerikai elnökválasztás kérdése.

De mit jelentene a jelenlegi elnök és mit a demokratapárti jelölt sikere a magyar kormány számára?

Megértik egymást: Orbán Viktor és Donald Trump a Fehér Házban 2019 májusában.  (MTI/Koszticsák Szilárd)Megértik egymást: Orbán Viktor és Donald Trump a Fehér Házban 2019 májusában. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Nagy stratégiaváltás akkor sem várható, ha Joe Biden költözik a Fehér Házba, maximum politikai szinten lehet módosulás, mondta a Privátbankár.hu-nak Baranyi Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) stratégiai igazgatóhelyettese, az amerikai történelem és külpolitika kutatója.

Amerika stratégiai érdekei nem változnak, akár Trump, akár Biden nyer

- fogalmazott. Szerinte az amerikai külpolitika amúgy sem Kelet-Európa körül forog, maximum Oroszország viszonylatában vagyunk fontosak.

Hozzátette:

az amerikai-magyar kapcsolatok javultak az elmúlt időszakban, ez azonban kevésbé a személyes vonzerőnek, inkább politikai okoknak köszönhető.

Gigantikus fegyverbiznisz

A szakértő szerint Kelet-Európa egyrészt az orosz fenyegetés miatt próbál jóban lenni az USA-val, másrészt pozitívan reagált arra az amerikai kérésre, hogy a NATO-tagállamok a GDP-jük minimum két százalékát költsék honvédelemre.

Ez jó visszhangra talált Washingtonban, az meg főleg, hogy a fejlesztésből az amerikai fegyveripar is profitál:

a magyar kormány egymilliárd dollár értékű légvédelmi szerződést köt az Egyesült Államokkal.

Ezzel Magyarország modernizálja légvédelmi képességeit, valamint lehetővé teszi az áttérést az örökölt, jelenlegi szovjet rendszerről.

A két ország közötti védelmi együttműködési megállapodást, amely a katonai kooperációt szabályozza, tavaly áprilisban írta alá Washingtonban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes.

A jó kapcsolatok ellenére egy újabb Trump-elnökség magyar szempontból kissé más lenne, mint az első, véli Baranyi Tamás. Egyrészt a Kínával szembeni amerikai fellépés erősödni fog, amely kényes helyzetbe hozhatja a térségbeli országokat, köztük Magyarországot, amelyeknek fontosak a kínai befektetések.          

Másrészt - tette hozzá - a közelmúltban a Trump-adminisztráció is

kifejlesztett egy emberjogi diskurzust, amely finomabb, szelektívebb ugyan, mint a demokratáké, de mégis változás ahhoz képest, hogy korábban ilyenről nem volt szó.      

Ami a gazdaságot illeti,

a szakértő szerint most könnyű üzletet kötni az USA-val.

Utalt ugyanakkor arra, hogy nagyrészt magántulajdonú cégek a partnerek, amelyek továbbra is gazdasági, nem pedig politikai szempontokat vesznek figyelembe. (Ez egyébként igaz a német befektetőkre is, ahogy erről korábban részletesen írtunk.)

A politika sérülhet, a gazdaság nem   

Biden győzelme esetén is inkább csak a stílusban várható változás, véli a KKI stratégiai igazgatóhelyettese. Több kritika érkezhet Washingtonból a demokrácia állapota vagy az emberi jogi helyzet miatt, romolhatnak a politikai kapcsolatok, ugyanakkor a gazdasági viszonyokat nem érintené a váltás.

Biden globalista politikus, a szabadkereskedelem híve, és amúgy sem látok eszközöket arra, hogy nyomást gyakoroljon ezen a területen

- mondja Baranyi Tamás. Szerinte szimbolikus lépéseket tehet, támogathat például számára szimpatikus emberi jogi vagy médiaprojekteket (például a Szabad Európa Rádiót).

Ezzel együtt persze nem meglepő, hogy Orbán Viktor a jelenlegi elnök győzelméért szorít.

Erről október végén beszélt, amikor kitüntette David B. Cornsteint, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetét, Trump régi barátját, aki korábban tökéletes partnernek nevezte a magyar kormányfőt.

Megértik egymást

Cornstein a kitüntetés átvételekor azt mondta, hogy

Orbán Viktor és Donald Trump kapcsolata nagyszerű, nagyon kedvelik egymást.

A magyar kormányfő pedig úgy fogalmazott:

Trump megválasztásával és Cornstein érkezésével minden megváltozott, Magyarország nyitottságot, őszinteséget és baráti közeledést érzett az Egyesült Államok részéről.   

Trump „egyébként” 2019 májusában fogadta Orbán Viktort a Fehér Házban. Előtte utoljára 2005 őszén járt magyar miniszterelnök Washingtonban: akkor Gyurcsány Ferenc vizitált az akkori amerikai elnöknél, George W. Bushnál.

Az Orbán-Trump találkozón az amerikai elnök dicséretekkel halmozta el a magyar kormányfőt, aki szerinte – idézzük – „hatalmas munkát” végez, és „Európa-szerte” tiszteletnek örvend.

Hozzátette:

Valószínűleg hozzám hasonlóan kicsit vitatott, de nincs ezzel baj.

A két elnökjelölt adó- és kereskedelempolitikájáról itt, munkahelyteremtési céljairól itt, klímapolitikájáról itt, a piaci várakozásokról pedig itt írtunk, az alábbi videón pedig bemutattuk a két jelöltet, és azt, hogy miért élnek külön univerzumokban:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
MTI | 2021. július 26. 07:02
Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
Makro / Külgazdaság Az iparvállalatok optimisták, a kivitelezők épp ellenkezőleg
MTI | 2021. július 26. 06:27
Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató.
Makro / Külgazdaság Belépés csak védetteknek: idén magyarok zenélnek magyaroknak a fesztiválokon
Vég Márton | 2021. július 26. 05:27
Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.
Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos