<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a magyar kormánynak nyilván előnyösebb lenne Donald Trump győzelme, ugyanakkor Joe Biden sikere esetén sem kell gyökeres fordulattól tartania: a politikai nyomás ugyan nőhet, de a gazdasági kapcsolatok aligha sérülnek.

Újabb négy évet kap Donald Trump a Fehér Házban, vagy egy 78. évében járó veterán demokrata veszi át a világ talán legbefolyásosabb országának irányítását – ez a mai amerikai elnökválasztás kérdése.

De mit jelentene a jelenlegi elnök és mit a demokratapárti jelölt sikere a magyar kormány számára?

Megértik egymást: Orbán Viktor és Donald Trump a Fehér Házban 2019 májusában.  (MTI/Koszticsák Szilárd)Megértik egymást: Orbán Viktor és Donald Trump a Fehér Házban 2019 májusában. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Nagy stratégiaváltás akkor sem várható, ha Joe Biden költözik a Fehér Házba, maximum politikai szinten lehet módosulás, mondta a Privátbankár.hu-nak Baranyi Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) stratégiai igazgatóhelyettese, az amerikai történelem és külpolitika kutatója.

Amerika stratégiai érdekei nem változnak, akár Trump, akár Biden nyer

- fogalmazott. Szerinte az amerikai külpolitika amúgy sem Kelet-Európa körül forog, maximum Oroszország viszonylatában vagyunk fontosak.

Hozzátette:

az amerikai-magyar kapcsolatok javultak az elmúlt időszakban, ez azonban kevésbé a személyes vonzerőnek, inkább politikai okoknak köszönhető.

Gigantikus fegyverbiznisz

A szakértő szerint Kelet-Európa egyrészt az orosz fenyegetés miatt próbál jóban lenni az USA-val, másrészt pozitívan reagált arra az amerikai kérésre, hogy a NATO-tagállamok a GDP-jük minimum két százalékát költsék honvédelemre.

Ez jó visszhangra talált Washingtonban, az meg főleg, hogy a fejlesztésből az amerikai fegyveripar is profitál:

a magyar kormány egymilliárd dollár értékű légvédelmi szerződést köt az Egyesült Államokkal.

Ezzel Magyarország modernizálja légvédelmi képességeit, valamint lehetővé teszi az áttérést az örökölt, jelenlegi szovjet rendszerről.

A két ország közötti védelmi együttműködési megállapodást, amely a katonai kooperációt szabályozza, tavaly áprilisban írta alá Washingtonban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes.

A jó kapcsolatok ellenére egy újabb Trump-elnökség magyar szempontból kissé más lenne, mint az első, véli Baranyi Tamás. Egyrészt a Kínával szembeni amerikai fellépés erősödni fog, amely kényes helyzetbe hozhatja a térségbeli országokat, köztük Magyarországot, amelyeknek fontosak a kínai befektetések.          

Másrészt - tette hozzá - a közelmúltban a Trump-adminisztráció is

kifejlesztett egy emberjogi diskurzust, amely finomabb, szelektívebb ugyan, mint a demokratáké, de mégis változás ahhoz képest, hogy korábban ilyenről nem volt szó.      

Ami a gazdaságot illeti,

a szakértő szerint most könnyű üzletet kötni az USA-val.

Utalt ugyanakkor arra, hogy nagyrészt magántulajdonú cégek a partnerek, amelyek továbbra is gazdasági, nem pedig politikai szempontokat vesznek figyelembe. (Ez egyébként igaz a német befektetőkre is, ahogy erről korábban részletesen írtunk.)

A politika sérülhet, a gazdaság nem   

Biden győzelme esetén is inkább csak a stílusban várható változás, véli a KKI stratégiai igazgatóhelyettese. Több kritika érkezhet Washingtonból a demokrácia állapota vagy az emberi jogi helyzet miatt, romolhatnak a politikai kapcsolatok, ugyanakkor a gazdasági viszonyokat nem érintené a váltás.

Biden globalista politikus, a szabadkereskedelem híve, és amúgy sem látok eszközöket arra, hogy nyomást gyakoroljon ezen a területen

- mondja Baranyi Tamás. Szerinte szimbolikus lépéseket tehet, támogathat például számára szimpatikus emberi jogi vagy médiaprojekteket (például a Szabad Európa Rádiót).

Ezzel együtt persze nem meglepő, hogy Orbán Viktor a jelenlegi elnök győzelméért szorít.

Erről október végén beszélt, amikor kitüntette David B. Cornsteint, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetét, Trump régi barátját, aki korábban tökéletes partnernek nevezte a magyar kormányfőt.

Megértik egymást

Cornstein a kitüntetés átvételekor azt mondta, hogy

Orbán Viktor és Donald Trump kapcsolata nagyszerű, nagyon kedvelik egymást.

A magyar kormányfő pedig úgy fogalmazott:

Trump megválasztásával és Cornstein érkezésével minden megváltozott, Magyarország nyitottságot, őszinteséget és baráti közeledést érzett az Egyesült Államok részéről.   

Trump „egyébként” 2019 májusában fogadta Orbán Viktort a Fehér Házban. Előtte utoljára 2005 őszén járt magyar miniszterelnök Washingtonban: akkor Gyurcsány Ferenc vizitált az akkori amerikai elnöknél, George W. Bushnál.

Az Orbán-Trump találkozón az amerikai elnök dicséretekkel halmozta el a magyar kormányfőt, aki szerinte – idézzük – „hatalmas munkát” végez, és „Európa-szerte” tiszteletnek örvend.

Hozzátette:

Valószínűleg hozzám hasonlóan kicsit vitatott, de nincs ezzel baj.

A két elnökjelölt adó- és kereskedelempolitikájáról itt, munkahelyteremtési céljairól itt, klímapolitikájáról itt, a piaci várakozásokról pedig itt írtunk, az alábbi videón pedig bemutattuk a két jelöltet, és azt, hogy miért élnek külön univerzumokban:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mit akar Putyin Szibériában? Mehetnek a foglyok városokat építeni
Káncz Csaba | 2021. október 28. 18:17
Putyin egyik legbizalmibb káderének ambiciózus terve több, egymásból következő projektre épül. A Szovjetunió felbomlása óta a szibériai és távol-keleti makrorégió – amely Oroszország teljes területének negyedét foglalja el – elvesztette népességének 19 százalékát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az EU szigorít a hulladékban található vegyi anyagok határértékén
MTI | 2021. október 28. 16:43
Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a mostaninál alacsonyabb határértéket állapítsanak meg a hulladékban található néhány legkárosabb vegyi anyagra, hogy megszüntesse, illetve a lehető legkevesebbre csökkentse a szerves szennyező anyagok tartós megmaradását a környezetben.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia sikeresen zsarolta meg a multikat
Litván Dániel | 2021. október 28. 15:54
Mohamed bin Szalmán koronaherceg Rijádból Dubajjal versengő regionális központot akar csinálni – ha nem megy szép szóval, akkor erővel. Úgy tűnik, bejöhet a taktika, többek közt a Siemens, a Deloitte, a KPMG és az Unilever is beadta már a derekát.
Makro / Külgazdaság Közel három évtizedes csúcson az októberi német infláció
MTI | 2021. október 28. 14:53
A németországi infláció októberben 28 éves csúcsra emelkedett a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön kiadott előzetes adatokon alapuló jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a cégek digitális tudásának erősítését célzó támogatásról döntött a versenyképességi tanács
MTI | 2021. október 28. 13:54
A digitális versenyképesség további javításához a vállalkozások digitális tudásában kell előrelépni, ennek erősítésére újabb támogatások létrehozásáról döntöttek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban csütörtökön, a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követően.
Makro / Külgazdaság Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét
MTI | 2021. október 28. 13:09
Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét - jelentette be Florin Citu román ügyvivő miniszterelnök Bukarestben.
Makro / Külgazdaság Tizenegy napos extra Covid-szünetet rendeltek el Oroszországban
MTI | 2021. október 28. 11:44
Tizenegy napig tartó járványügyi munkaszünetet vezettek be csütörtöktől Moszkvában a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére, miközben országos szinten az új fertőzöttek száma először haladta meg a 40 ezret és a halálos áldozatoké is ismét rekordot döntött.
Makro / Külgazdaság Döntött a kormány: kötelező maszkviselés a tömegközlekedésben, kötelező lehet a cégeknél az oltás
Baka F. Zoltán | 2021. október 28. 11:15
Komoly a járványhelyzet, beavatkozik a kormány: a munkaadó előírhatja az oltást a dolgozóinak.
Makro / Külgazdaság Egyre nő a munkahelyi balesetek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:50
Évente körülbelül 20 ezren szenvednek 3 munkanapon túl gyógyuló balesetet a munkahelyükön, legalábbis ennyit jelentenek a hatóságok felé. Nagyságrendekkel többeket ér baleset azonban a közutakon, még többeket az otthonaikban. Ennek ellenére a balesetbiztosítással rendelkezők száma elenyészőnek mondható, holott egy jól megválasztott szerződéssel akár milliós anyagi terhet vehetünk le a vállunkról – figyelmeztet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Makro / Külgazdaság Áprilisi szinten az új fertőzöttek száma, elhunyt 45 beteg
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:15
4039 újabb fertőzöttet azonosítottak.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos