5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Fél év alatt három kulcsfontosságú állam nagykövete köszönt el Magyarországtól, de ennek a jelek szerint nincs köze a magyar kormányhoz. Az amerikai diplomácia vezetője például kifejezetten jó viszonyt ápol Orbán Viktorral – tavaly több százezer dolláros ünnepségen méltatta a magyar kormányfőt, akinek egy kaliforniai énekes dalolta el a My Way-t.

Egymás után cserélődnek a nagy nyugati országok diplomáciai képviseleteinek vezetői Budapesten: Volkmar Wenzel német nagykövet július elején, Iain Lindsay brit nagykövet a héten távozott posztjáról, ugyanekkor pedig David Cornstein amerikai nagykövet is bejelentette, hogy november elsejével elköszön Budapesttől.

Egy hullámhosszon: Orbán Viktor és David Cornstein 2019 júliusában a függetlenség napi fogadás előtt Budapesten. (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)
Egy hullámhosszon: Orbán Viktor és David Cornstein 2019 júliusában a függetlenség napi fogadás előtt Budapesten. (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Bár mindez első blikkre akár gyanúsnak is tűnhet, a jelek szerint csak véletlen egybeesésről van szó.

Volkmar Wenzel nyugdíjba megy – háttéranyagunkat az új német nagykövetről, Johannes Haindlről és a magyar-német viszonyról itt olvashatják –, Iain Lindsay szintén visszavonul a diplomáciai szolgálattól, David Cornstein pedig egyszerűen lemondott.

Hazatér Trump barátja

Arra hivatalosan nincs magyarázat, hogy az amerikai nagykövet miért távozik – Magyarországot méltató búcsúüzenetében erre nem tért ki.

A korábban üzletemberként ténykedő, kőgazdag Cornstein

nem rendelkezett diplomáciai tapasztalattal, amikor régi barátja, Donald Trump kiválasztotta magyarországi nagykövetnek.

2018 júniusától töltötte be a posztot, azaz bő két évig vezette az itteni diplomáciai képviseletet.

A közelmúltban a pekingi amerikai nagykövet is bejelentette távozását: a CNN értesülései szerint Terry Branstad részben azért köszönt le, mert Trump segítséget vár tőle az elnökválasztási kampányában. (Az elnökválasztásokat november 3-án tartják.)

Arról, hogy Cornstein hasonló okból fog távozni, már februárban felreppentek pletykák. Ezek szerint

a diplomata támogatni akarja Trumpot, akinek népszerűségét alaposan megtépázta a vírusválság, amúgy pedig az izraeli nagykövetségen szeretné folytatni pályafutását.

Cornstein nagykövetként gyakran osztogatott bókokat Orbán Viktornak, és – a New York Times (NYT) szerint – Trumphoz fűződő több évtizedes barátságát is felhasználta annak érdekében, hogy a magyar kormányfő meghívást kapjon a Fehér Házba. (Az amerikai elnök 2019 májusában fogadta a miniszterelnököt.)

Több százezer dolláros buli

A nagykövet tavaly, a Budapest Kongresszusi Központban tartott függetlenség napi ünnepségen

„tökéletes partner”-nek, valamint „nagyon-nagyon erős és jó vezetőnek” nevezte Orbán Viktort,

és ezzel az amerikai lap szerint zavarba ejtette a hallgatóság egy részét.

Utóbbi parti egyébként meglehetősen nagyvonalúra sikeredett. Cornstein több százezer dollárt költött arra, hogy a 800 vendég jól érezze magát – például idehozatta Kaliforniából Paul Anka énekest, aki a My Way személyes verzióját adta elő a magyar kormányfőnek.

Neki is énekelt: Paul Anka kanadai-amerikai énekes és Orbán Viktor a függetlenség napi ünnepségen a Kongresszusi Központban 2019 júliusában. (Orbán Viktor/Facebook)
Neki is énekelt: Paul Anka kanadai-amerikai énekes és Orbán Viktor a függetlenség napi ünnepségen a Kongresszusi Központban 2019 júliusában. (Orbán Viktor/Facebook)

A pazar fogadások – tesszük hozzá – persze nem csak az amerikaiak kiváltságai. Egy másik nagy nyugati ország követsége például a Vigadóban vagy a Nemzeti Galériában tartja éves ünnepségeit, amelyek ugyan nem luxuspartik, de mégis a lazaság és gazdagság érzete lengi körbe őket.

Visszatérve a politikára: Cornstein több interjúban is bagatellizálta a magyar demokrácia leépülésével vagy éppen a korrupcióval kapcsolatos aggályokat.

Van korrupció Magyarországon? Biztos vagyok benne, hogy van. Van korrupció New Yorkban és Chicagóban? Biztos vagyok benne, hogy van

– idézte egyik nyilatkozatát a NYT.

Míg a korábbi amerikai elnök, Barack Obama megpróbálta izolálni a magyar kormányt – egy Obama-Orbán találkozó a Fehér Házban elképzelhetetlen volt –, addig a Trump-adminisztráció kvázi szövetségesként tekint rá, és ebben nyilvánvalóan komoly szerepe van a távozó nagykövetnek is.

A jó viszony persze nem meglepő, hiszen

a trumpi és az orbáni ideológia számos ponton fedi egymást, ráadásul Washingtonnak nem érdeke, hogy Magyarország tovább sodródjon Moszkva vagy Peking irányába.

Gazdasági szempontból nyilván jól jön, hogy a két kormány egy húron pendül. Az Egyesült Államok Magyarország első számú exportpartnere Európán kívül, az amerikai vállalatok a legjelentősebb befektetők közé tartoznak, a mintegy 1700 amerikai cég pedig több mint százezer magyarnak ad munkát.

Arról egyelőre nincs információ, hogy ki lesz Cornstein utódja.

Új magyar főnök Washingtonban 

Alighanem véletlen egybeesés, de nem csak az Egyesült Államok budapesti, hanem

Magyarország washingtoni nagyköveti posztján is változás lesz: utóbbi posztot Takács Szabolcs kaphatja meg – jelentette be Szijjártó Péter kedden.

A külgazdasági és külügyminiszter javaslatát Orbán Viktor elfogadta.

Takács Szabolcs jelenleg miniszteri biztos – a Brexit Magyarországot érintő külpolitikai és külgazdasági hatásai kezelésének összehangolásáért felel –, és komoly diplomáciai múlttal bír.

Korábban volt már uniós ügyekért felelős államtitkár, biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint globális ügyekért felelős helyettes államtitkár is. A 2010-es évek elején a külügyminisztérium Ázsiai és Csendes-óceáni Főosztályát vezette, előtte pedig a katari nagykövetségen dolgozott különböző pozíciókban.

A korábbi washingtoni magyar nagykövet, Szabó László idén áprilisban távozott posztjáról,

miután elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából. A külügyminisztérium szerint munkájával teljes mértékben elégedettek voltak.

A távozás hátteréről szerettük volna megkérdezni a diplomatát is, a washingtoni nagykövetségtől azonban akkor azt a választ kaptuk, hogy egyelőre nem elérhető a média számára.

A diplomáciai képviseletet jelenleg Zombori Dóra ideiglenes ügyvivő vezeti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely javaslatára
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:42
Áll az újraszavazás elébe.
Makro / Külgazdaság Új szavazás jöhet Budapesten a főpolgármesterről - a Kúria előtt Karácsony Gergely javaslata!
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:23
Annak ellenére kérte a regnáló főpolgármester az új választást, hogy az újraszámlálás után is ő nyert Vitézy Dáviddal szemben, még ha 324 helyett csak 41 szavazattal is. Vitézy Dávid felveszi az elé dobott kesztyűt.
Makro / Külgazdaság Mennyire hozhatja vissza a német gazdaságot az életbe a Foci-Eb?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:16
Erről is esett szó azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly folytatott a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Netanjahu döntött: feloszlik a háborús kabinet
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:35
Megbízható információk szerint Benjámin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke feloszlatta azt a hattagú háborús kabinetet, amely a Hamász október eleji terrortámadás óta vezette országát.
Makro / Külgazdaság Elkezdtek bevásárolni a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:39
Kínában vegyes májusi makrogazdasági adatok láttak napvilágot hétfőn: a kiskereskedelmi forgalom növekedése gyorsult, az ipari termelésé lassult, miközben stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság "Szörnyű" a helyzet Franciaországban, megszólalt a sztárfocista
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:26
Fittyet hányva a francia labdarúgó-szövetség kérésére, hogy a játékosok ne politizáljanak, a legismertebb válogatott játékos határozott politikai nyilatkozatot tett.
Makro / Külgazdaság Nagy lépést tesznek afelé, hogy Oroszország Kína játékszerévé váljon
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:51
Az orosz jegybank két hónap múlva a rubel/jüan átváltást fogja a benchmark valutaárfolyamnak tekinteni, búcsút véve a dollártól.
Makro / Külgazdaság Vége a választásoknak, jönnek a megszorítások? Kérdezzen Ön is Botos Katalintól a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:01
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálnia a június 19-én, szerdán délután fél 4-kor kezdődő beszélgetésre.
Makro / Külgazdaság Támadási felülethez jutott Magyar Péter Orbán Viktorral szemben
Csabai Károly | 2024. június 17. 05:41
Azzal, hogy megfordult a hazai infláció lassuló trendje, immár második hónapja magasabb az éves fogyasztóiár-index az előző havinál. A 4 százalékos májusi rátánál ugyanis csak nyolc országé volt alacsonyabb az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 41 európai államból. S mivel ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tovább faragott az alapkamatán, a visszatekintő reálkamatok alapján felállított rangsorban is hátracsúsztunk – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Munkahelyi balesettől elhibázott CSR akcióig - elkészült a Krízistérkép 2023
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 19:36
397 krízishelyzetet gyűjtött össze és elemzett a Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) kríziskommunikációs tagozata a Krízistérkép 2023 című kiadványban, mely online letölthető az MPRSZ weboldaláról. A 13 public relations szakember által összeállított kötet a gyakorló szakemberek mellett a kríziskommunikáció iránt érdeklődő egyetemisták számára is iránytűként szolgálhat. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG