<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Fél év alatt három kulcsfontosságú állam nagykövete köszönt el Magyarországtól, de ennek a jelek szerint nincs köze a magyar kormányhoz. Az amerikai diplomácia vezetője például kifejezetten jó viszonyt ápol Orbán Viktorral – tavaly több százezer dolláros ünnepségen méltatta a magyar kormányfőt, akinek egy kaliforniai énekes dalolta el a My Way-t.

Egymás után cserélődnek a nagy nyugati országok diplomáciai képviseleteinek vezetői Budapesten: Volkmar Wenzel német nagykövet július elején, Iain Lindsay brit nagykövet a héten távozott posztjáról, ugyanekkor pedig David Cornstein amerikai nagykövet is bejelentette, hogy november elsejével elköszön Budapesttől.

Egy hullámhosszon: Orbán Viktor és David Cornstein 2019 júliusában a függetlenség napi fogadás előtt Budapesten. (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)
Egy hullámhosszon: Orbán Viktor és David Cornstein 2019 júliusában a függetlenség napi fogadás előtt Budapesten. (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Bár mindez első blikkre akár gyanúsnak is tűnhet, a jelek szerint csak véletlen egybeesésről van szó.

Volkmar Wenzel nyugdíjba megy – háttéranyagunkat az új német nagykövetről, Johannes Haindlről és a magyar-német viszonyról itt olvashatják –, Iain Lindsay szintén visszavonul a diplomáciai szolgálattól, David Cornstein pedig egyszerűen lemondott.

Hazatér Trump barátja

Arra hivatalosan nincs magyarázat, hogy az amerikai nagykövet miért távozik – Magyarországot méltató búcsúüzenetében erre nem tért ki.

A korábban üzletemberként ténykedő, kőgazdag Cornstein

nem rendelkezett diplomáciai tapasztalattal, amikor régi barátja, Donald Trump kiválasztotta magyarországi nagykövetnek.

2018 júniusától töltötte be a posztot, azaz bő két évig vezette az itteni diplomáciai képviseletet.

A közelmúltban a pekingi amerikai nagykövet is bejelentette távozását: a CNN értesülései szerint Terry Branstad részben azért köszönt le, mert Trump segítséget vár tőle az elnökválasztási kampányában. (Az elnökválasztásokat november 3-án tartják.)

Arról, hogy Cornstein hasonló okból fog távozni, már februárban felreppentek pletykák. Ezek szerint

a diplomata támogatni akarja Trumpot, akinek népszerűségét alaposan megtépázta a vírusválság, amúgy pedig az izraeli nagykövetségen szeretné folytatni pályafutását.

Cornstein nagykövetként gyakran osztogatott bókokat Orbán Viktornak, és – a New York Times (NYT) szerint – Trumphoz fűződő több évtizedes barátságát is felhasználta annak érdekében, hogy a magyar kormányfő meghívást kapjon a Fehér Házba. (Az amerikai elnök 2019 májusában fogadta a miniszterelnököt.)

Több százezer dolláros buli

A nagykövet tavaly, a Budapest Kongresszusi Központban tartott függetlenség napi ünnepségen

„tökéletes partner”-nek, valamint „nagyon-nagyon erős és jó vezetőnek” nevezte Orbán Viktort,

és ezzel az amerikai lap szerint zavarba ejtette a hallgatóság egy részét.

Utóbbi parti egyébként meglehetősen nagyvonalúra sikeredett. Cornstein több százezer dollárt költött arra, hogy a 800 vendég jól érezze magát – például idehozatta Kaliforniából Paul Anka énekest, aki a My Way személyes verzióját adta elő a magyar kormányfőnek.

Neki is énekelt: Paul Anka kanadai-amerikai énekes és Orbán Viktor a függetlenség napi ünnepségen a Kongresszusi Központban 2019 júliusában. (Orbán Viktor/Facebook)
Neki is énekelt: Paul Anka kanadai-amerikai énekes és Orbán Viktor a függetlenség napi ünnepségen a Kongresszusi Központban 2019 júliusában. (Orbán Viktor/Facebook)

A pazar fogadások – tesszük hozzá – persze nem csak az amerikaiak kiváltságai. Egy másik nagy nyugati ország követsége például a Vigadóban vagy a Nemzeti Galériában tartja éves ünnepségeit, amelyek ugyan nem luxuspartik, de mégis a lazaság és gazdagság érzete lengi körbe őket.

Visszatérve a politikára: Cornstein több interjúban is bagatellizálta a magyar demokrácia leépülésével vagy éppen a korrupcióval kapcsolatos aggályokat.

Van korrupció Magyarországon? Biztos vagyok benne, hogy van. Van korrupció New Yorkban és Chicagóban? Biztos vagyok benne, hogy van

– idézte egyik nyilatkozatát a NYT.

Míg a korábbi amerikai elnök, Barack Obama megpróbálta izolálni a magyar kormányt – egy Obama-Orbán találkozó a Fehér Házban elképzelhetetlen volt –, addig a Trump-adminisztráció kvázi szövetségesként tekint rá, és ebben nyilvánvalóan komoly szerepe van a távozó nagykövetnek is.

A jó viszony persze nem meglepő, hiszen

a trumpi és az orbáni ideológia számos ponton fedi egymást, ráadásul Washingtonnak nem érdeke, hogy Magyarország tovább sodródjon Moszkva vagy Peking irányába.

Gazdasági szempontból nyilván jól jön, hogy a két kormány egy húron pendül. Az Egyesült Államok Magyarország első számú exportpartnere Európán kívül, az amerikai vállalatok a legjelentősebb befektetők közé tartoznak, a mintegy 1700 amerikai cég pedig több mint százezer magyarnak ad munkát.

Arról egyelőre nincs információ, hogy ki lesz Cornstein utódja.

Új magyar főnök Washingtonban 

Alighanem véletlen egybeesés, de nem csak az Egyesült Államok budapesti, hanem

Magyarország washingtoni nagyköveti posztján is változás lesz: utóbbi posztot Takács Szabolcs kaphatja meg – jelentette be Szijjártó Péter kedden.

A külgazdasági és külügyminiszter javaslatát Orbán Viktor elfogadta.

Takács Szabolcs jelenleg miniszteri biztos – a Brexit Magyarországot érintő külpolitikai és külgazdasági hatásai kezelésének összehangolásáért felel –, és komoly diplomáciai múlttal bír.

Korábban volt már uniós ügyekért felelős államtitkár, biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint globális ügyekért felelős helyettes államtitkár is. A 2010-es évek elején a külügyminisztérium Ázsiai és Csendes-óceáni Főosztályát vezette, előtte pedig a katari nagykövetségen dolgozott különböző pozíciókban.

A korábbi washingtoni magyar nagykövet, Szabó László idén áprilisban távozott posztjáról,

miután elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából. A külügyminisztérium szerint munkájával teljes mértékben elégedettek voltak.

A távozás hátteréről szerettük volna megkérdezni a diplomatát is, a washingtoni nagykövetségtől azonban akkor azt a választ kaptuk, hogy egyelőre nem elérhető a média számára.

A diplomáciai képviseletet jelenleg Zombori Dóra ideiglenes ügyvivő vezeti.

Makro / Külgazdaság Felrobbantották a Dnyeper gátját, tízezreket kell kitelepíteni
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 20:06
Átszakadt a Dnyeper gátja Nova Kahovkánál, a háborúzó felek természetesen egymást vádolják, az ukrán kofrmány terrorcselekménynek ítéli a támadást. Prigozsin tovább támadja az orosz hadsereg vezetését, Kijev pedig további szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság Ukrán elnöki tanácsadó: egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:18
Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. 
Makro / Külgazdaság A GVH az élelmiszerinfláció mélyére néz
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 15:48
Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A rendszer készen áll a tesztelésre. A kiskereskedelmi cégek mindenben támogatják a rendszer elindulását és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését, annak érdekében, hogy elindulhasson a rendszer július elsején.
Makro / Külgazdaság Elképesztő technikai áttörést hoz az ukrajnai háború
Káncz Csaba | 2023. június 6. 15:26
Ukrajnában a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Közben elképesztő tudású drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kijev: Oroszország terroristállam
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 13:44
Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt.
Makro / Külgazdaság A hazai cégek fele teljesen áthárítja az inflációt a vevőkre
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 12:29
Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, tízből kilenc cég működését befolyásolja negatívan – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi méréséből. Az infláció  nagymértékű emelkedését elsősorban költségcsökkentéssel és áremeléssel kompenzálják a cégek. Utóbbinál a vállalatok közel fele teljesen beépítette az infláció mértékét az áraiba.
Makro / Külgazdaság Már megint mi történik a gázárakkal?
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:59
Több mint 6 százalékos mínuszban a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Hullanak a német tankok Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:14
Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.
Makro / Külgazdaság Új tervvel mentené meg az Amazonast Lula da Silva
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 10:46
Új tervet hirdetett az amazóniai illegális erdőirtások felszámolására Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG