<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Fél év alatt három kulcsfontosságú állam nagykövete köszönt el Magyarországtól, de ennek a jelek szerint nincs köze a magyar kormányhoz. Az amerikai diplomácia vezetője például kifejezetten jó viszonyt ápol Orbán Viktorral – tavaly több százezer dolláros ünnepségen méltatta a magyar kormányfőt, akinek egy kaliforniai énekes dalolta el a My Way-t.

Egymás után cserélődnek a nagy nyugati országok diplomáciai képviseleteinek vezetői Budapesten: Volkmar Wenzel német nagykövet július elején, Iain Lindsay brit nagykövet a héten távozott posztjáról, ugyanekkor pedig David Cornstein amerikai nagykövet is bejelentette, hogy november elsejével elköszön Budapesttől.

Egy hullámhosszon: Orbán Viktor és David Cornstein 2019 júliusában a függetlenség napi fogadás előtt Budapesten. (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)Egy hullámhosszon: Orbán Viktor és David Cornstein 2019 júliusában a függetlenség napi fogadás előtt Budapesten. (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Bár mindez első blikkre akár gyanúsnak is tűnhet, a jelek szerint csak véletlen egybeesésről van szó.

Volkmar Wenzel nyugdíjba megy – háttéranyagunkat az új német nagykövetről, Johannes Haindlről és a magyar-német viszonyról itt olvashatják –, Iain Lindsay szintén visszavonul a diplomáciai szolgálattól, David Cornstein pedig egyszerűen lemondott.

Hazatér Trump barátja

Arra hivatalosan nincs magyarázat, hogy az amerikai nagykövet miért távozik – Magyarországot méltató búcsúüzenetében erre nem tért ki.

A korábban üzletemberként ténykedő, kőgazdag Cornstein

nem rendelkezett diplomáciai tapasztalattal, amikor régi barátja, Donald Trump kiválasztotta magyarországi nagykövetnek.

2018 júniusától töltötte be a posztot, azaz bő két évig vezette az itteni diplomáciai képviseletet.

A közelmúltban a pekingi amerikai nagykövet is bejelentette távozását: a CNN értesülései szerint Terry Branstad részben azért köszönt le, mert Trump segítséget vár tőle az elnökválasztási kampányában. (Az elnökválasztásokat november 3-án tartják.)

Arról, hogy Cornstein hasonló okból fog távozni, már februárban felreppentek pletykák. Ezek szerint

a diplomata támogatni akarja Trumpot, akinek népszerűségét alaposan megtépázta a vírusválság, amúgy pedig az izraeli nagykövetségen szeretné folytatni pályafutását.

Cornstein nagykövetként gyakran osztogatott bókokat Orbán Viktornak, és – a New York Times (NYT) szerint – Trumphoz fűződő több évtizedes barátságát is felhasználta annak érdekében, hogy a magyar kormányfő meghívást kapjon a Fehér Házba. (Az amerikai elnök 2019 májusában fogadta a miniszterelnököt.)

Több százezer dolláros buli

A nagykövet tavaly, a Budapest Kongresszusi Központban tartott függetlenség napi ünnepségen

„tökéletes partner”-nek, valamint „nagyon-nagyon erős és jó vezetőnek” nevezte Orbán Viktort,

és ezzel az amerikai lap szerint zavarba ejtette a hallgatóság egy részét.

Utóbbi parti egyébként meglehetősen nagyvonalúra sikeredett. Cornstein több százezer dollárt költött arra, hogy a 800 vendég jól érezze magát – például idehozatta Kaliforniából Paul Anka énekest, aki a My Way személyes verzióját adta elő a magyar kormányfőnek.

Neki is énekelt: Paul Anka kanadai-amerikai énekes és Orbán Viktor a függetlenség napi ünnepségen a Kongresszusi Központban 2019 júliusában. (Orbán Viktor/Facebook)Neki is énekelt: Paul Anka kanadai-amerikai énekes és Orbán Viktor a függetlenség napi ünnepségen a Kongresszusi Központban 2019 júliusában. (Orbán Viktor/Facebook)

A pazar fogadások – tesszük hozzá – persze nem csak az amerikaiak kiváltságai. Egy másik nagy nyugati ország követsége például a Vigadóban vagy a Nemzeti Galériában tartja éves ünnepségeit, amelyek ugyan nem luxuspartik, de mégis a lazaság és gazdagság érzete lengi körbe őket.

Visszatérve a politikára: Cornstein több interjúban is bagatellizálta a magyar demokrácia leépülésével vagy éppen a korrupcióval kapcsolatos aggályokat.

Van korrupció Magyarországon? Biztos vagyok benne, hogy van. Van korrupció New Yorkban és Chicagóban? Biztos vagyok benne, hogy van

– idézte egyik nyilatkozatát a NYT.

Míg a korábbi amerikai elnök, Barack Obama megpróbálta izolálni a magyar kormányt – egy Obama-Orbán találkozó a Fehér Házban elképzelhetetlen volt –, addig a Trump-adminisztráció kvázi szövetségesként tekint rá, és ebben nyilvánvalóan komoly szerepe van a távozó nagykövetnek is.

A jó viszony persze nem meglepő, hiszen

a trumpi és az orbáni ideológia számos ponton fedi egymást, ráadásul Washingtonnak nem érdeke, hogy Magyarország tovább sodródjon Moszkva vagy Peking irányába.

Gazdasági szempontból nyilván jól jön, hogy a két kormány egy húron pendül. Az Egyesült Államok Magyarország első számú exportpartnere Európán kívül, az amerikai vállalatok a legjelentősebb befektetők közé tartoznak, a mintegy 1700 amerikai cég pedig több mint százezer magyarnak ad munkát.

Arról egyelőre nincs információ, hogy ki lesz Cornstein utódja.

Új magyar főnök Washingtonban 

Alighanem véletlen egybeesés, de nem csak az Egyesült Államok budapesti, hanem

Magyarország washingtoni nagyköveti posztján is változás lesz: utóbbi posztot Takács Szabolcs kaphatja meg – jelentette be Szijjártó Péter kedden.

A külgazdasági és külügyminiszter javaslatát Orbán Viktor elfogadta.

Takács Szabolcs jelenleg miniszteri biztos – a Brexit Magyarországot érintő külpolitikai és külgazdasági hatásai kezelésének összehangolásáért felel –, és komoly diplomáciai múlttal bír.

Korábban volt már uniós ügyekért felelős államtitkár, biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint globális ügyekért felelős helyettes államtitkár is. A 2010-es évek elején a külügyminisztérium Ázsiai és Csendes-óceáni Főosztályát vezette, előtte pedig a katari nagykövetségen dolgozott különböző pozíciókban.

A korábbi washingtoni magyar nagykövet, Szabó László idén áprilisban távozott posztjáról,

miután elfogadott egy felkérést a gazdasági szférából. A külügyminisztérium szerint munkájával teljes mértékben elégedettek voltak.

A távozás hátteréről szerettük volna megkérdezni a diplomatát is, a washingtoni nagykövetségtől azonban akkor azt a választ kaptuk, hogy egyelőre nem elérhető a média számára.

A diplomáciai képviseletet jelenleg Zombori Dóra ideiglenes ügyvivő vezeti.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG