<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.

A nagykövet azért távozik posztjáról, mert letelt a három év szolgálati ideje – a német diplomáciában egy nagykövet megbízatása általában ennyi időre szól. A 65 éves diplomatának a magyar főváros volt az utolsó szolgálati helye, ugyanis nyugdíjba vonul.

Volkmar Wenzel (Forrás: Német Nagykövetség/Budapester Zeitung/Halász)
Volkmar Wenzel (Forrás: Német Nagykövetség/Budapester Zeitung/Halász)

Búcsúvideójában, amelyet a budapesti Német Nagykövetség Facebook oldalán tett közzé, előbb köszönetet mond az itt eltöltött évekért, és kioszt egy bókot Magyarországnak.

Budapest a legszebb város, ahol eddig valaha éltem

-mondja Volkmar Wenzel, aki korábban Berlin mellett Kartúmban, Párizsban, Kairóban, Damaszkuszban, Rijádban és Rabatban teljesített diplomáciai szolgálatot.

Ezt követően ugyanakkor elejt néhány mondatot, amelyeket akár finom utalásként is lehet érteni.

A Margít hídon mindig vetettem egy pillantást az Országházra, a politikai Magyarország szívére. Ezután futás közben rendeztem a gondolataimat, milyen lesz a munkanapom. Mit jelentenek az Országgyűlés kezdeményezései Magyarországnak, Németországnak és Európának?

- teszi fel a kérdést arra utalva, hogy mindig rajta tartotta a szemét a magyar politikán.

Egy nagykövetnek természetesen ez (is) a dolga, ugyanakkor ezekből a mondatokból – tekintetbe véve, hogy a Merkel- és az Orbán-kormány viszonya korántsem felhőtlen, egy diplomáciai képviselet vezetője pedig mindig kormánya álláspontját képviseli – azt is ki lehet hallani, hogy Németország nagyon is figyeli, mi történik Magyarországon.

Az pedig aligha véletlen, hogy a nagykövet tabletjén néhány másodpercre annak az Indexnek a címlapja tűnik fel, amelyet minden jel szerint most próbálnak benyelni kormányhoz közelálló körök. Szolidaritás, szimpátia, figyelem – az értelmezést már az Olvasókra bízzuk.

Volkmar Wenzel utódja Johannes Haindl, aki ma adja át nagyköveti megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek.

Németország új magyarországi nagykövete újságíró-diplomata.

2009 és 2011 között Csehországban, 2015 és 2019 között Ausztriában volt a német diplomáciai képviselet vezetője, 2011 és 2015 között pedig a brüsszeli képviselet politikai osztályvezetőjeként dolgozott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat gyarmattá tette Ukrajnát, majd visszaszólt Merkelnek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 19:44
Az orosz-ukrán háború 289. napjának összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Hogy érezték magukat a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 győztesei? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. december 9. 19:31
Rendkívüli izgalmak közepette dőlt el a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 őszi évadjának első helye. Az immár ötödik alkalommal, ezúttal technikumok és szakképző iskolák számára meghirdetett, több mint 4 ezer tanulót megmozgató vetélkedőt egy tolna megyei csapat nyerte. A paksi Energetikai Technikum és Kollégium diákjaiból álló ANNOLAZO tagjaival és felkészítő tanárukkal a döntő után közvetlenül beszélgettünk. 
Makro / Külgazdaság Oroszország évek óta nem fizet, miközben legalább 1500 embernek tartoznak
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 18:51
Az orszoknak továbbra is végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bíróságnak ítéleteit, annak ellenére, hogy kizárták az Európa Tanácsból.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Lázár János a makói Mekiben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:21
Egy gyors kávé tejszínnel, öltönyben = kilógott a többi vendég közül. 
Makro / Külgazdaság Magyarország pocsékul áll „üzemanyag-paritásban”
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 16:11
Az EU egészét tekintve átlagbérből negyedik legkevesebb, a minimálbérrel számolva pedig második legkevesebb üzemanyag vásárolható a magyar fizetésekből.
Makro / Külgazdaság Japán felpörgeti a védelmi kiadásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 15:48
A kormány jövőre 7,3 milliárd dollárral többet akar költeni védelmi célokra, mint az idén, és a következő öt évben mindig körülbelül ennyivel növelné a védelmi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Putyin mesterterve a téli hadjáratra
Káncz Csaba | 2022. december 9. 15:28
Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG