<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.

A nagykövet azért távozik posztjáról, mert letelt a három év szolgálati ideje – a német diplomáciában egy nagykövet megbízatása általában ennyi időre szól. A 65 éves diplomatának a magyar főváros volt az utolsó szolgálati helye, ugyanis nyugdíjba vonul.

Volkmar Wenzel (Forrás: Német Nagykövetség/Budapester Zeitung/Halász)Volkmar Wenzel (Forrás: Német Nagykövetség/Budapester Zeitung/Halász)

Búcsúvideójában, amelyet a budapesti Német Nagykövetség Facebook oldalán tett közzé, előbb köszönetet mond az itt eltöltött évekért, és kioszt egy bókot Magyarországnak.

Budapest a legszebb város, ahol eddig valaha éltem

-mondja Volkmar Wenzel, aki korábban Berlin mellett Kartúmban, Párizsban, Kairóban, Damaszkuszban, Rijádban és Rabatban teljesített diplomáciai szolgálatot.

Ezt követően ugyanakkor elejt néhány mondatot, amelyeket akár finom utalásként is lehet érteni.

A Margít hídon mindig vetettem egy pillantást az Országházra, a politikai Magyarország szívére. Ezután futás közben rendeztem a gondolataimat, milyen lesz a munkanapom. Mit jelentenek az Országgyűlés kezdeményezései Magyarországnak, Németországnak és Európának?

- teszi fel a kérdést arra utalva, hogy mindig rajta tartotta a szemét a magyar politikán.

Egy nagykövetnek természetesen ez (is) a dolga, ugyanakkor ezekből a mondatokból – tekintetbe véve, hogy a Merkel- és az Orbán-kormány viszonya korántsem felhőtlen, egy diplomáciai képviselet vezetője pedig mindig kormánya álláspontját képviseli – azt is ki lehet hallani, hogy Németország nagyon is figyeli, mi történik Magyarországon.

Az pedig aligha véletlen, hogy a nagykövet tabletjén néhány másodpercre annak az Indexnek a címlapja tűnik fel, amelyet minden jel szerint most próbálnak benyelni kormányhoz közelálló körök. Szolidaritás, szimpátia, figyelem – az értelmezést már az Olvasókra bízzuk.

Volkmar Wenzel utódja Johannes Haindl, aki ma adja át nagyköveti megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek.

Németország új magyarországi nagykövete újságíró-diplomata.

2009 és 2011 között Csehországban, 2015 és 2019 között Ausztriában volt a német diplomáciai képviselet vezetője, 2011 és 2015 között pedig a brüsszeli képviselet politikai osztályvezetőjeként dolgozott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos