4p
A Nemzetgazdasági Minisztérium nem igazán érti, miért nem elég sikeres a kisvállalkozói adó - Magyarországon jelentős a hitelleépülés - jobban megy a lakosságnak - ezt adatok is bizonyítják.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem igazán érti, miért nem elég sikeres a kisvállalkozói adó – erről Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár beszélt egy adókonferencián. Pankucsi szerint amíg a kisadózók tételes adóját (a katát) szeretik a kis cégek, ahhoz idő kell, hogy a vállalkozások ráébredjenek, milyen kedvezményes lehetőségek rejtőznek a kivában. Ezek a cégek például oly módon növelhetik a foglalkoztatást, hogy közben a munkaerő létszámának és költségeinek növelése nem eredményez adóteher-emelkedést.

Persze a beruházások is fontosak. Épp ezért nem árt tudni, hogy júliustól új regionális térkép alapján igényelhetnek majd fejlesztési támogatásokat a magyar vállalatok. Az addig érvényben lévő, a 2007-13-as uniós támogatási időszakra érvényes térképhez képest a fejlesztési adókedvezmény több régióban csökken, Budapesten pedig megszűnik, hiszen a mérőszám, az egy főre jutó GDP-arányos mérőszám olyan magas, hogy a korábbi 30, illetve 10 százalékos kulcsot sem lehet fenntartani. Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adóüzletág-vezető partnere szerint épp ezért főleg azoknak kell kihasználni a következő heteket, akik Pest megyében, illetve Budapesten akarnak beruházni. Néhány Pest megyei település ugyanakkor megmenekült – a Privátbankár honlapján lehet tájékozódni, mely falvakban, városokban lehet még némi támogatást remélni megindított beruházások esetében. Négy régióban (Észak- Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl régiókban) nem lesz változás, továbbra is 50 százalékos mértékű támogatás érvényesíthető. A Közép-Dunántúli régióban 40 százalékról 35 százalékra, a Nyugat-Dunántúl régióban 30 százalékról 25 százalékra csökken a fejlesztési támogatás aránya.

A fejlesztésekhez persze nem árt, ha van hitel. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi hitelezési jelentése szerint az alapkamat-csökkentésnek és persze a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően Magyarországon mind regionális mind európai szinten alacsonynak számító kamatfelárak alakultak ki a vállalati hitelek terén. Az idei év első negyedévében éves alapon bővült a hazai kkv-k hitelállománya, míg a teljes vállalati hitelállomány esetében a korábbi évek 4-5 százalékos szűküléséhez képest örömtelinek mondható a stagnálás is.

Tranzakcióalapon ugyanakkor a jegybanki program épp az I. negyedévben komoly visszaesést hozott – ez annak köszönhető, hogy az nhp I. szakaszának rövid ideje okán előrehozott beruházások történtek, másrészt pedig miután a jegybanki hiteleknek köszönhetően hosszabbak lettek a futamidők, így a korábbi hitelmegújítások is elmaradtak. A további hónapokban ugyanakkor ez a trend bizonyosan megfordul - az nhp friss számai már a program II. szakaszának felgyorsulásáról szólnak.

Ami a háztartásokat illeti, míg a környező országokban folyamatosan bővül a hitelezés, addig hazánkban továbbra is rendkívül komoly mértékű a hitelleépülés. A bankok egyébként a hitellehetőségek iránti komoly élénkülést jeleznek előre, ám kérdéses, hogy ez mikor jelenik meg tényleges volumen-növekedésben.

A jegybank szerint a lakossági szegmensben továbbra is viszonylag magas maradt a marzs. Azt az MNB szakértői ésszerűnek tartják a, hogy a marzsok vártnál lassabb ütemű csökkenése összefügghet azzal, hogy a nagyobb kereslet mellett olyan potenciális hitelezettek is megjelennek a piacon, akik nagyobb marzzsal kaphatnak kölcsönt, ám szerintük az, aki ma 4-5 millió forintos önrészt fel tud mutatni egy lakás vásárlásához, nem lehet rossz adós.

Jobban megy a lakosságnak - ezt adatok is bizonyítják. Elemzők szerint a belső kereslet élénkülésére utal, hogy áprilisban a vártnál kisebb lett a külkereskedelmi többlet. A Központi Statisztikai Hivatal első becslés alapján áprilisban a kivitel euróértéke 3,1, a behozatal 4,2 százalékkal nőtt, és emiatt a kereskedelmi többlet 625 millióra (192 milliárd forintra) csökkent. Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szerint feltételezhető, hogy az import erősödése folytatódik, az élénkülő hazai fogyasztás és beruházások miatt, így a jövőben a GDP növekedéséhez is valamivel szerényebb mértékben járul majd hozzá a külkereskedelem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
Makro / Külgazdaság Elviheti a lottóötöst Orbán Viktor dél-amerikai barátja?
Litván Dániel | 2024. május 15. 05:43
Hatalmas kincs rejlik az argentin föld alatt, az új elnök külföldi tőkét bevonva pörgetné fel a termelést olyan szintre, hogy a világpiacon is komoly játékost csináljon országából. Vannak azért akadályok is a nagyszabású tervek útjában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG