BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 16. 09:20

Egy iráni katonai összecsapás katasztrofális következményekkel járna kontinensünkre a nukleáris fegyverek elterjedése, ellenőrizetlen menekültáradat, terrorista veszély és olajpiaci felfordulás képében. A mostani geopolitikai feszültség nagyszerű hír az orosz érdekek számára: cégeik átveszik Ázsiában a visszaeső iráni olajeladások miatt felszabaduló piaci pozíciókat.

Az Egyesült Államok elleni tüntetés résztvevői amerikai zászlót égetnek Teheránban 2019. május 10-én. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A Newsweek folyóirat információi szerint Trump nemzetbiztonsági csapata a Pentagonban találkozott a katonai vezetéssel, hogy átbeszéljék az Irán elleni terveket. Patrick Shanahan megbízott védelmi miniszter (akit a Pentagon forrása csak ’Trump bólogató Jánosának’ nevezett a cikkben) két fő csoportba sorolva ismertette a terveket: a válaszcsapásra koncentrálók és a támadó jellegűek. A tervek kapcsolódnak a Nitro Zeus fedőnevű kiberháborús destabilizációs akcióhoz, amely adott esetben a perzsa ország elektromos hálózatának és katonai infrastruktúrájának kiütését célozza. A Pentagon forrásai szerint a találkozó hangulata nem utalt egy háború küszöbön álló kitörésére, sokkal inkább erőfitogtatásra, amellyel Teheránt a tárgyalóasztalhoz akarják kényszeríteni.

Német félelmek

Mindenesetre tegnap a kardcsörtetés tovább folytatódott. Az amerikai csapatoknál Irakban és Szíriában magasabb készültségi szintet rendeltek el. Washington ezen felül elrendelte az Irakban tartózkodó diplomatáinak kivonását is, ami vonatkozik a bagdadi nagykövetség és a kurd autonóm tartomány fővárosában, Erbilben működő konzulátus alkalmazottaira.

A német politikai elit máris egy katonai konfrontációtól óv. A liberális FDP szerdán egy beadvánnyal fordult a parlamenthez, miszerint a Frontex-et egy valódi európai határőrizeti szervvé kell kiépíteni. A szír menekültválságnak nem szabad Irán esetében megismétlődnie és a német kormánynak erősítenie kell együttműködését Ankarával, valamint az ENSZ menekültügyi szervezetével (UNHCR) – áll az anyagban.

Azt mindenesetre Washington pontosan érzékeli, hogy Európa elképesztő távolságtartással figyeli az amerikai információs és katonai lépéseket. Pompeo külügyminiszter hétfőn látogatott Brüsszelbe, hogy részt vegyen az EU külügyminisztereinek találkozásán, akik megerősítették további támogatásukat az iráni nukleáris alku felé (JCPOA), egyben sajnálkozásukat fejezték ki az amerikai szankciókkal kapcsolatban és óvtak a további eszkalációtól.

Európa fejére zuhanna a mennyezet

Káncz Csaba

Az európai frusztráció érthető, hiszen az amerikai neokonzervatívok (Bolton, Pompeo, és az új CENTCOM parancsnok) ideológiai megszállottsága katasztrofális következményekkel járhat kontinensünkre a nukleáris fegyverek elterjedése, ellenőrizetlen menekültáradat, terrorista-veszély és olajpiaci felfordulás keretében. A mostani geopolitikai feszültség viszont már most nagyszerű hír az orosz érdekek számára: cégeik átveszik Ázsiában a visszaeső iráni olajeladások miatt felszabaduló piaci pozíciókat, egyben az amerikai figyelem elfordul Oroszország nyugati határaitól. A Kreml most csak hátradőlhet és élvezheti a magasba szökő olajárakat, amely napjainkban 30 százalékkal áll magasabban, mint egy éve.

Abban a szakértők egyetértenek, a teljes térség egy pokollá válna, ha mégis katonai konfrontációra kerülne sor, amelyből nem maradhatna ki Izrael, de olyan emblematikus épületeket is támadás érhet, mint a Burj Khalifa Dubajban. Összességében ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy Trump nem vállalja be a háború rizikóját, mert nem biztos annak kimenetelében, ráadásul azt a szövetségesei is ellenzik. Az iráni csapatok az utóbbi évtizedekben profikká váltak a gerilla hadviselésben, egy újabb vietnámi rémálmot pedig nem akarhat a Fehér Ház.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
hírlevél