<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az orosz elnök azzal számol, hogy az amerikai félidős választások novemberben aláássák Biden elnököt és 2024-ig politikailag lebénul az ország. A baloldali vezetésű San Francisco mára egy bűntanyává változott, megnyitva a teret a rendet követelő republikánusok előtt.  Káncz Csaba jegyzete

Az amerikai jegybank kamatemelései már jócskán éreztetik magukat a munkaerőpiacon és a fogyasztók körében. A kezdeti munkanélküli segélykérelmek száma 251 ezerre emelkedett a július 16-ával végződő héten, az előző heti 244 ezerhez képest, és ez egyben jóval meghaladja a járvány előtti heti 218 ezres átlagot. 

Az amerikai fogyasztói bizalom 1952 óta a legalacsonyabb szinten van a jövedelmek infláció általi eróziója miatt, miközben lassul az új lakások építése is. A lakosság háromnegyede gondolja úgy, hogy az ország rossz irányba halad, ez közel egy évtizedes csúcs.

Joe Biden és a demokraták helyzete egyre nehezebb. Fotó: YouTube-képernyőfotóJoe Biden és a demokraták helyzete egyre nehezebb. Fotó: YouTube-képernyőfotó

Eközben az Egyesült Államok belpolitikája olyan válaszúthoz érkezett, amely egyedülálló a modern amerikai történelemben. Egy friss amerikai felmérés szerint a választók radikális változást akarnak látni: a teljes lakosság körében Joe Biden 2024-es elnökjelölti indulását 71, Trumpét pedig 64 százalék utasítja el. Biden esetében még a demokrata szavazók 54 százaléka sem őt akarja indítani, Trumpot a republikánusok 50 százaléka utasítja el.

De ha Biden utat engedne, kit választanának a demokraták a helyére? Hiszen Kamala Harris alelnöknek még alacsonyabb a támogatottsága, mint Bidennek, miközben egyelőre egyetlen nagypolitikai reményekkel rendelkező demokrata sem akar elsőként rárontani a hatalomban lévő elnökre.

Viharfelhők a horizonton

„A demokraták nem tették meg azt, amit ígértek” – mondta a minap a The Hillnek Connor Farrell, a „Left Rising” demokrata párti csoportot alapító stratégája.

Jessica Tarlov demokrata szakértő a Fox Newsnak leszögezte: „Nem akarok túlzottan pesszimistának tűnni, de nem reménykedek abban, hogy Biden támogatottsági szintje sokat javulna a novemberi félidős választásokig. A benzinárak csökkenésnek indultak, de az infláció továbbra is magas, és felmérések szerint az amerikaiakat elsősorban gazdasági helyzetük foglalkoztatja. Egy újabb  kamatemelés van kilátásban, ami nem feltétlenül javítja rövid távon a választók helyzetét”.

A vezető közvéleménykutató intézet, a Gallup a múlt hónapban kijelentette:  2022 nem lesz egy átlagos év, mivel az elnök támogatottsága és három másik kulcsfontosságú nemzeti hangulati mutatót jóval az elmúlt félidős választási években mért történelmi átlagok alatt vannak. Önmagukban ezek a számok az átlagosnál nagyobb mandátumvesztést jósolnak a Demokrata Párt számára idén ősszel”.

A félidős választásokon jellemzően az elnök pártja mandátumot veszít, és a demokraták szűk többséggel rendelkeznek mind a szenátusban, mind a képviselőházban.

San Francisco figyelmeztetése

Az Egyesült Államok egyik legprogresszívebb, baloldali vezetésű városában kialakult helyzet jelzést ad a demokrata politikusoknak országszerte: a "törvény és rend" kérdése nagy pofonnak ágyazhat meg a félidős választásokon. Bizony úgy tűnik, hogy a rendőrség költségvetését két éve még megkurtítani igyekvő baloldali hangulat napjainkra az ellenkezőjébe csapott át.

San Franciscoban mára egy törvényességi vákuum alakult ki. A bűnbandák szinte minden nap kifosztják boltokat. A Walgreens drogérialánc alig több mint egy év alatt bezárt hatvan városi fiókjából tízet, mert a lopások aránya a városban az országos átlag négyszerese.

Aligha kell tartaniuk tetteik következményeitől: tavaly a bolti lopások 15 százaléka vezetett letartóztatáshoz, szemben a tíz évvel ezelőtti 70 százalékkal. A közelmúltban a tolvajok luxusmárkákra specializálódtak a belvárosban, és rajtaütöttek a Louis Vuitton és más luxusmárkák butikjain. Emiatt sok üzlet bezárta San Franciscó-i fiókját, vagy fapanelekkel barikádozta el kirakatait.

Üres üzletek, kábítószer-függők, lopások – egy séta San Francisco belvárosában már régóta nem szórakoztató. „Hogyan lett San Francisco bukott város” – ez lett a The Atlantic baloldali folyóirat címe. Még London Breed polgármestere is elismerte, hogy városában "nincs semmilyen következménye a kábítószert árusító, vagyontárgyakat ellopó bűnözőknek".

A republikánusok a „törvény és rend” csatakiáltással érzik esélyüket az áttörésre az őszi kongresszusi választásokon. A Gallup Institute áprilisi közvélemény-kutatásában a válaszadók 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy aggódik a bűnözés miatt – ez a legmagasabb szám 2016 óta, amikor Donald Trumpot megválasztották. A Fox News televízió tavaly nyár óta feltűnően gyakran használja a "bűnhullám" kifejezést, ahogy az értékelések mutatják. A konzervatív Wall Street Journal a közelmúltban azt írta, hogy a demokraták által kormányzott városokban "fejetlenség és rendetlenség" uralkodik.

San Franciscoban a baloldali Mayor Breed most pánikszerűen további finanszírozást ígért a rendőrségnek – miután 2020-ban 120 millió dollárral csökkentette költségvetésüket a „Black Lives Matter” tiltakozások idején. A San Francisco-i fejleményeknek emlékeztetniük kell a demokraták jelöltjeit szerte az országban, hogy a "bűnözés ellen kemény fellépés" („Tough on Crime”) üzenete pozitív visszhangot kaphat a választók körében ebben a választási évben - még egy progresszív fellegvárban is.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Észtország eltávolította egyik orosz emlékművét - a háborús események dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:59
Az oroszok szerint szabotácsakciók a Krím-félszigeten történt robbantások, ma egy egy kis időre egész Ukrajnában légiriadó szólt, és sok dolga akadt az orosz bíróságoknak. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG