3p
A német sajtó és a grúziai elit az orosz katonai hírszerzésre mutat a berlini gyilkossággal kapcsolatban. A hidegháborút idéző merénylet körülményei arra utalnak, hogy Kadýrov csecsen elnök - egyben Putyin protezsáltja - is a megrendelők között lehet. Káncz Csaba jegyzete.
Nyomozók a gyilkosság helyszínén. EPA/CLEMENS BILAN

A Der Spiegel értesülései és a grúz politika élet vezetőinek információi szerint az orosz katonai hírszerzés (G.U.) állhat a múlt pénteken Berlinben elkövetett gyilkosság mögött, melynek áldozata egy csecsen nemzetiségű, grúz állampolgárságú férfi, Zelimchan Changosvili.

A 40 éves iszlamista egykor parancsnokként harcolt Oroszország ellen a második csecsen háborúban (1999-2009), kapcsolatban állt a grúz titkosszolgálattal - sőt egyes források szerint egy ideig az orosszal is. Miután valaki 2015-ben Grúziában megpróbálta meggyilkolni, átköltözött Ukrajnába, ahol egy éven keresztül szintén együttműködött a biztonsági szervekkel az orosz behatolás elleni ügyekben.

Mi az a „nedves meló”?

Egy újabb gyilkossági kísérlet után 2017 elején menekült Németországba, ahol előbb Brandenburgban, majd tavaly ősz óta Berlinben élt. Egyes sajtóértesülések szerint ott a csecsen szervezett bűnözéssel is kapcsolatban állt, amely diaszpóra a német fővárosban aktívan benne van a drog- és a fegyverüzletben.  Az áldozat két különböző személyazonosságot is használt Németországban.

A szintén csecsen nemzetiségű, orosz állampolgárságú gyilkos - Vadim S., akit a rendőrség elfogott - a professzionális merénylőkre jellemző hangtompítós pisztolyt használt (Baby Glock), és paprikát is találtak nála, amely a rendőrségi kutyák lerázására kiválóan alkalmas.

A német rendőrség szerint a gyilkos megfigyelte áldozatát, mielőtt két fejlövéssel kioltotta az életét. Komoly előkészületekre utal az is, hogy Moszkvából először Párizsba repült és csak onnan utazott Berlinbe.

Az orosz titkosszolgálatok zsargonjában a vérrel járó gyilkossági műveleteket „nedves melónak” (mokrije gyela) hívják. A szovjet KGB esetében korábban az „S” igazgatóság nyolcas részlege volt felelős a merényletek végrehajtásáért. Az 1990-es évek közepétől a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) egyik egysége (URPO) vette át ezt a feladatot. Az utóbbi pár évben pedig egyre inkább a katonai hírszerzés serénykedik ezen a területen.

A csecsen elnök eltűnő ellenségei

A berlini gyilkosság körülményei arra utalnak, hogy Ramzán Kadýrov csecsen elnök, egyben Putyin protezsáltja is a megrendelők között lehet. A csecsen elnök gyakran dicsekszik ellenségei levadászásával szerte a világban és a hivatalos szervek gyanúja szerint az elmúlt évtizedben több csecsent is meggyilkoltatott külföldön, különös tekintettel Törökországra.

De a jelenlegi berlini gyilkosság inkább egy 2009-es ügyre emlékeztet, amikor Bécsben fényes nappal lelőtték a második csecsen háború korábbi veteránját, egyben Kadýrov korábbi testőrét, aki borítani akart az elnök piszkos ügyeiről. Két évvel később három csecsent ítélt el az osztrák bírósága gyilkosságért és a rendőrség meg volt győződve arról, hogy Kadýrov állt a merénylet mögött.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG