<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A német sajtó és a grúziai elit az orosz katonai hírszerzésre mutat a berlini gyilkossággal kapcsolatban. A hidegháborút idéző merénylet körülményei arra utalnak, hogy Kadýrov csecsen elnök - egyben Putyin protezsáltja - is a megrendelők között lehet. Káncz Csaba jegyzete.
Nyomozók a gyilkosság helyszínén. EPA/CLEMENS BILAN

A Der Spiegel értesülései és a grúz politika élet vezetőinek információi szerint az orosz katonai hírszerzés (G.U.) állhat a múlt pénteken Berlinben elkövetett gyilkosság mögött, melynek áldozata egy csecsen nemzetiségű, grúz állampolgárságú férfi, Zelimchan Changosvili.

A 40 éves iszlamista egykor parancsnokként harcolt Oroszország ellen a második csecsen háborúban (1999-2009), kapcsolatban állt a grúz titkosszolgálattal - sőt egyes források szerint egy ideig az orosszal is. Miután valaki 2015-ben Grúziában megpróbálta meggyilkolni, átköltözött Ukrajnába, ahol egy éven keresztül szintén együttműködött a biztonsági szervekkel az orosz behatolás elleni ügyekben.

Mi az a „nedves meló”?

Egy újabb gyilkossági kísérlet után 2017 elején menekült Németországba, ahol előbb Brandenburgban, majd tavaly ősz óta Berlinben élt. Egyes sajtóértesülések szerint ott a csecsen szervezett bűnözéssel is kapcsolatban állt, amely diaszpóra a német fővárosban aktívan benne van a drog- és a fegyverüzletben.  Az áldozat két különböző személyazonosságot is használt Németországban.

A szintén csecsen nemzetiségű, orosz állampolgárságú gyilkos - Vadim S., akit a rendőrség elfogott - a professzionális merénylőkre jellemző hangtompítós pisztolyt használt (Baby Glock), és paprikát is találtak nála, amely a rendőrségi kutyák lerázására kiválóan alkalmas.

A német rendőrség szerint a gyilkos megfigyelte áldozatát, mielőtt két fejlövéssel kioltotta az életét. Komoly előkészületekre utal az is, hogy Moszkvából először Párizsba repült és csak onnan utazott Berlinbe.

Az orosz titkosszolgálatok zsargonjában a vérrel járó gyilkossági műveleteket „nedves melónak” (mokrije gyela) hívják. A szovjet KGB esetében korábban az „S” igazgatóság nyolcas részlege volt felelős a merényletek végrehajtásáért. Az 1990-es évek közepétől a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) egyik egysége (URPO) vette át ezt a feladatot. Az utóbbi pár évben pedig egyre inkább a katonai hírszerzés serénykedik ezen a területen.

A csecsen elnök eltűnő ellenségei

A berlini gyilkosság körülményei arra utalnak, hogy Ramzán Kadýrov csecsen elnök, egyben Putyin protezsáltja is a megrendelők között lehet. A csecsen elnök gyakran dicsekszik ellenségei levadászásával szerte a világban és a hivatalos szervek gyanúja szerint az elmúlt évtizedben több csecsent is meggyilkoltatott külföldön, különös tekintettel Törökországra.

De a jelenlegi berlini gyilkosság inkább egy 2009-es ügyre emlékeztet, amikor Bécsben fényes nappal lelőtték a második csecsen háború korábbi veteránját, egyben Kadýrov korábbi testőrét, aki borítani akart az elnök piszkos ügyeiről. Két évvel később három csecsent ítélt el az osztrák bírósága gyilkosságért és a rendőrség meg volt győződve arról, hogy Kadýrov állt a merénylet mögött.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG