TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Paks bővítési szerződésével függő helyzetbe került Orbánt információnk szerint Putyin utasíthatta a CEU kiebrudalására - Bokros Lajos orosz sajtóforrásokra hivatkozva ugyanezt állítja. A hazai szélsőjobb ujjong. A CEU vezetése az amerikai nagypolitikát is könnyedén fölhevítheti.
Most a CEU, de ki a következő? - Tüntetés a szabad oktatásért címmel tartottak demonstrációt a Közép-európai Egyetem (CEU) Nádor utcai épülete előtt 2017. április 2-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

A magyar sajtóban elsőként mi számoltunk be február 20-án arról a belső információról, miszerint a miniszterelnök Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárnak már kiadta az utasítást: találja meg a módját a Soroshoz köthető Közép-európai Egyetem (CEU) bezárásának. Hozzátettük, hogy a balkáni államokban – hasonlóan hazánkhoz – az újra állampárttá vedlett kormányzó pártok már nem félnek a parlamenti ellenzéktől. A kormányzati politika elsőrangú célja ebben a térségben a közvélemény figyelmének elterelése a rendszerszintű korrupcióról és a demokrácia-deficitről.

Ukáz Moszkvából

Legújabb értesüléseink szerint a CEU bezárása eredetileg nem is Orbán ötlete volt, hanem az orosz elnöké. Mint ismeretes, a magyar miniszterelnök 2014. január 5-én úgy kötelezte el magát – és bármifajta felhatalmazás nélkül hazáját - a GDP 10 százalékát kitevő Paks II projekt mellett Moszkvában, hogy erről még megvalósíthatósági tanulmány sem készült, sőt erről előzetesen még a Fidesz frakciót sem tájékoztatta.

A Századvég 2013-ban készített egy energiapolitikai stratégiát kormányzati megrendelésre, amiben még csak nem is szerepelt az atomerőmű bővítésének ötlete. Fontos kihangsúlyozni, hogy Moszkva számára az energiapolitika mindenekelőtt biztonságpolitika. Orbán CEU-s lépése után újra fölmerül a kérdés, amit két éve már föltettünk: kivezeti-e miniszterelnök hazánkat a nyugati érdekkörből?

Ujjongó hazai szélsőjobb

A CEU ledarálása mögötti orosz szálról szóló információnk egybevág Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a CEU professzorának véleményével. Bokros a napokban a HírTV-n elmondta, hogy februári budapesti látogatásán Putyin – orosz sajtóforrások szerint – felrótta a magyar miniszterelnöknek, hogy itt van egy intézmény Budapesten, amely túl sok ellenállót, szabad gondolkodót nevel. Oroszországban, Ukrajnában, Grúziában tele vannak a különböző szakintézmények, netán kormányzati elemek olyan emberekkel, akik valamikor a CEU-n tanultak. Az ellenállásnak ezt a fészkét ezért be kellene zárni. Varsó döbbenetére Putyin egyébként ezen a látogatáson ajánlotta fel a magyar kormánynak, hogy kaphat majd gázt az Északi Áramlat II.-ből, ha elkészül a Balti-tenger alatt futó vezeték.

A Balkánon a Kreml biztos támogatását maguk mögött tudó nacionalista erők ugyanazt a mumus-szerepet játszatják el Sorossal, mint hazánkban. Macedóniában a korrupció mocsarába nyakig süllyedt volt kormányfő, Nikola Gruevski pár hónapja azt állította, hogy Soros emberei „vandalizmust és anarchiát” szítanak az országban. Gruevski a magyar miniszterelnök egyik legszorosabb szövetségese a Balkánon, a két politikus csupán az elmúlt két hétben kétszer tárgyalt egymással.

Káncz Csaba

A hazai radikális jobboldal ujjong. Toroczkai László, a Jobbik alelnöke közösségi média-bejegyzésében melegen üdvözölte Orbán lépését. Ahogy írja: „A CEU az elsikkasztott rendszerváltozás óta külföldről mozgatva, de Budapestről mérgezi a levegőt, támadja a nemzet és a társadalom alapjait. Nem csupán elsőként indította el például a régiónkban az elmebeteg, romboló, szélsőliberális genderelméletet, de fészke és keltetője lett azoknak a politikusoknak, akik tönkretették a hazánkat. Olyan kártékony figurák oktatnak és oktattak a Soros-egyetemen, mint például Kis János, az SZDSZ alapítója, Bokros Lajos, a Horn-kormány népnyúzó pénzügyminisztere vagy Balázs Péter, a Bajnai-kormány Bilderberg-féle külügyminisztere.”

A CEU vezetése ezekben az órákban az amerikai nagypolitikával egyeztet annak érdekében, hogy megvédhessék az egyetemet. Michael Ignatief rektor szerint a CEU álláspontját az amerikai Kongresszus támogatja. George Pataki volt kormányzóról nem is szólva, tehetjük hozzá, aki a CEU kurátora. Ignatief szerint az EU nem akarja, hogy egy egyetem tanszabadságát támadás érje, mert így Magyarország "Putyin és Erdogán klubjába tartozna". Nos, ezt hazánk polgárainak a többsége sem akarja.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél