<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Paks bővítési szerződésével függő helyzetbe került Orbánt információnk szerint Putyin utasíthatta a CEU kiebrudalására - Bokros Lajos orosz sajtóforrásokra hivatkozva ugyanezt állítja. A hazai szélsőjobb ujjong. A CEU vezetése az amerikai nagypolitikát is könnyedén fölhevítheti.
Most a CEU, de ki a következő? - Tüntetés a szabad oktatásért címmel tartottak demonstrációt a Közép-európai Egyetem (CEU) Nádor utcai épülete előtt 2017. április 2-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

A magyar sajtóban elsőként mi számoltunk be február 20-án arról a belső információról, miszerint a miniszterelnök Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárnak már kiadta az utasítást: találja meg a módját a Soroshoz köthető Közép-európai Egyetem (CEU) bezárásának. Hozzátettük, hogy a balkáni államokban – hasonlóan hazánkhoz – az újra állampárttá vedlett kormányzó pártok már nem félnek a parlamenti ellenzéktől. A kormányzati politika elsőrangú célja ebben a térségben a közvélemény figyelmének elterelése a rendszerszintű korrupcióról és a demokrácia-deficitről.

Ukáz Moszkvából

Legújabb értesüléseink szerint a CEU bezárása eredetileg nem is Orbán ötlete volt, hanem az orosz elnöké. Mint ismeretes, a magyar miniszterelnök 2014. január 5-én úgy kötelezte el magát – és bármifajta felhatalmazás nélkül hazáját - a GDP 10 százalékát kitevő Paks II projekt mellett Moszkvában, hogy erről még megvalósíthatósági tanulmány sem készült, sőt erről előzetesen még a Fidesz frakciót sem tájékoztatta.

A Századvég 2013-ban készített egy energiapolitikai stratégiát kormányzati megrendelésre, amiben még csak nem is szerepelt az atomerőmű bővítésének ötlete. Fontos kihangsúlyozni, hogy Moszkva számára az energiapolitika mindenekelőtt biztonságpolitika. Orbán CEU-s lépése után újra fölmerül a kérdés, amit két éve már föltettünk: kivezeti-e miniszterelnök hazánkat a nyugati érdekkörből?

Ujjongó hazai szélsőjobb

A CEU ledarálása mögötti orosz szálról szóló információnk egybevág Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a CEU professzorának véleményével. Bokros a napokban a HírTV-n elmondta, hogy februári budapesti látogatásán Putyin – orosz sajtóforrások szerint – felrótta a magyar miniszterelnöknek, hogy itt van egy intézmény Budapesten, amely túl sok ellenállót, szabad gondolkodót nevel. Oroszországban, Ukrajnában, Grúziában tele vannak a különböző szakintézmények, netán kormányzati elemek olyan emberekkel, akik valamikor a CEU-n tanultak. Az ellenállásnak ezt a fészkét ezért be kellene zárni. Varsó döbbenetére Putyin egyébként ezen a látogatáson ajánlotta fel a magyar kormánynak, hogy kaphat majd gázt az Északi Áramlat II.-ből, ha elkészül a Balti-tenger alatt futó vezeték.

A Balkánon a Kreml biztos támogatását maguk mögött tudó nacionalista erők ugyanazt a mumus-szerepet játszatják el Sorossal, mint hazánkban. Macedóniában a korrupció mocsarába nyakig süllyedt volt kormányfő, Nikola Gruevski pár hónapja azt állította, hogy Soros emberei „vandalizmust és anarchiát” szítanak az országban. Gruevski a magyar miniszterelnök egyik legszorosabb szövetségese a Balkánon, a két politikus csupán az elmúlt két hétben kétszer tárgyalt egymással.

Káncz Csaba

A hazai radikális jobboldal ujjong. Toroczkai László, a Jobbik alelnöke közösségi média-bejegyzésében melegen üdvözölte Orbán lépését. Ahogy írja: „A CEU az elsikkasztott rendszerváltozás óta külföldről mozgatva, de Budapestről mérgezi a levegőt, támadja a nemzet és a társadalom alapjait. Nem csupán elsőként indította el például a régiónkban az elmebeteg, romboló, szélsőliberális genderelméletet, de fészke és keltetője lett azoknak a politikusoknak, akik tönkretették a hazánkat. Olyan kártékony figurák oktatnak és oktattak a Soros-egyetemen, mint például Kis János, az SZDSZ alapítója, Bokros Lajos, a Horn-kormány népnyúzó pénzügyminisztere vagy Balázs Péter, a Bajnai-kormány Bilderberg-féle külügyminisztere.”

A CEU vezetése ezekben az órákban az amerikai nagypolitikával egyeztet annak érdekében, hogy megvédhessék az egyetemet. Michael Ignatief rektor szerint a CEU álláspontját az amerikai Kongresszus támogatja. George Pataki volt kormányzóról nem is szólva, tehetjük hozzá, aki a CEU kurátora. Ignatief szerint az EU nem akarja, hogy egy egyetem tanszabadságát támadás érje, mert így Magyarország "Putyin és Erdogán klubjába tartozna". Nos, ezt hazánk polgárainak a többsége sem akarja.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szputnyikkal ne menjen Amerikába!
Szakonyi Péter | 2021. október 23. 19:41
Alig több mint két héttel az amerikai határnyitás előtt csak egy biztos: Szputnyik-védőoltással nem lehet majd beutazni az USA-ba. A WHO által elismert oltásokkal - köztük a két kínaival - viszont igen. Az érdeklődés máris nagy és a légitársaságok árat is emeltek.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter: ugyanabból lett elegünk, mint az '56-os magyaroknak
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 18:46
Az ellenzék közös megemlékezésén mindenki színpadra lépett, aki elindult az előválasztáson, és mindenki az összefogás mellett tette le a voksát - Márki-Zay Péter pedig elmondta, mire készül, ha sikerül leváltania Orbán Viktort.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagy kegyelem, hogy a nemzeti egység végig fennmaradt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 17:29
A Békemenet közönsége előtt tartotta meg október 23-i ünnepi beszédét Orbán Viktor - a témák között a baloldal, Gyurcsány Ferenc, Soros György, Brüsszel és 1956 is ott volt.
Makro / Külgazdaság Már a világ legnagyobb kőolajexportőre is klímasemlegessé akar válni
MTI | 2021. október 23. 13:19
Negyven éven belül klímasemlegessé akar válni Szaúd-Arábia - persze csak a saját gazdaságára vonatkozóan, az olajexport hatásairól szó sincs.
Makro / Külgazdaság Alkotmányellenes volt a kijárási tilalom, visszafizetik az emiatt kiszabott bírságokat a spanyolok
MTI | 2021. október 23. 10:50
Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat.
Makro / Külgazdaság Békemenet, összellenzéki megemlékezés - ma robban be igazán a negyedik hullám?
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 10:12
Több tömegrendezvényt is tartanak ma a fővárosban az október 23-i ünnepen: lesz két Békemenet és egy összellenzéki tüntetés, Orbán Viktor is új helyszínen várja az ünneplő tömegeket. Egy rendelettel mára minden korlátozást feloldottak, így a védettséggel nem rendelkezők is szabadon vehetnek részt a rendezvényeken - miközben közel fél éve nem látott csúcson jár az új fertőzöttek csúcsa. Minden szervező arra kéri a résztvevőket: húzzanak maszkot.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a Kaszás az al-Kaida egyik vezetőjére
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 08:40
Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében - közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom).
Makro / Külgazdaság A pénzükön ülnek a magyar gazdagok, a szegények inkább kifizették tartozásaikat
Mester Nándor | 2021. október 23. 05:48
Eltérő megközelítéssel állnak hozzá a többletjövedelmükhöz az egyes társadalmi rétegek Magyarországon. A biztonság és a megtakarítás a két mozgatórugó, utóbbi még a közép rétegeknél is növekedett. Közben sokan költenek többet az egészségükre és a lakásfenntartásra és viharos tempóban növekszik az online költések aránya is.
Makro / Külgazdaság A magyarokat is megérinti az európai gáz-para - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. október 22. 19:45
A gáz ára idén óriási mértékben nőtt, igaz az utóbbi napokban visszaesést láthattunk. Európában továbbra is kiemelt téma a helyzet kezelése, annak ellenére, hogy összeomlásra aligha kell számítani.
Makro / Külgazdaság India új külpolitikai kurzusa – Franciaország és Izrael kiemelt szerepet kap
Káncz Csaba | 2021. október 22. 18:06
Új-Delhi több ok miatt is kinyújtja kezét a Kelet-Mediterráneum és Európa felé. Az AUKUS szerződés okozta sokkot követően Macron francia elnök azonnal hívta Modi indiai miniszterelnököt, megvitatva „India és Franciaország szorosabb együttműködését az Indo-csendes-óceáni térségben”. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos