<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Macron meggyőződése, hogy Trump Amerikája a jövőben már érdemben nem fog hozzájárulni Európa biztonságához, a németek pedig nem hajlandók kitölteni a keletkezett űrt. Párizs öles léptékkel fejleszti űrhaderejét és nukleáris tengeralattjáróit. Káncz Csaba jegyzete.
Vlagyimir Putyin, Emmanuel Macron és felesége, Brigitte Macron a szeptember végén elhunyt egykori francia elnök, Jacques Chirac búcsúztatása után Párizsban. EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

Markus Ederer, a moszkvai EU képviselet vezetője bombát robbantott egy friss táviratával, amelyben azt javasolja a külügyi szolgálatnak, hogy kezdjenek egy új fejezetet a Putyinnal ápolt kapcsolatokban.   Ederer szerint az EU vezetőinek pragmatikusan kell törekedniük a kapcsolatok kibővítésére, hogy ezzel kivédjék azt az eurázsiai versenyt, amelyet Kína növekvő befolyása jelent.

A diplomata szerint az EU sokat veszíthet, ha elhanyagolja a tektonikus változásokat Eurázsiában, éppen ezért az 5G kommunikáció, a személyes adatvédelem és az Arktikus térség vonatkozásában a kapcsolatok erősítését javasolja.

Macron és Putyin, két jóbarát

S noha Ederer javaslataitól szívszélhűdés kerülgette a Moszkva-ellenes lengyel és balti diplomatákat, azok valójában nyitott kapukat döngetnek Párizsban.  Macron elnök ugyanis már szeptemberben kifejtette, hogy az európai kontinens biztonságát újra kell definiálni, mégpedig Moszkva részvételével.  Macron meggyőződése, hogy az USA a jövőben már érdemben nem fog hozzájárulni Európa biztonságához, a németek pedig nem hajlandók kitölteni a keletkezett űrt.  Sőt a francia elnök még attól is tart, hogy Moszkvát dominálni kezdi Peking, amellyel Párizs és Európa a perifériára szorulna.

Macron ezért padlógázzal dolgozik az európai haderő megerősítésén.  Párizs itt sikereket tud elkönyvelni, hiszen éppen a múlt hónapban Norvégia, Svédország és Olaszország csatlakozott a franciák által vezetett katonai kezdeményezéshez (European Intervention, EI2).  A francia erőfeszítés egybeesik a közvélemény hangulatváltozásával, amely szerint az európaiak többsége már egy önálló kül- és biztonságpolitikát támogat, Washington kistestvérének szerepe helyett.

hirdetés

Párizs lépései szintén egybeesnek az Európai Tanács júniusban publikált „A 2019–2024-es időszakra szóló új stratégiai menetrend”-jével.  E szerint „Az Uniónak nagyobb felelősséget kell vállalnia saját biztonságáért és védelméért is, mindenekelőtt a védelmi beruházások, a képességfejlesztés és a műveleti készenlét fokozásával. Az EU szoros együttműködésben fog fellépni a NATO-val a Szerződésekben rögzített és az Európai Tanács által meghatározott elvek – többek között az inkluzivitás, a kölcsönösség és az EU döntéshozatali autonómiája elvének – maradéktalan tiszteletben tartása mellett.”

Francia lépések az űrben és a tenger mélyén

Káncz Csaba

Macron nem a levegőbe beszél és a franciák öles léptekkel haladnak előre.  Párizs júliusban jelentette be, hogy létrehozzák a francia űrhaderő parancsnokságát és a jövőben olyan miniatűr kémműholdakat (nano-satellites) lőnének fel a világűrbe, amelyek fegyverrel is felszerelhetők, így hatékonyan tudnák megvédeni magukat támadás esetén.

Tavaly szeptemberben Párizs a katonai költségvetés 5 százalékos emeléséről döntött - évi 35.9 milliárd euróra -, holott az tavaly már így is a GDP 2.3 százalékára rúgott.  Júliusban pedig Macron avatta fel az első Suffren-osztályú nukleáris tengeralattjárót, amely az elődeivel ellentétban nem 45, hanem 70 napig képes egyfolytában a tenger mélyén műveleteket végezni és 50 százalékkal több fegyvert is képes hordozni.  Párizs nemzetközileg is sikeres ezen a területen, hiszen fél éve elnyert egy 12 tengeralattjáró építésére vonatkozó mega-tendert Ausztráliában.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló