Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Macron meggyőződése, hogy Trump Amerikája a jövőben már érdemben nem fog hozzájárulni Európa biztonságához, a németek pedig nem hajlandók kitölteni a keletkezett űrt. Párizs öles léptékkel fejleszti űrhaderejét és nukleáris tengeralattjáróit. Káncz Csaba jegyzete.
Vlagyimir Putyin, Emmanuel Macron és felesége, Brigitte Macron a szeptember végén elhunyt egykori francia elnök, Jacques Chirac búcsúztatása után Párizsban. EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

Markus Ederer, a moszkvai EU képviselet vezetője bombát robbantott egy friss táviratával, amelyben azt javasolja a külügyi szolgálatnak, hogy kezdjenek egy új fejezetet a Putyinnal ápolt kapcsolatokban.   Ederer szerint az EU vezetőinek pragmatikusan kell törekedniük a kapcsolatok kibővítésére, hogy ezzel kivédjék azt az eurázsiai versenyt, amelyet Kína növekvő befolyása jelent.

A diplomata szerint az EU sokat veszíthet, ha elhanyagolja a tektonikus változásokat Eurázsiában, éppen ezért az 5G kommunikáció, a személyes adatvédelem és az Arktikus térség vonatkozásában a kapcsolatok erősítését javasolja.

Macron és Putyin, két jóbarát

S noha Ederer javaslataitól szívszélhűdés kerülgette a Moszkva-ellenes lengyel és balti diplomatákat, azok valójában nyitott kapukat döngetnek Párizsban.  Macron elnök ugyanis már szeptemberben kifejtette, hogy az európai kontinens biztonságát újra kell definiálni, mégpedig Moszkva részvételével.  Macron meggyőződése, hogy az USA a jövőben már érdemben nem fog hozzájárulni Európa biztonságához, a németek pedig nem hajlandók kitölteni a keletkezett űrt.  Sőt a francia elnök még attól is tart, hogy Moszkvát dominálni kezdi Peking, amellyel Párizs és Európa a perifériára szorulna.

Macron ezért padlógázzal dolgozik az európai haderő megerősítésén.  Párizs itt sikereket tud elkönyvelni, hiszen éppen a múlt hónapban Norvégia, Svédország és Olaszország csatlakozott a franciák által vezetett katonai kezdeményezéshez (European Intervention, EI2).  A francia erőfeszítés egybeesik a közvélemény hangulatváltozásával, amely szerint az európaiak többsége már egy önálló kül- és biztonságpolitikát támogat, Washington kistestvérének szerepe helyett.

Párizs lépései szintén egybeesnek az Európai Tanács júniusban publikált „A 2019–2024-es időszakra szóló új stratégiai menetrend”-jével.  E szerint „Az Uniónak nagyobb felelősséget kell vállalnia saját biztonságáért és védelméért is, mindenekelőtt a védelmi beruházások, a képességfejlesztés és a műveleti készenlét fokozásával. Az EU szoros együttműködésben fog fellépni a NATO-val a Szerződésekben rögzített és az Európai Tanács által meghatározott elvek – többek között az inkluzivitás, a kölcsönösség és az EU döntéshozatali autonómiája elvének – maradéktalan tiszteletben tartása mellett.”

Francia lépések az űrben és a tenger mélyén

Káncz Csaba

Macron nem a levegőbe beszél és a franciák öles léptekkel haladnak előre.  Párizs júliusban jelentette be, hogy létrehozzák a francia űrhaderő parancsnokságát és a jövőben olyan miniatűr kémműholdakat (nano-satellites) lőnének fel a világűrbe, amelyek fegyverrel is felszerelhetők, így hatékonyan tudnák megvédeni magukat támadás esetén.

Tavaly szeptemberben Párizs a katonai költségvetés 5 százalékos emeléséről döntött - évi 35.9 milliárd euróra -, holott az tavaly már így is a GDP 2.3 százalékára rúgott.  Júliusban pedig Macron avatta fel az első Suffren-osztályú nukleáris tengeralattjárót, amely az elődeivel ellentétban nem 45, hanem 70 napig képes egyfolytában a tenger mélyén műveleteket végezni és 50 százalékkal több fegyvert is képes hordozni.  Párizs nemzetközileg is sikeres ezen a területen, hiszen fél éve elnyert egy 12 tengeralattjáró építésére vonatkozó mega-tendert Ausztráliában.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az MSZP sem tudja, mikor lehet bevezetni az eurót Magyarországon
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 13:03
Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a nyugdíjasoknak a KSH-tól - meg egy rossz
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 11:04
Márciusban végre olcsóbb volt az életük, mint a többi háztartásé, viszont drágább, mint idén bármikor
Makro / Külgazdaság L. Simon László vezérletével készül óriási múzeumösszevonásra a kormány
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 10:37
Miniszteri biztosként készíti elő a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum összevonását, de az Iparművészeti Múzeum is bekerülhet az integrációba.
Makro / Külgazdaság Heti csúcsra emelkedett szombatra az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:38
Az áldozatok száma hajszállal a heti átlag alatt alakult a szombati adatközlésben, a gyógyultak száma most nagyobbat ugrott. Kevesebben vannak kórházban és lélegeztetőgépen is.
Makro / Külgazdaság Meglepetésember pályázhat Angela Merkel székére
Wéber Balázs | 2021. április 10. 06:04
Bár a CDU-CSU pártszövetségben általában a CDU állítja a kancellárjelöltet, most megszakadhat ez a hagyomány: a CSU főnöke, Markus Söder ugyanis sokkal népszerűbb az új CDU-vezérnél, Armin Laschetnél. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint Söder egy új generációt képvisel, politikailag pedig nyitottabb a korábbi CSU-vezetésnél. Kérdés, hogy „becserélné-e” Bajorországot Berlinre.    
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta a járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére irányuló kiegészítő támogatást
MTI | 2021. április 9. 18:44
Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy az unió költségvetéséből 121,5 millió euró összegű kiegészítő támogatás nyújtsanak a koronavírus-járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére - közölte az uniós tanács pénteken.
Makro / Külgazdaság Elkerülhető a nagy háború kitörése? – növekvő ukrán és tajvani aggodalmak
Káncz Csaba | 2021. április 9. 15:34
Moszkva és Peking egyidőben eszkalálja a katonai feszültséget az ukrán határon és Tajvan körül.  A két különböző kontinensen zajló kettős válság komoly teszt elé állítja a Biden-kormányzatot.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Mégsem gyarapodik az oltási paletta a CanSino és a CoviShield vakcinákkal
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 15:04
Úgy tűnik, hogy a korábban beharangzott két további vakcina mégsem érkezik Magyarországra, ezt Szijjártó Péter külügyminiszter árulta el sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Nagyon meglökte a hiányt a járvány - kijött a PM adata
MTI | 2021. április 9. 13:05
A járványügyi védekezés, a vakcinabeszerzések és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések következtében 1144,1 milliárd forintos hiánnyal zárt március végén az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere - közölte pénteken kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
Makro / Külgazdaság Maruzsa Zoltán: írásbeli vizsgák lesznek csak, szóbeli nem
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 12:25
A középiskolák nyitása és az érettségi volt a fő téma a mai tájékoztatón.
hírlevél
depositphotos