<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ennyit tesznek ki majd összességében november 12-én, pénteken a havi nyugdíjak, valamint a kormány által elrendelt visszamenőleges nyugdíjemelések és prémiumok/egyszeri juttatások. Lapunknak adott interjújában Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár április elején kinevezett elnöke azt is elmondta, ha a kormány úgy dönt, akár már 2022-ben képesek lesznek az azonnali fizetési rendszerben 5 másodpercen belül eljuttatni a nyugdíjakat és nyugellátásokat az azokra jogosultaknak.

Fél éve a Magyar Államkincstár elnöke. Kinevezését követően azt mondta, fantasztikus megbecsülésnek, szakmai pályája megkoronázásának tartja, hogy felkérést kapott az intézmény dinamizálására. Most is így látja?

Kétségtelen, ahogy azt a pénzügyminiszter úr már nyilatkozta, tíz másodpercig gondolkodtam a felkérésen. Ilyenkor az ember érzelmi döntést hoz, de szorosan mérlegeli a szakmai szempontokat is. Eddigi pályafutásomnak a csúcsa, hogy a Kincstár elnöke lehetek. 

Bugár Csaba szabad kezet kapott Varga Mihálytól, mind szakmai, mind személyi kérdésekben. Fotó: Bánkuti AndrásBugár Csaba szabad kezet kapott Varga Mihálytól, mind szakmai, mind személyi kérdésekben. Fotó: Bánkuti András

Nem bántam meg, hogy igent mondtam. Még ha árnyalja is a képet, hogy aligha létezik ennyiféle tevékenységet végző, ennyire összetett feladatokat ellátó cég. Rengetet segített, hogy szabad kezet kaptam Varga Mihálytól, mind szakmai, mind személyi kérdésekben.

Eddig messze a legtöbb energiámat az új multidevizás számlavezető rendszer (SZR) elindítása emésztette fel. Azt a Diákhitel Központ vezetőjeként eltöltött kilenc évem alatt érzékeltem, hogy a Kincstár küzd a számlavezető rendszerek megújításával. Ezért is volt az ideérkezésemkor az az elsődleges célom, hogy az immár 25 éves rendszert 2022. január 1-jével le kell cserélni.

És sikerül tartani az újévi határidőt?

Optimista vagyok, úgy látom, az ügyfelek közreműködése mellett sikeresen bevezethető a rendszer a tervezett ütemben, azaz 2022. január 1-jéig a kincstári körön belüli ügyfelek részére is. Azért is, mert 2021. június 1-jétől már az új rendszerben vezetjük a kincstári körön kívüli ügyfélkör valamennyi számláját, ami azt jelenti, hogy ügyfeleink immáron a hazai banki elvárásoknak megfelelő, versenyképes szolgáltatási szinten és kondíciókkal tudják a pénzforgalmukat a Kincstárnál intézni.

E rendszer elindítása ugyanakkor az ügyfélkör-bővítésnél átfogóbb változást jelent, mivel több új belső szakrendszert élesítünk, amelyek a jövőben segítik a Kincstár munkáját és jobb, korszerűbb szolgáltatások bevezetését alapozzák meg. Jelenleg is gőzerővel folyik a munka. Sikeresen lezártuk a számlavezető rendszer fejlesztési szakaszát, immáron átvettük az új rendszer verzióját tesztelésre, így izgatottan várjuk az újévet.

Csak hogy érzékeljük: mennyi pénz fordul meg a Kincstárban egy nap, egy hét, egy hónap, egy év alatt? 

A költségvetés végrehajtásában meghatározó szerep jut a Magyar Államkincstárnak, hiszen a kincstári rendszeren keresztül történik az államigazgatás belső pénzügyi elszámolása. Tavaly a Kincstár 28 414 milliárd forint kiadási előirányzat nyilvántartását és kontrollját végezte el. Az elmúlt egy év adatai alapján elmondható, hogy a Kincstár az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító pénzforgalmi szolgáltató a határon belüli elszámolásforgalomban. 

Az is fontos adat, hogy a Kincstár részesedése az éves teljes banki klíring-forgalomból darabszám alapján 13,4, érték alapján pedig 14,1 százalék.

Mekkora a havonta átutalt összeg a nyugellátásban, nyugdíjszerű ellátásban részesülő 2,6 millió személynek és az 1,3 millió családnak, s mennyit fizettek ki az idén eddig? 

Szeptemberben 354 milliárd forintot fizetett ki a Kincstár nyugellátásra és nyugdíjszerű ellátásra. November 12-én pedig a kormány által elrendelt visszamenőleges nyugdíjemeléssel, és az idei prémiummal/egyszeri juttatással együtt több mint 600 milliárdot fogunk kifizetni. Ez rekord, ekkora összeget egy nap alatt még soha nem folyósítottunk. De megnyugtatásul közlöm, aznap mindenki meg fogja kapni a nyugdíját, a visszamenőleges emeléssel és a prémiummal/egyszeri juttatással együtt, méghozzá két részletben, hogy látni lehessen külön a két plusz tételt.

A családoknak folyósított juttatások – tehát a családtámogatások (családi pótlék, gyes és egyéb ellátások), az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai (csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj), továbbá a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a nyelvvizsga, illetve KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjához nyújtott támogatás – együttes havi kiadása 66,6 milliárd forintot tesznek ki. 

A gyermekes családoknak való szja-visszatérítésről folyamatosan egyeztetnek a NAV-val. Fotó: Bánkuti AndrásA gyermekes családoknak való szja-visszatérítésről folyamatosan egyeztetnek a NAV-val. Fotó: Bánkuti András

Mindezen ellátásokra 2021 első nyolc hónapjában 3463 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár. Ebből 2918 milliárd forint a nyugellátások, nyugdíjszerű ellátások, 545 milliárd forint pedig a családok részére kifizetett ellátások, támogatások együttes összege.

A január 1-jétől igényelhető otthonfelújítási támogatásból pedig eddig 67,4 milliárd forintot fizettünk ki, 37 630 családnak.

A 2021-es szja-visszatérítés mekkora feladatot ad? Mindenki megkapja 2022. február 15-éig a pénzt?

Ez ügyben folyamatos egyeztetések folynak a NAV és a Kincstár között, a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében.

A maga részéről a Kincstár hogyan tudott eddig hozzájárulni, s tud majd a jövőben hozzájárulni Varga Mihály 2018 végén kitűzött céljához, miszerint a lakosság kezében lévő állampapír-állomány értéke az addigi 5900 milliárd forintról 2023 végére 11 ezer milliárdra nőjön (ami jelenleg már 9 ezer milliárd)?

Nagy a szerepünk ebben a növekedésben, hiszen 2018 végéhez képest a Kincstár a függő ügynökei teljesítményével együtt megháromszorozta az általa kezelt lakossági állampapír-állomány értékét. A lakosság kezében lévő állampapír-állomány elmúlt évi közel 1000 milliárd forintos növekedésének több mint a felét a kincstári ügyfelek állampapír állomány-gyarapodása adta, és hasonló részarány várható a 2021-es évben is.

A lakossági állampapírok forgalmazásában elért piacvezetői pozíciónkat jól mutatja az Államadósság Kezelő Központ által 2020-ban kiadott két különdíj: egyrészt a Kincstár lett „az év legnagyobb állománynövekedést elért forgalmazója”, másrészt „az év online forgalmazója”. A digitalizációs törekvéseinkkel szeretnénk tovább növelni a Kincstár részesedését az elvárt növekedésből.

Az állampapír-tranzakcióknak már közel a 80 százaléka online bonyolódik. Fotó: Bánkuti AndrásAz állampapír-tranzakcióknak már közel a 80 százaléka online bonyolódik. Fotó: Bánkuti András

A Kincstár két évvel ezelőtti, 20-25 százalékos részesedése a teljes lakossági állampapír-állományból ma már 33 százalék. Köszönhetően annak, hogy a dematerializált kincstári lakossági állampapír-állomány már meghaladta a 2700 milliárd forintot, ami a nyomdai állampapír-állománnyal együtt összesen 3300 milliárdot tesz ki, ez 330 milliárddal magasabb a 2020 véginél. Az aktív ügyfeleink száma idén 9 százalékkal, 510 ezer felé emelkedett. Akik nagyjából fele-fele arányban birtokolnak normál értékpapír-, illetve Start-számlákat. 

A kincstári ügyfelek nagyjából hány százaléka vásárol online és hány személyesen, a kincstári fiókokban? És mi a forgalmon belül az online és az offline megoszlás?

A Kincstár állampapír-forgalmazásához kapcsolódó digitális szolgáltatások kiemelkedő színvonalát jól mutatja egyfelől az a tény, hogy 2021-ben a befektetési tranzakciók közel 80 százaléka már online, a WebKincstáron, illetve MobilKincstáron keresztül bonyolódott le.  Másfelől az idén október végéig értékpapírszámlát létesített 45 ezer új ügyfél egyharmada már ügyfélkapun keresztül nyitotta meg a számláját. Ezzel a teljesítménnyel a Kincstár piacvezető az online állampapír-értékesítésben, miközben a személyes megjelenés nélküli, ügyfélkapun keresztüli értékpapír-számlanyitásban is úttörők vagyunk. S kiemelt stratégiai célunk a digitalizáció tovább erősítése.

Idestova több mint másfél éve működik az Azonnali Fizetési Rendszer, méghozzá meglehetősen sikeresen. Elképzelhető, hogy egyszer a nyugdíjak 5 másodpercen belüli átutalása is megvalósulhat?

Több új szolgáltatást tervezünk bevezetni az Azonnali Fizetési Rendszerhez kötődően. A nyugdíjak ezen elszámoló rendszeren történő utalása is célkitűzésünk egy középtávú fejlesztési terv keretében. Jelenleg a rendszereket teszteljük, s amennyiben a belső rendszerek és külső üzleti partnerek eredményei ezt alátámasztják, akár a jövő évben be tudjuk vezetni ezt a jelentős innovációt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Makro / Külgazdaság Újranyit a McDonald's Ukrajnában, új fegyverekhez juthatott Kijev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 06:56
Az elmúlt órák történései az orosz-ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Ebből óriási katasztrófa lehet: továbbra is lövik a zaporizzsjai atomerőművet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:24
Egy tucat orosz vadászgépet semmisíthettek meg a krími Szaki légibázison – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 169. napján.
Makro / Külgazdaság A világátlagnál négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:09
A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben - állítják finn kutatók.
Makro / Külgazdaság Újranyitja éttermeit a McDonald's Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:41
A McDonald's újranyitja néhány ukrajnai éttermét – írja az aftonbladet.se az AP-re hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Rövidesen újraindul a csehországi olajszállítás is a Barátság vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:59
Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken.
Makro / Külgazdaság Háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma az egy évvel korábbihoz képest
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:46
Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG