<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A napokban teszik közzé a Beszerzési Menedzser Indexek júliusi értékét. Magyarország ma jelentett, és remek értékek számolt be a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 56,7. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat aktivitásának növekedését, 50 pont alatti pedig a zsugorodását jelzi.

Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada júniushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. A júliusi index 5 százalékponttal magasabb a júniusi értéknél (51,7). Július összességében átlagos hónap volt a korábbi években: az elmúlt három évben a júliusi átlag azonban 50,8 pont volt, és az idei érték a legmagasabb júliusi érték 1995 óta.

2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizenkét hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50 pont alatt az index, ami arányaiban kedvezőbb az azt megelőző évhez képest. 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe növekedett júniusi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már kilenc hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 18 évben egyszer volt nagyobb az index értéke júliusban.

Az új rendelések indexe erősebben növekedett, és a mostani így a második legmagasabb júliusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így magasabb lett, és bőven meghaladja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A júliusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júniushoz képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték 2010, 2011, 2012 és 2013 után. Az index értéke ötvenkilenc hónapból ötvenhatszor volt 50 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek növekedni kezdtek, egy hónapos csökkenés után ismét, de az ütem viszonylag gyenge. Az idei júliusi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján némileg átlag feletti, és a kilencedik legnagyobb júliusi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig öt hónapnál tart.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mért a társaság, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet.

Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Makro / Külgazdaság Elfogott telefonbeszélgetés is mutat az orosz bűnösség és hozzá nem értés felé a gátrobbantás ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:49
Az ukrán titkosszolgálat osztott meg egy lehallgatott beszélgetést.
Makro / Külgazdaság Soha még ilyen drága rubint nem látott a világ
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:19
Majdnem 12 milliárd forintnak megfelelő dollárt fizetett az árverés győztese.
Makro / Külgazdaság Miről tárgyal ma Orbán Viktor Türkmenisztánban?
Káncz Csaba | 2023. június 9. 09:47
A tavalyi év végén Törökország, Türkmenisztán és Azerbajdzsán egy csúcstalálkozón megállapodott abban, hogy együttműködnek a türkmenisztáni gáz európai ellátásához szükséges infrastruktúra fejlesztésében. Izrael és az USA biztonságpolitikai érdeklődését is fölkeltette az ország, amelynek fővárosa csupán 17 kilométerre fekszik az iráni határtól. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Kuba kikéri magának az alaptalan vádakat
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 09:28
Szó sincs kínai kémközpont építéséről?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG