1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rogán Antal olyan módosítót adott be a módosítás előtt álló jegybanktörvényhez, melyben már számba veszi az EKB véleményét is. A gazdasági bizottság elnöke sem megy azonban túl messzire: javaslatának inkább üzenet értéke van, tartós megoldást nem nyújt. Simor András fizetéséről tovább is hallgat a magyar fél.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, a fideszes Rogán Antal további módosításokat eszközölne a már módosításra javasolt jegybanktörvényen. Rogán javaslata abban különbözik Matolcsy György korában beadott változatától, hogy már figyelembe veszi az EKB által megfogalmazott aggályokat.

"A törvényjavaslat által hatályon kívül helyezni javasolt rendelkezés hiányában jogszabály nem mondaná ki egyértelműen, hogy a jegybank Monetáris Tanácsának tagjait az Országgyűlés, illetve a köztársasági elnök menti fel" - szól a módosító javaslat indoklása. A dokumentum külön felhívja rá a figyelmet, hogy az újabb módosításnál figyelembe veszik az EKB korábban kiadott véleményének 4. pontját.

Miben új Rogán javaslata?

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága éppen tegnap engedte általános vitára az MNB-törvény Matolcsy György által javasolt módosításait. Ezek értelmében a jegybanknak nem kell megküldenie a Monetáris Tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány egy képviselője sem lesz majd ott a tanács ülésein. A korábbi módosító értelmében kikerülne a törvényből az a passzus is, amely a tanácstagok súlyos kötelezettségszegése esetén azok felmentését szabályozta, illetve amely a tanács megszüntetéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

A törvényjavaslat "az uniós jogi normáknak való mielőbbi megfelelés érdekében" a kihirdetését követő napon hatályba lép.

Ezekhez a módosítókhoz csatlakozott most Rogán Antal a maga javaslatával. A kormánypártok ezzel egyértelműen világossá tették, tudják, hogy az IMF-tárgyalások sikeres befejezéséhez el kell fogadniuk az EKB javaslatait. A magyar hitelkeret-programra majd az IMF-nek, az Európai Bizottságnak és az EKB-nak kell rábólintania végül. A tárgyalások sikeres befejezését az IMF is a jegybanki függetlenség garantálásához kötötte. Az Európai Bizottság már zöld jelzést adott a tárgyalások megkezdésére, de egyelőre azok meg sem kezdődtek - noha elemzők szerint ez egyre több pénzébe kerül az országnak.

Még ez is kevés lehet

Ha a T. Ház elfogadja a módosítóindítványokat, még akkor sem lehet felhőtlen az öröm a magyar tárgyalódelegáció háza táján. Az EKB ugyanis mindezek mellett továbbra is bírálja az újabb MNB-alelnök kinevezésének lehetőségét, akárcsak az újabb monetáris tanácstagok kinevezésének lehetőségét is. A felek az MNB vezetőinek fizetésében sem egyeztek még meg.

A tárgyalások megkezdése régóta húzódik, a mostani módosító azonban üzenet értékű lehet, hogy meggyőzzük arról a nemzetközi partnereket, meg akarunk egyezni. A kormány az Európai Bizottságnál már sikerrel járt azzal a taktikával, hogy a számára kevésbé lényeges ügyekben engedett, a piacok legalább is díjazták, hogy az EB végre zöld jelzést adott Magyarországnak a tárgyalások megkezdésére. Ha közelebb is kerültünk a készenléti hitelkeretről szóló megállapodáshoz, könnyebb nem lett Magyarország dolga. Az EKB további aggályaira megnyugtató válaszokat kell adnia a kormánynak és az IMF-nek is lehetnek még feltételei. Arról se feledkezzünk meg, hogy Brüsszel előtt van még az MNB-vel kapcsolatos kötelezettségszegési-eljáráson kívül másik kettő (bírák nyugdíjazása, adatvédelmi ombudsam), melyeket még bármikor előhúzhatnak a kalapból.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG