BUX
36 058.98
+1.88%
+664.00
OTP
11 030.00
+1.66%
+180.00
MOL
1 862.00
+2.25%
+41.00
RICHTER
6 665.00
+2.15%
+140.00
MTELEKOM
383.00
+1.46%
+5.00
 
2020. január 12. 17:01

Tegnap több ezren követelték az iráni fővárosban az ukrán repülő katasztrófájáért felelős vezetők elszámoltatását, és ma is demonstrációkra kerülhet sor.

Irániak szimpátia-tüntetése a katasztrófa áldozatai mellett a teheráni  Amir Kabir Egyetem előtt tegnap.  EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Az utcákra rohamrendőröket rendeltek ki, hogy elriasszák a tiltakozókat, írja a BBC. A tüntetők Teheránban az egyetemek közelében gyülekeznek, és más városokban is folytatódhatnak a megmozdulások. Az internetre felkerült videók tanúsága szerint többen kormányellenes szlogeneket skandálnak.

Ugyanakkor a teheráni brit nagykövetség előtt több száz keményvonalas, kormánypárti tüntető gyűlt össze.  

Őrizetbe vett nagykövet

Az iráni hatóságok tegnap rövid időre az iráni brit nagykövetet is őrizetbe vették. Rob Macaire egy olyan összejövetelen vett részt, amelyen a katasztrófa áldozataira emlékeztek. Az esemény azonban végül kormányellenes tüntetéssé fajult.

A demonstrálók tegnap azt követelték, hogy az iráni vezetés vonja felelősségre az ukrán utasszálllító szerdai katasztrófájának magasrangú felelőseit.

Az iráni hadsereg ugyanis szombat reggel elismerte: ők lőtték le, de nem szándékosan Teherán közelében a repülőgépet. (Iráni illetékesek korábban még kizárták ezt a lehetőséget.)

Emberi hiba

A hadsereg közleménye szerint a katasztrófát emberi hiba idézte elő. Az Egyesült Államokkal szemben kialakult feszült helyzet miatt ugyanis a hadsereg a legmagasabb fokú készültségben volt, és a Teheránból felszálló ukrán gépet ellenséges gépnek nézték, amikor az a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik „kényes katonai központja” felé fordult.

Az iráni hadsereg egyúttal bocsánatot kért a tragédia okozásáért, és fogadkozik, hogy tökéletesíteni fogja légvédelmi rendszerét a hasonló hibák elkerülésére. Hozzátették: bíróság elé állítják azokat, akik felelősek a repülőgép lelövéséért.

A tragédiában 176 ember veszítette életét, többségük iráni és kanadai állampolgár (65 utas kettős állampolgár volt). A gép Kijevbe repült volna Teheránból.

Korábbi háttéranyagaink: Valaki mellényúlt? Egyre több a rejtély a lezuhant repülő körülMegfricskázta Trumpot Irán, de továbbra sem akar háborúzni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nő a baj: újabb csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma az USA-ban
MTI | 2020. július 2. 07:01
Az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában csaknem 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez napi rekordnak számít - közölte a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház helyi idő szerint szerda este.
Makro / Külgazdaság Azonnal kell 7,3 milliárd a budapesti kézicsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 06:43
A pénzügyminiszternek azonnali hatállyal kell a szükséges összeget átcsoportosítania.
Makro / Külgazdaság Tízezres leépítések: kőkemény évük lesz a Magyarországon is érdekelt német cégeknek
Wéber Balázs | 2020. július 2. 06:11
Jelentős elbocsátásokra készül több, magyar érdekeltséggel is rendelkező német nagyvállalat a vírusválság miatt. Komoly árbevétel- és eredmény-visszaeséssel számolnak – van olyan cég, amelynek az idei lehet a második veszteséges éve a II. világháború óta. Ugyanakkor sok a bizonytalansági tényező.
Makro / Külgazdaság Hévízi luxusban pihen tovább a médiahatóság
Vég Márton | 2020. július 1. 20:12
Nincs jobb a visszatérő vendégnél: még 3 évig egy hévízi luxusszállodában pihenhetnek kedvezményes áron az NMHH dolgozói. A hotelt pedig állami félmilliárdból újíthatják fel.
Makro / Külgazdaság Magyarország szeretne a járvány egyik nyertese lenni
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 1. 17:52
A magyar gazdaságot is érzékenyen érinti a koronavírus-járvány, a döntéshozók azonban bíznak abban, hogy végül szerencsésen kerülünk ki a válságból. Ennek egy lehetséges módja, ha a rövidebbé váló értékláncokban nagyobb szerepet kapnak az itteni cégek. A magyar politika rástartolt erre.
Makro / Külgazdaság Tarkón lőtt miniszterelnökök - senki sem vette félvállról az orosz nagykövetség figyelmeztetését
Káncz Csaba | 2020. július 1. 17:33
Két óriás által határolva Mongólia számára a geopolitika a mindennapok rideg valósága. A szovjetek két mongol miniszterelnököt is tarkón lőttek, így mindenki összerezzent, amikor a múlt héten az ulánbátori orosz nagykövetség dörgedelmes üzenetet tett közzé. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vidéken is alacsony a COVID-19 fertőzöttség a szennyvizekben
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 15:37
Hétről-hétre bevizsgálják Budapest három pontján a szennyvíz koronavírus-fertőzés koncentrációját, az utolsó mérések szerint ez továbbra is alacsony. Most viszont Pakson, Szekszárdon és Szolnokon is mértek, és úgy tűnik, a vidéki adatok is megegyeznek a fővároséval, azaz a következő egy-két hétben nem várható nagyobb fertőzési hullám Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Óvatosság váltotta a pánikot a cégeknél
Király Béla | 2020. július 1. 12:58
Úgy tűnik, hogy a márciusi mélypont után lassan helyre kerülnek a dolgok, ugyanakkor optimistának semmiképp sem nevezhetőek a vállalatok.
Makro / Külgazdaság Nem biztos, hogy ősszel ismét lesz országos koronavírus-felmérés
Kormos Olga | 2020. július 1. 11:22
Stílusosan, épp a magyar egészségügy ünnepén, a Semmelweis-napon közölték a májusban lezajlott országos reprezentatív szűrés, a H-UNCOVER teljes feldolgozásának mutatóit.  
Makro / Külgazdaság Éhségsztrájkra készülnek a szociális dolgozók holnap
Kormos Olga | 2020. július 1. 10:18
Miközben ma zárva lesznek a rendelők és patikák, mert pihenőnapjukat töltik az egészségügyi dolgozók, akik közül többen figyelik a netbank csipogását a járvány utáni jutalom miatt, addig a szociális szféra képviselői, akiket szintén megilletett volna az elismerés, éhségsztrájkra készülnek.
hírlevél