3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A berlini fal leomlása alkalmából tartott ünnepségen Berlinben már nem méltatták Magyarország kiemelt szerepét. Ehelyett Budapest döntő lépéseit homályosra retusálták és regionális kontextusba helyezték. Ennek az az oka, hogy a magyar miniszterelnök átvette az EU mumusának szerepét, így már nem szívesen emlegetnek minket pozitív kontextusban.

A hétvégén kiemelt ünnepségekkel emlékeztek meg Németországban arról, hogy huszonöt éve, 1989. november 9-én leomlott a hidegháború egyik kiemelt szimbóluma és ütközőpontja, a berlini fal. A német megemlékezések koreográfiája újabb bizonyítékát adtak annak, hogy a szoros, meghitt, bizalmi kapcsolatok Berlin és Budapest között már a csupán múlt tűnő emlékei. A magas rangú politikai szónokok kiemelték, hogy a fal leomlása Európa újraegyesítésének ünnepe, de már nem méltatták Magyarország kiemelt szerepét. Az elmúlt évek kötelező retorikai fordulatát, miszerint „Magyarország ütötte ki az első téglát a falból”, egyszerűen félretették.

Ehelyett Budapest döntő lépéseit homályosra retusálták és regionális kontextusba helyezték. Ahogy Angela Merkel fogalmazott beszédében, a fal leomlásában „nagy szerepe volt a kelet-közép-európai mozgalmaknak és változásoknak, a csehszlovákiai Charta 77-től kezdve a magyar-osztrák határon húzódó vasfüggöny 1989-ben történt lebontásáig”.

Elhidegült kapcsolatok, PR-offenzíva 

Mára a magyar miniszterelnök átvette az EU mumusának szerepét az olasz Silvio Berlusconitól a német közvéleményben. Az a közelmúltbeli tény pedig, hogy Budapest mindenfajta konzultáció nélkül szeptember 25-én váratlanul és határozatlan időre megszakította a gázszállítását Ukrajna felé, kiverte a biztosítékot a berlini politikusoknál. Az azóta eltelt időszakban két magas rangú német külpolitikai vezető is hazánkban járt és nemtetszésüknek adtak hangot a lépéseket illetően.

Orbán Viktor érzi a helyzet tarthatatlanságát, ezért az utóbbi napokban olyan kijelentésre ragadtatta el magát, hogyaszongya: “számunkra külpolitikában Németország az irányadó”. Múlt héten Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel alaposan meghányták-vetették a világnak és Európának folyását. Orbán a bajor miniszterelnökkel egyetértve kiemelte, hogy „az EU valóban zseniális találmány”. Az EU értékeivel kapcsolatban pedig kijelentette: „számunkra az EU ugyanazt jelenti, mint a demokrácia”. Hozzátette, hogy a demokrácia „eredeti formájáról” beszél, amelyben a fogalom jelentése az, hogy „a néptől, a nép által, a népért”. Veretes és nemes gondolatok, semmi kétség.

Haza is üzent a miniszterelnök az Ő népének. A korrupcióval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a „zéró tolerancia” elvét követi, és „az a jó ország, ahol nincs korrupció”. Mindjárt hozzá is tette az áthallások és a félreértések elkerülése végett, hogy ilyen országot „sajnos nem ismer, de nem szabad feladni ezt az eszményt”.

A németek ezzel nem vállalnak közösséget

A magyar miniszterelnök hazatérve aztán megtalálta igazi, autentikus hangját. Választóinak harci szellemét buzdítandó egy múlt szombati írásában kifejtette, hogy „Ha nem vigyázunk, az Európai Unió újabb tanulságos példájává válhat az elhibázott utópisztikus kísérleteknek. A mi felelősségünk, hogy ez ne következzen be”.

Nos, mára teljesen világossá vált, hogy ezzel a pávatánccal és a mesterkélt aggodalmaskodásba bugyolált euroszkepticizmussal a német kormány nem vállal és nem is vállalhat közösséget. Berlin úgy érzi, hogy Budapesten olyan történelmi démonok kacérkodnak a politikai centrummal, amelyet ők a rémálmaikba sem kívánnak. 

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG