<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A német szocialisták kancellárjelöltje, Martin Schulz új frontot nyitott a szeptember 24-én esedékes német választások kampányában: újra elővette a menekültkérdést. Ezzel érzékeny pontján támadhatja Angela Merkelt. Azoknak meg egyszerűen nem adna több EU-s pénzt, akik nem működnek együtt a menekültek elosztásában.
(MTI/EPA/Ciro Fusco)

A német N-Tv.de szerint eddig az adók, a nyugdíjak és Törökország voltak a német választási kampány központi témái, de most Martin Schulz, a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje újat vett elő. Egy olyan témát, amelyet a kereszténydemokraták tulajdonképpen már régen szeretnének elfelejteni, a menekültkérdést.

Schulz kijelentette, hogy cinikus az, aki ezt a témát a szőnyeg alá szeretné söpörni a szeptemberi választásokig, és ezzel frontális támadást intézett Merkel ellen. Németországban ugyanis jelentősen visszaesett az érdeklődés a menekültügy iránt, miután 2017 első félévében csak mintegy 90 ezer menekültkérelmet regisztráltak, tizedannyit, mint 2015 egészében. (A korábbi egymilliós becslést később lefelé módosították, mert sok regisztráció duplának bizonyult, mások pedig egyéb országokba távoztak.)

Merkel megint népszerű

A 2015-ös menekülthullám alaposan megtépázta Merkel és pártja népszerűségét, azóta azonban a közvélemény-kutatások szerint támogatottsága lényegében a 2015 közepi szintre tért vissza. Így ismét Merkel a nagy esélyes, Schulz népszerűségének év eleji emelkedése átmenetinek bizonyult.

A menekültválság azonban nem oldódott meg, csak átalakult. Egyrészt most Olaszországba érkezik a legtöbb menekült. Másrészt az Europolra hivatkozva azt írják, Líbiában további 800 ezer ember vár a tengeri átkelésre. A menekültek száma szép csendesen nő, és hol az osztrák, hol az olasz politikusok hallatják erősen a hangjukat, ahogy nemrég írtuk. Nem mellesleg ezek az országok is választások előtt állnak.

A Schulz-terv

Schulz Olaszországba készül az ottani politikusokkal egyeztetni, követelései közé tartozik Olaszország hatékonyabb segítése menekültügyben. (Egyébként aligha pusztán jóságból, az egész EU-ra veszélyes lenne, ha Olaszországban Európa-ellenes párt kerülne hatalomra.) Schulz egy olyan mechanizmus létrehozását sürgeti, amely lehetővé tenné a menekültek áttranszferálását egy másik országba, ha a befogadó ország túlterhelt.

Azok az országok, amelyek nem szolidárisak, nem kapnának több pénzt az EU-költségvetésből” – írja az N-Tv.de, konkrétumokat nem említve, de Magyarország szinte biztosan ebben a körben lenne. Németországot viszont, amely korábban túl sok menekültet fogadott be, kivenné az elosztási rendszerből.

A nevető harmadik?

Merkel pártja, a CDU egy sor tartományi választást elveszített 2016-ban a menekültkérdés miatt, majd megnyert 2017 tavaszán, amikor az nem játszott már szerepet. A kereszténydemokrata politikusok unásig ismételgetik, hogy a 2015-ös menekültválság nem ismétlődhet meg. Schulz viszont pont ennek az ellenkezőjéről beszél, így komoly fenyegetést jelent Merkelékre nézve.

Csakhogy eközben valószínűleg alig javít Schulz saját esélyein. A cikk szerint a szélsőjobboldali AfD köszönettel vette a téma felmelegítését, mivel ők is folyton ezzel próbálkoznak. Minél inkább lekerült a napirendről a menekültkérdés, annál alacsonyabb támogatottságot mérnek ennek a pártnak, és fordítva. Így lehet, hogy leginkább nekik használ majd az egész.

Afrikai nem jogosultak

A német Der Tagesspiegel szerint a földközi-tengeri útvonalon mostanában érkezők többsége Nigériából és más afrikai országokból, valamint Bangladesből való, és nagy részük, talán 80 százalékuk sem jogosult menekültstátusztra. Ezért sem akarnak más mediterrán európai tengerparti országok, mint Franciaország vagy Spanyolország menekülteket befogadni. Schulznak azonban van még egy terve: anyagi támogatást fizetnének azoknak az országoknak, akik befogadnak.

A választásoknál a politikai ellenfelek, beleértve az SPD politikusait is, azért félnek a menekülttémától, mert nincsenek könnyű, sem nemzeti megoldások a problémára. Ezért nagy a veszélye, hogy a vita csak polarizálnál az embereket és az AfD-t erősítené – így a Tagesspiegel. Mások szerint viszont aki a tabutémát előveszi, és nem hagyja rá az AfD-re, az éppen hogy kifogja a szélsőségesek vitorláiból a szelet.

Kell egy új terv, kell egy Afrika-deal

Gerald Knausnak, Merkel menekültügyi szakértőjének, aki a Törökországgal kötött megállapodást is kidolgozta, van egy terve, csak senki sem akarja meghallgatni – írja a Der Stern. A szakértő szerint a jelenlegi állapot sehová sem vezet és senkinek sem jó, akik a veszélyes átkelést túlélik, azok évekre Európában ragadnak, mert nem lehet őket visszatoloncolni. Eközben pedig jogvesztett páriákként élik életüket feketemunkából vagy rossz esetben bűnözésből.

A szakértő szerint olyan országokkal, mint Nigéria, Szenegál, Elefántcsontpart vagy Gambia, sürgősen megállapodást kell kötni. A megállapodások szerint ők azonnal visszavennék azokat a polgáraikat, akik nem kaptak menedékjogot Európában, cserébe humanitárius és pénzügyi támogatást kapnának. Valamint egy évenkénti kvóta alapján Európa diákokat és dolgozókat fogadna, hasonlóan ahhoz, ahogy az USA kubaiakat. E rendszer alapján a legtöbben neki sem indulnának az útnak, így igazi megoldást hozhatna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétéves mélyponton a gazdasági hangulat az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:59
A vártnál nagyobb mértékben romlott és két éves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben.
Makro / Külgazdaság Mianmarban Aung Szan Szú Kjí újabb három évet kapott
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 10:49
A katonai vezetésű Mianmar bírósága csütörtökön újabb büntetőügyben találta bűnösnek és 3 éves börtönbüntetéssel sújtotta Aung Szan Szú Kjí volt vezetőt szolgálati titoktartási törvény megsértése címén. Tanácsadóját, Sean Turnell ausztrál közgazdászt szintén három év börtönre ítélték.
Makro / Külgazdaság Akár 3 százalékot is dobhat az infláción a rezsiárak emelkedése
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 10:01
A jegybank úgy számol, 2,5-3 százalékpontot is dobhat az infláción a rezsicsökkentés csökkentése idehaza, emellett a rendkívüli aszály még 1 százalékpontot tehet hozzá a fogyasztó árindexhez.
Makro / Külgazdaság Csökkenéssel nyitott a gázár csütörtökön, de ismét elindult felfelé
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:44
A szerda esti záróértéke 207,2 euró volt, csütörtökön reggel 198-ért adták a gázt.
Makro / Külgazdaság Újabb szivárgást találtak az Északi Áramlat gázvezetéken
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:21
A svéd parti őrség újabb szivárgást talált, miután a hét elején három helyen is megsérültek az Oroszországból Németországba tartó gázvezetékek. Az újabb sérülést az Északi Áramlat-2-nél fedezték fel.
Makro / Külgazdaság Ratatics Péter lett az INA Igazgatótanácsának új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 08:35
Öt további tagot is megválasztottak.
Makro / Külgazdaság Oroszországot terrorista állammá kell nyilvánítani
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:08
Az Északi Áramlat feltételezett felrobbantása a hibrid hadviselés új szakaszát jelentheti. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 218. napjának legfontosabb eseményeiről.
Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG