<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A német szocialisták kancellárjelöltje, Martin Schulz új frontot nyitott a szeptember 24-én esedékes német választások kampányában: újra elővette a menekültkérdést. Ezzel érzékeny pontján támadhatja Angela Merkelt. Azoknak meg egyszerűen nem adna több EU-s pénzt, akik nem működnek együtt a menekültek elosztásában.
(MTI/EPA/Ciro Fusco)

A német N-Tv.de szerint eddig az adók, a nyugdíjak és Törökország voltak a német választási kampány központi témái, de most Martin Schulz, a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje újat vett elő. Egy olyan témát, amelyet a kereszténydemokraták tulajdonképpen már régen szeretnének elfelejteni, a menekültkérdést.

Schulz kijelentette, hogy cinikus az, aki ezt a témát a szőnyeg alá szeretné söpörni a szeptemberi választásokig, és ezzel frontális támadást intézett Merkel ellen. Németországban ugyanis jelentősen visszaesett az érdeklődés a menekültügy iránt, miután 2017 első félévében csak mintegy 90 ezer menekültkérelmet regisztráltak, tizedannyit, mint 2015 egészében. (A korábbi egymilliós becslést később lefelé módosították, mert sok regisztráció duplának bizonyult, mások pedig egyéb országokba távoztak.)

Merkel megint népszerű

A 2015-ös menekülthullám alaposan megtépázta Merkel és pártja népszerűségét, azóta azonban a közvélemény-kutatások szerint támogatottsága lényegében a 2015 közepi szintre tért vissza. Így ismét Merkel a nagy esélyes, Schulz népszerűségének év eleji emelkedése átmenetinek bizonyult.

A menekültválság azonban nem oldódott meg, csak átalakult. Egyrészt most Olaszországba érkezik a legtöbb menekült. Másrészt az Europolra hivatkozva azt írják, Líbiában további 800 ezer ember vár a tengeri átkelésre. A menekültek száma szép csendesen nő, és hol az osztrák, hol az olasz politikusok hallatják erősen a hangjukat, ahogy nemrég írtuk. Nem mellesleg ezek az országok is választások előtt állnak.

A Schulz-terv

Schulz Olaszországba készül az ottani politikusokkal egyeztetni, követelései közé tartozik Olaszország hatékonyabb segítése menekültügyben. (Egyébként aligha pusztán jóságból, az egész EU-ra veszélyes lenne, ha Olaszországban Európa-ellenes párt kerülne hatalomra.) Schulz egy olyan mechanizmus létrehozását sürgeti, amely lehetővé tenné a menekültek áttranszferálását egy másik országba, ha a befogadó ország túlterhelt.

Azok az országok, amelyek nem szolidárisak, nem kapnának több pénzt az EU-költségvetésből” – írja az N-Tv.de, konkrétumokat nem említve, de Magyarország szinte biztosan ebben a körben lenne. Németországot viszont, amely korábban túl sok menekültet fogadott be, kivenné az elosztási rendszerből.

A nevető harmadik?

Merkel pártja, a CDU egy sor tartományi választást elveszített 2016-ban a menekültkérdés miatt, majd megnyert 2017 tavaszán, amikor az nem játszott már szerepet. A kereszténydemokrata politikusok unásig ismételgetik, hogy a 2015-ös menekültválság nem ismétlődhet meg. Schulz viszont pont ennek az ellenkezőjéről beszél, így komoly fenyegetést jelent Merkelékre nézve.

Csakhogy eközben valószínűleg alig javít Schulz saját esélyein. A cikk szerint a szélsőjobboldali AfD köszönettel vette a téma felmelegítését, mivel ők is folyton ezzel próbálkoznak. Minél inkább lekerült a napirendről a menekültkérdés, annál alacsonyabb támogatottságot mérnek ennek a pártnak, és fordítva. Így lehet, hogy leginkább nekik használ majd az egész.

Afrikai nem jogosultak

A német Der Tagesspiegel szerint a földközi-tengeri útvonalon mostanában érkezők többsége Nigériából és más afrikai országokból, valamint Bangladesből való, és nagy részük, talán 80 százalékuk sem jogosult menekültstátusztra. Ezért sem akarnak más mediterrán európai tengerparti országok, mint Franciaország vagy Spanyolország menekülteket befogadni. Schulznak azonban van még egy terve: anyagi támogatást fizetnének azoknak az országoknak, akik befogadnak.

A választásoknál a politikai ellenfelek, beleértve az SPD politikusait is, azért félnek a menekülttémától, mert nincsenek könnyű, sem nemzeti megoldások a problémára. Ezért nagy a veszélye, hogy a vita csak polarizálnál az embereket és az AfD-t erősítené – így a Tagesspiegel. Mások szerint viszont aki a tabutémát előveszi, és nem hagyja rá az AfD-re, az éppen hogy kifogja a szélsőségesek vitorláiból a szelet.

Kell egy új terv, kell egy Afrika-deal

Gerald Knausnak, Merkel menekültügyi szakértőjének, aki a Törökországgal kötött megállapodást is kidolgozta, van egy terve, csak senki sem akarja meghallgatni – írja a Der Stern. A szakértő szerint a jelenlegi állapot sehová sem vezet és senkinek sem jó, akik a veszélyes átkelést túlélik, azok évekre Európában ragadnak, mert nem lehet őket visszatoloncolni. Eközben pedig jogvesztett páriákként élik életüket feketemunkából vagy rossz esetben bűnözésből.

A szakértő szerint olyan országokkal, mint Nigéria, Szenegál, Elefántcsontpart vagy Gambia, sürgősen megállapodást kell kötni. A megállapodások szerint ők azonnal visszavennék azokat a polgáraikat, akik nem kaptak menedékjogot Európában, cserébe humanitárius és pénzügyi támogatást kapnának. Valamint egy évenkénti kvóta alapján Európa diákokat és dolgozókat fogadna, hasonlóan ahhoz, ahogy az USA kubaiakat. E rendszer alapján a legtöbben neki sem indulnának az útnak, így igazi megoldást hozhatna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem jön az orosz olaj, de a Molnak vannak tartalékai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 16:42
Vannak tartalékok, de dolgoznak a probléma megoldásán is.
Makro / Külgazdaság Kína ezért támogatja az óriási ország felvételét a BRICS-be
Káncz Csaba | 2022. augusztus 9. 15:55
Kína számára a BRICS bővítésének célja, hogy enyhítse az amerikai nyomást, miközben akadályozza India mély beágyazódását az amerikai táborba. Argentína számára a BRICS-csatlakozás azonban nem lesz zökkenőmentes folyamat most, amikor gazdasága mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG