TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A német szocialisták kancellárjelöltje, Martin Schulz új frontot nyitott a szeptember 24-én esedékes német választások kampányában: újra elővette a menekültkérdést. Ezzel érzékeny pontján támadhatja Angela Merkelt. Azoknak meg egyszerűen nem adna több EU-s pénzt, akik nem működnek együtt a menekültek elosztásában.
(MTI/EPA/Ciro Fusco)

A német N-Tv.de szerint eddig az adók, a nyugdíjak és Törökország voltak a német választási kampány központi témái, de most Martin Schulz, a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje újat vett elő. Egy olyan témát, amelyet a kereszténydemokraták tulajdonképpen már régen szeretnének elfelejteni, a menekültkérdést.

Schulz kijelentette, hogy cinikus az, aki ezt a témát a szőnyeg alá szeretné söpörni a szeptemberi választásokig, és ezzel frontális támadást intézett Merkel ellen. Németországban ugyanis jelentősen visszaesett az érdeklődés a menekültügy iránt, miután 2017 első félévében csak mintegy 90 ezer menekültkérelmet regisztráltak, tizedannyit, mint 2015 egészében. (A korábbi egymilliós becslést később lefelé módosították, mert sok regisztráció duplának bizonyult, mások pedig egyéb országokba távoztak.)

Merkel megint népszerű

A 2015-ös menekülthullám alaposan megtépázta Merkel és pártja népszerűségét, azóta azonban a közvélemény-kutatások szerint támogatottsága lényegében a 2015 közepi szintre tért vissza. Így ismét Merkel a nagy esélyes, Schulz népszerűségének év eleji emelkedése átmenetinek bizonyult.

A menekültválság azonban nem oldódott meg, csak átalakult. Egyrészt most Olaszországba érkezik a legtöbb menekült. Másrészt az Europolra hivatkozva azt írják, Líbiában további 800 ezer ember vár a tengeri átkelésre. A menekültek száma szép csendesen nő, és hol az osztrák, hol az olasz politikusok hallatják erősen a hangjukat, ahogy nemrég írtuk. Nem mellesleg ezek az országok is választások előtt állnak.

A Schulz-terv

Schulz Olaszországba készül az ottani politikusokkal egyeztetni, követelései közé tartozik Olaszország hatékonyabb segítése menekültügyben. (Egyébként aligha pusztán jóságból, az egész EU-ra veszélyes lenne, ha Olaszországban Európa-ellenes párt kerülne hatalomra.) Schulz egy olyan mechanizmus létrehozását sürgeti, amely lehetővé tenné a menekültek áttranszferálását egy másik országba, ha a befogadó ország túlterhelt.

Azok az országok, amelyek nem szolidárisak, nem kapnának több pénzt az EU-költségvetésből” – írja az N-Tv.de, konkrétumokat nem említve, de Magyarország szinte biztosan ebben a körben lenne. Németországot viszont, amely korábban túl sok menekültet fogadott be, kivenné az elosztási rendszerből.

A nevető harmadik?

Merkel pártja, a CDU egy sor tartományi választást elveszített 2016-ban a menekültkérdés miatt, majd megnyert 2017 tavaszán, amikor az nem játszott már szerepet. A kereszténydemokrata politikusok unásig ismételgetik, hogy a 2015-ös menekültválság nem ismétlődhet meg. Schulz viszont pont ennek az ellenkezőjéről beszél, így komoly fenyegetést jelent Merkelékre nézve.

Csakhogy eközben valószínűleg alig javít Schulz saját esélyein. A cikk szerint a szélsőjobboldali AfD köszönettel vette a téma felmelegítését, mivel ők is folyton ezzel próbálkoznak. Minél inkább lekerült a napirendről a menekültkérdés, annál alacsonyabb támogatottságot mérnek ennek a pártnak, és fordítva. Így lehet, hogy leginkább nekik használ majd az egész.

Afrikai nem jogosultak

A német Der Tagesspiegel szerint a földközi-tengeri útvonalon mostanában érkezők többsége Nigériából és más afrikai országokból, valamint Bangladesből való, és nagy részük, talán 80 százalékuk sem jogosult menekültstátusztra. Ezért sem akarnak más mediterrán európai tengerparti országok, mint Franciaország vagy Spanyolország menekülteket befogadni. Schulznak azonban van még egy terve: anyagi támogatást fizetnének azoknak az országoknak, akik befogadnak.

A választásoknál a politikai ellenfelek, beleértve az SPD politikusait is, azért félnek a menekülttémától, mert nincsenek könnyű, sem nemzeti megoldások a problémára. Ezért nagy a veszélye, hogy a vita csak polarizálnál az embereket és az AfD-t erősítené – így a Tagesspiegel. Mások szerint viszont aki a tabutémát előveszi, és nem hagyja rá az AfD-re, az éppen hogy kifogja a szélsőségesek vitorláiból a szelet.

Kell egy új terv, kell egy Afrika-deal

Gerald Knausnak, Merkel menekültügyi szakértőjének, aki a Törökországgal kötött megállapodást is kidolgozta, van egy terve, csak senki sem akarja meghallgatni – írja a Der Stern. A szakértő szerint a jelenlegi állapot sehová sem vezet és senkinek sem jó, akik a veszélyes átkelést túlélik, azok évekre Európában ragadnak, mert nem lehet őket visszatoloncolni. Eközben pedig jogvesztett páriákként élik életüket feketemunkából vagy rossz esetben bűnözésből.

A szakértő szerint olyan országokkal, mint Nigéria, Szenegál, Elefántcsontpart vagy Gambia, sürgősen megállapodást kell kötni. A megállapodások szerint ők azonnal visszavennék azokat a polgáraikat, akik nem kaptak menedékjogot Európában, cserébe humanitárius és pénzügyi támogatást kapnának. Valamint egy évenkénti kvóta alapján Európa diákokat és dolgozókat fogadna, hasonlóan ahhoz, ahogy az USA kubaiakat. E rendszer alapján a legtöbben neki sem indulnának az útnak, így igazi megoldást hozhatna.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél