3p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elmondjuk, milyen adóváltozásokra kell számítani jövőre és azt is, mik a legfrissebb hírek az internet adóról szó lesz arról is miért lett eredménytelen az állampapír aukció

Kedden benyújtották a jövő évi adótörvények tervezetét. A Deloitte sorra vette a legfontosabb tervezett változásokat, köztük olyan várható módosításokat is, amelyekről eddig kevesebb szó esett. Szerepelnek a tervezetben magánszemélyeket érintő módosítási javaslatok, de a javaslat több lényeges ponton módosítaná a társasági adó szabályait is. Változás várható az áfa, reklámadó, a helyi adók, a különadók, a tranzakciós illeték és egyéb illetékek és adók terén is. Részleteket a Privátbankár cikkében találnak.

Az internet adóról a tegnapi bejelentés óta sokat lehetett hallani, hiszen hatalmas felháborodást váltott ki. Varga Mihály bejelentése szerint gigabájtonként 150 forintos internet-adót vezetnének be. A Facebookon több tiltakozó csoport indult, és a hírek szerint vasárnapra már a Kossuth térre is szerveződik egy tiltakozó megmozdulás. Mindenki a Fidesz 2008-as sajtótájékoztatóját idézgeti, ahol Nyitrai Zsolt azt mondta: a Fidesz elvi alapon nem támogat semmi adóemelést vagy új adónem bevezetését, különösen akkor, ha az az internetre vonatkozik.  Néhány óra alatt el is kezdett finomodni a szabály: Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Indexszel azt közölte, hogy a törvényjavaslat még biztosan fog változni, a frakció például javasolni fogja, hogy legyen felső korlát a törvényben. Azt még nem döntötték el, hogy ez mekkora, de "talán ezer forint" körüli lenne. Varga Mihály ma egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy most kezdik csak a tárgyalásokat a szolgáltatókkal.

Ami az új adótörvények további részét illeti –arról is írtunk, hogy az alapkezelői szektor profitját vonná el az állam a befektetési alapkezelőkre kivetendő új különadóval, miközben óriási pofont adna az öngondoskodásnak. A tervezet szerint ugyanis a forgalmazási díj 25 százalékát kell befizetniük. Arról, hogy az új adótehernek mekkora részét tudják az alapkezelők továbbhárítani, már most elkezdődtek a számolgatások - az mindenesetre biztos, hogy a költségek emelkedése nem javít majd a megtakarítási kedven.

Nagyon kevés állampapírt vettek volna meg szerdán a befektetők, az ÁKK inkább úgy döntött, nem ad el semmit. Csak 15 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat az elsődleges forgalmazók, miközben az Államadósság Kezelő Központ 40 milliárd forint értékben hirdetett meg 12 hónapos diszkont kincstárjegyet. Borbély László András, az államadósság-kezelő vezérigazgató-helyettese a Privátbankár.hu-nak elmondta: túl nagy volt az ajánlatok szórása, ezért döntöttek úgy, hogy ezúttal nem adnak el diszkont kincstárjegyet.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a MKB Bank és MKB-Euroleasing Autólízing ügyében hozott elsőfokú ítéletet, ami szerint a pénzintézetek általános szerződési feltételei tisztességtelenek. Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank perében pedig november 5-re halasztották a határozat kihirdetését.

Ismét csökkent, több éves mélypontra mérséklődött az üzemanyagok ára hajnalban, a benzin egy hét alatt 27 forinttal lett olcsóbb. Már a gázolaj átlagára is 400 forint alatt van, benzint pedig átlagosan 385 forintért tankolhatunk. A budapesti autósok örömét azonban beárnyékolja, hogy mától egy évre lezárták a forgalom elől a Bem rakpartot a budai fonódó villamoshálózat építése miatt, már az első reggel óriási dugó alakult ki Óbuda és a Batthyány tér között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az OECD-ben már látják az alagút végét
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 17:28
 Jelentősen lassult az infláció augusztusban.
Makro / Külgazdaság A kormánynak semmi dolga az euróárfolyammal, közölte Gulyás Gergely
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 16:23
Ez a jegybank ügye, a kormánynak nincs árfolyamcélja, hangzott el a kihelyezett kormányülés helyszínén tartott rendhagyó Kormányinfón. Ezer eurós minimálbért viszont reálisnak lát a kormány.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány Kína oldalára állt az uniós büntetővámok ügyében
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 13:21
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a magyar kormány nemmel fog szavazni a kínai autókra kivetendő uniós büntetővámokra.
Makro / Külgazdaság Az év végi bevásárlási szezon árait befolyásolhatja a sztrájk
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:48
Sztrájkba léptek a legnagyobb amerikai kikötők dolgozói, ami komoly fennakadásokat okoz az év vége előtti áruszállításokban. A történet vége a karácsonyi árak növekedése lehet.
Makro / Külgazdaság Donald Trump alig várja, hogy rendet csinálhasson a világon
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:07
Donald Trump nem éppen fiatal kora ellenére egy fiatal kobra reflexével csap le minden lehetőségre, amiről úgy gondolja, hogy javítja elnökké választását novemberben. Ilyen az iráni légi csapás is.
Makro / Külgazdaság Csúcstalálkozó lesz az utolsó pillanatban: újabb fejezet kezdődhet az autópiaci csetepatéban
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 11:33
A BMW a német kancellárhoz fordult. 
Makro / Külgazdaság Összecsaptak a másodhegedűsök, kár, hogy senkit sem érdekelt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 10:55
A politikai megmondóemberek azt emelik ki az amerikai elnökválasztás alelnökjelöltjeinek vitájából, hogy kulturált, konstruktív stílusban folyt. Donald Trump korszakában ez is eredmény.
Makro / Külgazdaság Elérheti a lélektani határt a benzin ára Magyarországon, ha bejön ez a jóslat
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:55
A mostani kilátások szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelynek örülhet majd minden autós. Azért akadnak kockázatok is. 
Makro / Külgazdaság Teljesen felborult Putyin képlete
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:19
Az oroszok embervesztesége becslések szerint valamivel több mint kétszerese lehet az ukránokénak a felőrlő háborúban, aminek finanszírozására Moszkva még több pénzt szán jövőre, mint idén.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli ülést hívtak össze az iráni támadás miatt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeül az Izrael elleni iráni támadás miatt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG