4p
A tervek szerint közös énekléssel, nagyszabású fogadással és szabadtéri bulival búcsúztatják a brit képviselőket Brüsszelben – nem titkoltan abban a reményben, hogy egy részüket egyszer még viszontláthatják. Az Európai Parlament ma este várhatóan elfogadja a kilépési egyezményt, az Egyesült Királyság pedig péntek este 11 órakor, 47 év után távozik az uniós közösségből.
Terry Reintke zöldpárti német EP-képviselő gyertyát gyújt a britek emlékére. (Forrás: Twitter)

A Brexit szar ügy, de csak azért is bulizzunk

– ezzel a címmel hirdette meg búcsúpartiját Magid Magid brit zöldpárti európai parlamenti (EP) képviselő holnap este fél hétre a brüsszeli Place du Luxembourgra.

Buli és gyertyagyújtás

A Facebookon elérhető program szerint a bulit a szomáliai származású politikus és a beszédes nevű F*ck Brexit Orchestra zenei perfomansza nyitja. Emellett lesznek játékok is, az est további részét pedig egy DJ celebrálja majd. A Brexit-ellenes partin eddig több mint kétszázan jelezték részvételüket.

Szintén rendhagyó módon búcsúztatná a briteket egy másik zöldpárti EP-képviselő: Terry Reintke e-mailben arra kérte képviselőtársait, hogy a mai Brexit-szavazás után közösen énekeljék el az Auld Lang Syne-t. Ez Robert Burns skót költő verse, amit egy skót népdalra írt, és így hangzik:

A német politikus egyúttal arra kért mindenkit, hogy tegyen ki egy gyertyát az ablakába csütörtök este – egy nappal azelőtt, hogy 47 év után hivatalosan is megszűnik az Egyesült Királyság uniós tagsága.

Egy fény a barátság fennmaradásáért. Egy fény a közös otthonunkért, Európáért. Egy fény közös jövőnkért

– írta Twitter-oldalán Reintke, aki reméli, hogy egy nap Nagy-Britannia (vagy legalább Skócia) visszatér az uniós családba.

Múzeumba viszik a brit zászlót

A britektől persze nem csak kötetlen, hanem hivatalos keretek között is elköszönnek majd Brüsszelben: David Sassoli, az EP elnöke egy nagyszabású búcsúpartin látja vendégül a 37 brit EP-képviselőt és a brit újságírókat a mai szavazás után.

Emellett állítólag lesz közös csoportkép és uniós himnuszéneklés is, szombat reggel pedig leeresztik és egy múzeumba szállítják majd az EP épülete előtt lengedező brit zászlót.

Farage már csomagol

Eközben a brit képviselők már elkezdtek csomagolni: Nigel Farage brüsszeli irodájában például stócban állnak a dobozok. A Brexit Párt elnöke, aki 1999 óta megszakítás nélkül tagja az EP-nek, emlékezetes tirádákat intézett az uniós vezetők és intézmények ellen az elmúlt húsz évben – 2010-ben Herman van Rompuyról, az Európai Tanács akkori elnökéről például azt mondta:

Önnek annyi karizmája van, mint egy nedves felmosórongynak, és úgy néz ki, mint egy huszadrangú banki alkalmazott.

Az utolsó voksolás

„Amúgy” lesz még egy vita és egy szavazás is ma az EP-ben, de ez már csak formalitás. Ezen az EP-képviselők minden bizonnyal jóváhagyják a brit kormány és Brüsszel közötti kilépési egyezményt, miután azt a parlamenti szakbizottságok múlt héten már aláírták. Ezzel az utolsó „akadály” is elhárul a Brexit elől. (A brit parlament már múlt héten megszavazta az egyezményt.)

A kilépéssel azonban még korántsem sem zárult le a Brexit folyamata. Sőt, egyes szakértők szerint még csak most jön a neheze, hiszen meg kell állapodni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról. (Amíg ez nem történik meg, addig a britek tartják magukat az uniós szabályokhoz.)

London mindenképp szeretné még idén lezárni a tárgyalásokat, Brüsszelben viszont nem túl sok esélyt látnak erre.

A Brexit politikai-gazdasági vonatkozásaival, valamint az átmeneti időszakkal holnap reggel külön cikkben foglalkozunk. Videókommentárunkat – Miért lépnek ki a britek? Mi a titka Boris Johnsonnak? – pedig itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Keményet mondott Szijjártó Péter a harmadik világháborúról
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 17:12
Magyarország kitart azon álláspontja mellett, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása túl van a vörös vonalon, ez ugyanis a harmadik világháború kirobbanását eredményezné - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Makro / Külgazdaság Az MNB alelnöke ismét felébresztette a forintot
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 16:34
Az MNB nem csak októberben szüneteltetheti a kamatcsökkentéseket - mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Makro / Külgazdaság Újabb kamatvágás az EKB-tól - mit szólt hozzá a forint?
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 15:03
Ezúttal 25 bázisponttal csökkentettek. A hírre a magyar fizetőeszköz is erősödött, és egy pillanatra benézett 400 forint alá az euró. 
Makro / Külgazdaság Erre is csak irigyek lehetünk az osztrák sógorokra
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 14:51
Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedése az előzetes becsléssel összhangban 1,8 százalékra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent szeptemberben az előző havi 2,3 százalék után - derült ki az osztrák statisztikai hivatal végleges adataiból.
Makro / Külgazdaság Újramatekozzák a nyugdíjakat, 134 ezer forint a minimum Szlovákiában
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 11:11
A nyugdíjasok több csoportjának járandóságát is újraszámolja a szlovákiai nyugdíjfolyósító intézet. Ennek eredményeként az is előfordulhat lesznek, akiknek emelkedni fog a nyugdíjuk.
Makro / Külgazdaság Reális a magyar kormány 2032-es terve? Ellentét alakulhat ki Orbán Viktor és Szijjártó Péter között?
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 10:34
A külügyminiszter még erősebbre fűzné az oroszokkal az energetikai kapcsolatokat, miközben Orbán Viktor a gazdasági terveiben energiafüggetlenségről álmodozik. A megjelölt 2032-es időpontra az orosz orientációtól függetlenül is irreális ez az elképzelés.
Makro / Külgazdaság Kiderült a BYD titka: egy igazi nagyágyúval szövetkezett
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 09:55
A világ legértékesebb cége, az amerikai Apple és a Szegeden építkező kínai BYD az elmúlt évtizedben titokban együttműködött egymással az autóakkumulátorok fejlesztésében.
Makro / Külgazdaság Oroszországnak két választása van?
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 07:21
Oroszország hosszabb távon vagy Európához csapódik, vagy Kína vazallusa lesz – véli egy Kremlben dolgozó tisztviselő. A jelenlegi oligarchák örökösei vélhetően az előbbiben lesznek érdekeltek.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Ismét emelkedett az Egyesült Államokban jelzáloghitelek kamata
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 15:53
Az Egyesült Államokban zsinórban a harmadik héten emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az október 11-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék előkaptak egy új csodafegyvert - Gulyás Gergely be is jelentette
Privátbankár.hu | 2024. október 16. 13:33
A Kormányinfó keretében ismertették a kormány új gazdaságvédelmi akciótervét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG