<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A tervek szerint közös énekléssel, nagyszabású fogadással és szabadtéri bulival búcsúztatják a brit képviselőket Brüsszelben – nem titkoltan abban a reményben, hogy egy részüket egyszer még viszontláthatják. Az Európai Parlament ma este várhatóan elfogadja a kilépési egyezményt, az Egyesült Királyság pedig péntek este 11 órakor, 47 év után távozik az uniós közösségből.
Terry Reintke zöldpárti német EP-képviselő gyertyát gyújt a britek emlékére. (Forrás: Twitter)

A Brexit szar ügy, de csak azért is bulizzunk

– ezzel a címmel hirdette meg búcsúpartiját Magid Magid brit zöldpárti európai parlamenti (EP) képviselő holnap este fél hétre a brüsszeli Place du Luxembourgra.

Buli és gyertyagyújtás

A Facebookon elérhető program szerint a bulit a szomáliai származású politikus és a beszédes nevű F*ck Brexit Orchestra zenei perfomansza nyitja. Emellett lesznek játékok is, az est további részét pedig egy DJ celebrálja majd. A Brexit-ellenes partin eddig több mint kétszázan jelezték részvételüket.

Szintén rendhagyó módon búcsúztatná a briteket egy másik zöldpárti EP-képviselő: Terry Reintke e-mailben arra kérte képviselőtársait, hogy a mai Brexit-szavazás után közösen énekeljék el az Auld Lang Syne-t. Ez Robert Burns skót költő verse, amit egy skót népdalra írt, és így hangzik:

A német politikus egyúttal arra kért mindenkit, hogy tegyen ki egy gyertyát az ablakába csütörtök este – egy nappal azelőtt, hogy 47 év után hivatalosan is megszűnik az Egyesült Királyság uniós tagsága.

Egy fény a barátság fennmaradásáért. Egy fény a közös otthonunkért, Európáért. Egy fény közös jövőnkért

– írta Twitter-oldalán Reintke, aki reméli, hogy egy nap Nagy-Britannia (vagy legalább Skócia) visszatér az uniós családba.

Múzeumba viszik a brit zászlót

A britektől persze nem csak kötetlen, hanem hivatalos keretek között is elköszönnek majd Brüsszelben: David Sassoli, az EP elnöke egy nagyszabású búcsúpartin látja vendégül a 37 brit EP-képviselőt és a brit újságírókat a mai szavazás után.

Emellett állítólag lesz közös csoportkép és uniós himnuszéneklés is, szombat reggel pedig leeresztik és egy múzeumba szállítják majd az EP épülete előtt lengedező brit zászlót.

Farage már csomagol

Eközben a brit képviselők már elkezdtek csomagolni: Nigel Farage brüsszeli irodájában például stócban állnak a dobozok. A Brexit Párt elnöke, aki 1999 óta megszakítás nélkül tagja az EP-nek, emlékezetes tirádákat intézett az uniós vezetők és intézmények ellen az elmúlt húsz évben – 2010-ben Herman van Rompuyról, az Európai Tanács akkori elnökéről például azt mondta:

Önnek annyi karizmája van, mint egy nedves felmosórongynak, és úgy néz ki, mint egy huszadrangú banki alkalmazott.

Az utolsó voksolás

„Amúgy” lesz még egy vita és egy szavazás is ma az EP-ben, de ez már csak formalitás. Ezen az EP-képviselők minden bizonnyal jóváhagyják a brit kormány és Brüsszel közötti kilépési egyezményt, miután azt a parlamenti szakbizottságok múlt héten már aláírták. Ezzel az utolsó „akadály” is elhárul a Brexit elől. (A brit parlament már múlt héten megszavazta az egyezményt.)

A kilépéssel azonban még korántsem sem zárult le a Brexit folyamata. Sőt, egyes szakértők szerint még csak most jön a neheze, hiszen meg kell állapodni a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról. (Amíg ez nem történik meg, addig a britek tartják magukat az uniós szabályokhoz.)

London mindenképp szeretné még idén lezárni a tárgyalásokat, Brüsszelben viszont nem túl sok esélyt látnak erre.

A Brexit politikai-gazdasági vonatkozásaival, valamint az átmeneti időszakkal holnap reggel külön cikkben foglalkozunk. Videókommentárunkat – Miért lépnek ki a britek? Mi a titka Boris Johnsonnak? – pedig itt tekinthetik meg:

Makro / Külgazdaság A világ két legikonikusabb épülete: jövő év végén nyit a Notre-Dame, megújult a Colosseum
Elek Lenke | 2023. március 25. 19:00
Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.
Makro / Külgazdaság Putyin döntött: Moszkva megállapodott Fehéroroszországgal az atomfegyverek elhelyezéséről
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 18:54
Taktikai nukleáris fegyvereket helyeznek át Fehéroroszország területére.
Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG