4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Már számolgatják az orosz harckocsikat Ukrajnában, Moszkva viszont továbbra is tagad – ötödével bővültek a beruházások - hajnalban visszavették a hét eleji árcsökkentést az autósoktól - 15 milliárdos veszteséget hozott össze fél év alatt a bank, ami szeptembertől az államé lesz

Tegnap összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa néhány órával azt követően, hogy Porosenko ukrán elnök bejelentése szerint Oroszország betört Ukrajnába. Az ukrán államfő állítását a NATO légi felvételekkel bizonyította. Oroszország viszont továbbra is tagadja, hogy katonái átlépték volna a határt, azt állítják: tíz határőr katona kivételével nincsenek csapataik Kelet-Ukrajnában. Ehhez képest pénteken reggel már azt jelentette az ukrán média: az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol közelében vannak már az orosz harckocsik, mintegy 60 egységet számoltak meg. Közben az Egyesült Államok tankokat és katonákat készül kelet-európai hadgyakorlatokra vezényelni, hogy megnyugtassa az Ukrajna elleni orosz intervenció miatt aggódó szövetségeseit.

A forint reggel is gyengült, újra 316 fölé került az euró jegyzése, kora délelőtt azonban kis korrekciót láthattunk.

A tőzsdéken is próbálják összeszedni magukat a tegnapi zakó után a befektetők, a nyugat-európai tőzsdék emelkedtek a nyitásban, és a BUX is pluszban indította a napot.

Továbbra is szépen bővülnek a magyarországi beruházások, vannak azonban olyan szektorok, amelyek gyengébben teljesítenek. A második negyedévben a nemzetgazdasági beruházások 21,2 százalékkal nőttek egy év alatt, a fő húzóerőt az út- és vasútépítések, a járműparkok korszerűsítése jelentik, de a feldolgozóipari beruházások bővülése természetesen nagyban köszönhető a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállítói iparágak fejlesztéseinek. Nagyot csökkentek viszont az oktatási beruházások, és sokkal kevesebbet fordítanak fejlesztésre a bankszektorban, a pénzügyi és biztosítási szolgáltatások terén.

Amit a hét elején kaptak az autósok, azt most visszavették tőlük - a hét eleji kellemes, 3 illetve 4 forintos árcsökkentésből mindössze egyetlen forint előny maradt meg mára a benzinkutakon. A Mol ugyanis 2 forinttal emelte a gázolaj és 4 forinttal a 95-ös benzin árát hajnalban. Az emeléssel a gázolaj literenkénti átlagára 425 forintra, a 95-ös benziné 415 forintra nőtt.

Jelentett az állam új bankja: az MKB bankcsoport vesztesége összességében csökkent 2014 első félévében az előző év azonos időszakához képest - 15,3 milliárd forintos mínusszal zárták az első félévet. Sőt, ha az egyszeri tételeket - a tranzakciós illetéket, az árfolyamrésre képzett céltartalékot és a bankadó összegét - figyelmen kívül hagynánk, 6,7 milliárd forintos adózás előtti nyereséget hozott volna a bank. A banküzemi költségeket közel 5 százalékkal faragták le. Mint ismeretes, szeptember végéig a jelenlegi tulajdonos BayernLB egy jelentős tőkerendezést követően a magyar államnak értékesíti a bankban fennálló részesedését.

Nagyon-nagyon akarja a kormány a Fővárosi Gázműveket: ez abból is látszik, hogy a nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a Gázművek önkormányzati tulajdonban lévő részesedésének az állam javára történő megszerzését - így már nem is kell a Versenyhivatallal bíbelődni, hiszen az ilyen kiemelt tranzakciókat a GVH engedélye nélkül is végre lehet hajtani.

A végére egy kis találgatás: lehet, hogy tényleg lecseréli a bankjegyeinket a Nemzeti Bank. Korábbi sajtóértesülések szerint átfogó készpénzcserére készül az MNB. Erről még júliusban beszélt a HVG-nek név nélkül több kereskedelmi banki forrás is. A Privátbankár.hu szerkesztőségébe most egy meghívó érkezett, eszerint hétfőn Milyen lesz a magyar készpénz? címmel tart sajtótájékoztatót az MNB. A sajtótájékoztatót Dr. Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és Mádi László, a Készpénzlogisztikai igazgatóság vezetője tartja majd - és természetesen beszámolunk róla a Privátbankár.hu hasábjain és élő híradónkban is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG