4p
Donald Trump kereskedelmi háborúja felkavarta az állóvizet, a protekcionista hozzáállás azonban a globális szabadkereskedelem jövőjére is rányomhatja a bélyegét, ugyanis könnyen hasonlóan bezárkózó gazdasági tendenciát válthat ki a fő gazdasági résztvevők körében. Ezzel szembeszállva az EU és Japán új szabadkereskedelmi megállapodást ír alá.

Széleskörű szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Japán és az Európai Unió, a felek remélik, hogy az összefogás ellensúlyozhatja az Egyesült Államok protekcionista irányelveit. A megállapodással a világ egyik legnagyobb szabadpiaca jön létre, egyre komolyabb félelem ugyanis, hogy a jelenlegi USA-Kína kereskedelmi viszonyok tartósan rányomják a bélyegüket a világszintű kereskedelmi hozzáállásra – írja a Reuters.

Ahogy arról korábban már írtunk, Donald Trump kezdeményezése alapján az Egyesült Államok 25 százalékos védővámot vetett ki mintegy 34 milliárd dollárnyi kínai termékre, amire Kína azonnal ellenlépésekbe kezdett. A most kötött szerződés a kereskedelmi erőviszonyokat is kezdi átrajzolni, az USA ugyanis egyre inkább elszakadni látszik korábbi partnereitől – az EU-tól, a NATO-tól és Kanadától is.

Sajt és autó

A megállapodás keretében az EU visszavonja 10 százalékos vámját a japán autókra, illetve 3 százalékos vámját az autóalkatrészekre. Cserébe mintegy 30 százalékkal csökkenne a sajt és 15 százalékkal a bor vámja Japánba. Ennek a megállapodásnak egyértelműen az uniós élelmiszerpiac lenne a legnagyobb nyertese, mivel maximalizálná a profitot a japán piacon a jó minőségű sajt, csokoládé, hús és tészta esetében.

Belefásulunk a kereskedelmi háborúval való ijesztgetésbe?

Szerény csökkenéssel zártak a tőzsdék az Atlanti-óceán mindkét partján, miközben tartott az amerikai és orosz elnökök csúcstalálkozója. További részletek >>>

A japán autógyártók és alkatrészgyártók szintén növekvő eladásokra számítanak Európában, a japán tejipar azonban várhatóan elveszíti piaci részesedését a térségben, amennyiben a sajtimport 40 százalékos vámtarifája csökkenni kezd. A felek abban is megállapodtak, hogy még ebben az évben újra tárgyalóasztalhoz ülnek újabb egyeztetés céljából.

Az EU mások felé is nyit a szabadkereskedelmi hozzáállásával: a Szingapúrral és Vietnámmal való megállapodások már a ratifikációs szakaszba értek, míg Indonéziával, Ausztráliával és Új-Zélanddal már meg is kezdődtek az első egyeztetések. Japán és az Európai Unió a világ GDP-jének egyharmadát teszi ki és még van helye a további növekedésnek, szakértők szerint ugyanis a megállapodásnak köszönhetően az EU 0,8 százalékkal, míg Japán gazdasága 0,3 százalékkal tud bővülni hosszútávon.

Ők a legnagyobb nyertesek?

A megállapodás két fő területen segíti a feleket, egyrészt Európa élelmiszerpiacára, másrészt Japán autóiparára lesz kedvező hatással. A japán Toyota, Nissan, Suzuki és Mazda várhatóan jól jár a 10 százalékos vám eltörlésével, míg az alkatrészek esetében eltörölt 3 százalékos vám a Denso, az Aisin Seiki és a JTEKT-nek kedvez leginkább.

Európa élelmiszerszektora főként a prémium minőségű, régiós specialitások értékesítésével tud majd kedvezőbb helyzetbe kerülni, mivel Japán magas vámokkal sújtotta eddig az EU-ból érkező prémium kategóriás italokat és élelmiszereket – a megállapodás tehát kedvezően hathat a francia Pernod Ricard és a LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton eladásaira.

A várakozások szerint a feldolgozott élelmiszerek és a tejtermékek piaca 10 milliárd euróra bővül az uniós exporton keresztül, amint teljes érvényűvé válik az egyezmény. Ez azonban könnyen kiszoríthatja a japán tejtermékeket gyártó cégeket saját piacukról, az akár 40 százalékos védővám ugyanis lassan megszűnik majd, így nagyobb teret kap a japán piacon a Danone, a Lactalis és a Nestlé is.

Amerika és Kína összecsap – ki mögé áll Magyarország?

A Peking és Washington között kirobbant kereskedelmi háború árnyékában térségünk országainak óvatosnak kell lenniük. Budapest érzékeny politikai szívességeket tesz Pekingnek a Nyugat ellenében, pedig a kínaiak nincsenek még az első 10 külföldi befektető között sem hazánkban. A Nyugat hozzáállása összefügg azzal, hogy a Kínai Kommunista Párt a katonai- és polgári hírszerzés megerősítése mellett döntött. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG