<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Donald Trump kereskedelmi háborúja felkavarta az állóvizet, a protekcionista hozzáállás azonban a globális szabadkereskedelem jövőjére is rányomhatja a bélyegét, ugyanis könnyen hasonlóan bezárkózó gazdasági tendenciát válthat ki a fő gazdasági résztvevők körében. Ezzel szembeszállva az EU és Japán új szabadkereskedelmi megállapodást ír alá.

Széleskörű szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Japán és az Európai Unió, a felek remélik, hogy az összefogás ellensúlyozhatja az Egyesült Államok protekcionista irányelveit. A megállapodással a világ egyik legnagyobb szabadpiaca jön létre, egyre komolyabb félelem ugyanis, hogy a jelenlegi USA-Kína kereskedelmi viszonyok tartósan rányomják a bélyegüket a világszintű kereskedelmi hozzáállásra – írja a Reuters.

Ahogy arról korábban már írtunk, Donald Trump kezdeményezése alapján az Egyesült Államok 25 százalékos védővámot vetett ki mintegy 34 milliárd dollárnyi kínai termékre, amire Kína azonnal ellenlépésekbe kezdett. A most kötött szerződés a kereskedelmi erőviszonyokat is kezdi átrajzolni, az USA ugyanis egyre inkább elszakadni látszik korábbi partnereitől – az EU-tól, a NATO-tól és Kanadától is.

Sajt és autó

A megállapodás keretében az EU visszavonja 10 százalékos vámját a japán autókra, illetve 3 százalékos vámját az autóalkatrészekre. Cserébe mintegy 30 százalékkal csökkenne a sajt és 15 százalékkal a bor vámja Japánba. Ennek a megállapodásnak egyértelműen az uniós élelmiszerpiac lenne a legnagyobb nyertese, mivel maximalizálná a profitot a japán piacon a jó minőségű sajt, csokoládé, hús és tészta esetében.

Belefásulunk a kereskedelmi háborúval való ijesztgetésbe?

Szerény csökkenéssel zártak a tőzsdék az Atlanti-óceán mindkét partján, miközben tartott az amerikai és orosz elnökök csúcstalálkozója. További részletek >>>

A japán autógyártók és alkatrészgyártók szintén növekvő eladásokra számítanak Európában, a japán tejipar azonban várhatóan elveszíti piaci részesedését a térségben, amennyiben a sajtimport 40 százalékos vámtarifája csökkenni kezd. A felek abban is megállapodtak, hogy még ebben az évben újra tárgyalóasztalhoz ülnek újabb egyeztetés céljából.

Az EU mások felé is nyit a szabadkereskedelmi hozzáállásával: a Szingapúrral és Vietnámmal való megállapodások már a ratifikációs szakaszba értek, míg Indonéziával, Ausztráliával és Új-Zélanddal már meg is kezdődtek az első egyeztetések. Japán és az Európai Unió a világ GDP-jének egyharmadát teszi ki és még van helye a további növekedésnek, szakértők szerint ugyanis a megállapodásnak köszönhetően az EU 0,8 százalékkal, míg Japán gazdasága 0,3 százalékkal tud bővülni hosszútávon.

Ők a legnagyobb nyertesek?

A megállapodás két fő területen segíti a feleket, egyrészt Európa élelmiszerpiacára, másrészt Japán autóiparára lesz kedvező hatással. A japán Toyota, Nissan, Suzuki és Mazda várhatóan jól jár a 10 százalékos vám eltörlésével, míg az alkatrészek esetében eltörölt 3 százalékos vám a Denso, az Aisin Seiki és a JTEKT-nek kedvez leginkább.

Európa élelmiszerszektora főként a prémium minőségű, régiós specialitások értékesítésével tud majd kedvezőbb helyzetbe kerülni, mivel Japán magas vámokkal sújtotta eddig az EU-ból érkező prémium kategóriás italokat és élelmiszereket – a megállapodás tehát kedvezően hathat a francia Pernod Ricard és a LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton eladásaira.

A várakozások szerint a feldolgozott élelmiszerek és a tejtermékek piaca 10 milliárd euróra bővül az uniós exporton keresztül, amint teljes érvényűvé válik az egyezmény. Ez azonban könnyen kiszoríthatja a japán tejtermékeket gyártó cégeket saját piacukról, az akár 40 százalékos védővám ugyanis lassan megszűnik majd, így nagyobb teret kap a japán piacon a Danone, a Lactalis és a Nestlé is.

Amerika és Kína összecsap – ki mögé áll Magyarország?

A Peking és Washington között kirobbant kereskedelmi háború árnyékában térségünk országainak óvatosnak kell lenniük. Budapest érzékeny politikai szívességeket tesz Pekingnek a Nyugat ellenében, pedig a kínaiak nincsenek még az első 10 külföldi befektető között sem hazánkban. A Nyugat hozzáállása összefügg azzal, hogy a Kínai Kommunista Párt a katonai- és polgári hírszerzés megerősítése mellett döntött. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos