4p
Putyin és Netanjahu ma megtárgyalják Irán szerepét Szíria jövőjében. A múlt héten a törökök és az irániak egyeztettek a kurd kérdésről. Teheránban erősödnek a félelmek, hogy a kurdok Szaúd-Arábia támogatásával felforgató tevékenységbe kezdtek Irán területén.
EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Netanjahu izraeli miniszterelnök és Putyin orosz elnök ma találkozik Szocsiban, hogy megtárgyalják aggodalmaikat Irán szándékairól Szíriában.

Ez már Netanjahu negyedik látogatása Oroszországban az elmúlt 16 hónap során, ami jól mutatja Moszkva növekvő befolyását a Közel-Keleten. Izraelt nyugtalansággal tölti el, hogy Teherán állandó katonai bázist hozhat létre Szíriában és tájékoztatja Putyint arról, hogy milyen határvonalak (’red lines’) átlépése elfogadhatatlan számára.

Moszkva is nyugtalan

Moszkva és Teherán viszonyában is érzékelhető repedések jelentek meg az utóbbi hónapokban Szíria jövője kapcsán. Moszkva egy szekuláris államnak képzeli el Szíriát, ahol a kisebbségeknek és a vallási csoportoknak azonos jogaik vannak. Teherán viszont egy olyan damaszkuszi bábkormányt vizionál, amely eszközül szolgál az Irán-Irak-Szíria-Libanon által alkotott siíta tengely kialakításához.

Káncz Csaba

Ennek a tengelynek egyben logisztikai folyosót is kellene képeznie, amelyen át Teherán katonai támogatást nyújt az Irán-barát erőknek, mindenek előtt a libanoni Hezbollah számára.

Az agresszív siíta politikai és ideológiai térnyerés viszont Moszkva szerint destabilizálná a térséget és feszültséget teremtene nemcsak Teherán és Izrael, hanem Teherán és az arab államok között is.

Moszkva megérti Izrael aggályát Irán katonai terjeszkedésével kapcsolatban, de azt eltúlzottnak tartja.

Putyin szerint Teherán legalább annyira érezheti magát bekerítve az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és Izrael által, mint Izrael az iráni proxi erők által.

Az igaz, hogy Izrael nem fenyegetőzik nyíltan azzal, hogy lesöpri Iránt a térképről, de akkor miért vásárolt egy egész raj ötödik generációs, lopakodó F-35-ös vadászgépet? Ki ellen tudná ezt Tel- Aviv felhasználni, ha nem az irániak ellen?! Ráadásul a jelenlegi amerikai kormány nyíltan beszél az iráni rezsimváltás szükségességéről.

A kurd kérdés felizzik

Teherán és Ankara közben a térségbeli kurdokról egyeztette álláspontját. Ezért is fogadta múlt héten Erdogan elnök az iráni hadsereg főparancsnokát. A két fél megegyezett arról, hogy a szír kormány hatalmát helyre kell állítani Észak-Szíriában, amely sűrűn lakott a kurdok által.

Mind Teherán, mind Ankara elutasítja az iraki kurdok szeptember 25-re tervezett népszavazását az önállóságról. Mi több, az Irakban megbújó iráni kurd gerilla szervezet (KDPI) harcosai az elmúlt időszakban többször behatoltak Iránba és ott összetűzésbe kerültek a helyi biztonsági erőkkel. Ezek a lövöldözések hiteltelenné teszik az iraki kurdok azon állítását, hogy a függetlenedés nem jelent további instabilitást a térségben.

Rijád keze?

Ráadásul a KDPI már nyíltan külföldi segítséget kér, hogy az iráni államot gyengíthessék. A KDPI helyettes vezetője, Hasszán Sarafi egy augusztus 10-i interjúban kifejtette, hogy a Nyugat és számos arab ország aláásni igyekszik Irán befolyását a térségben, „amelyet mi, a kurdok lehetőségként tudunk kihasználni”. Sarafi ezt is elárulta az interjúban, hogy az általa vezetett kurdok taktikát váltanak, ezentúl több titkos bevetésre indulnak Irán területére.

Ezek az összecsapások felkorbácsolták azon félelmeket Teheránban, hogy a kurdok akár Szaúd-Arábia támogatásával felforgató tevékenységbe kezdtek Irán területén.  Teherán és Rijád mind Jemenben, mint Szíriában proxi csoportokon keresztül már harcol egymással, de a kurdok felhasználása egy új dimenziót kölcsönözne a kettejük összecsapásának.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG