<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Putyin és Netanjahu ma megtárgyalják Irán szerepét Szíria jövőjében. A múlt héten a törökök és az irániak egyeztettek a kurd kérdésről. Teheránban erősödnek a félelmek, hogy a kurdok Szaúd-Arábia támogatásával felforgató tevékenységbe kezdtek Irán területén.
EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Netanjahu izraeli miniszterelnök és Putyin orosz elnök ma találkozik Szocsiban, hogy megtárgyalják aggodalmaikat Irán szándékairól Szíriában.

Ez már Netanjahu negyedik látogatása Oroszországban az elmúlt 16 hónap során, ami jól mutatja Moszkva növekvő befolyását a Közel-Keleten. Izraelt nyugtalansággal tölti el, hogy Teherán állandó katonai bázist hozhat létre Szíriában és tájékoztatja Putyint arról, hogy milyen határvonalak (’red lines’) átlépése elfogadhatatlan számára.

Moszkva is nyugtalan

Moszkva és Teherán viszonyában is érzékelhető repedések jelentek meg az utóbbi hónapokban Szíria jövője kapcsán. Moszkva egy szekuláris államnak képzeli el Szíriát, ahol a kisebbségeknek és a vallási csoportoknak azonos jogaik vannak. Teherán viszont egy olyan damaszkuszi bábkormányt vizionál, amely eszközül szolgál az Irán-Irak-Szíria-Libanon által alkotott siíta tengely kialakításához.

Káncz Csaba

Ennek a tengelynek egyben logisztikai folyosót is kellene képeznie, amelyen át Teherán katonai támogatást nyújt az Irán-barát erőknek, mindenek előtt a libanoni Hezbollah számára.

Az agresszív siíta politikai és ideológiai térnyerés viszont Moszkva szerint destabilizálná a térséget és feszültséget teremtene nemcsak Teherán és Izrael, hanem Teherán és az arab államok között is.

Moszkva megérti Izrael aggályát Irán katonai terjeszkedésével kapcsolatban, de azt eltúlzottnak tartja.

Putyin szerint Teherán legalább annyira érezheti magát bekerítve az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és Izrael által, mint Izrael az iráni proxi erők által.

Az igaz, hogy Izrael nem fenyegetőzik nyíltan azzal, hogy lesöpri Iránt a térképről, de akkor miért vásárolt egy egész raj ötödik generációs, lopakodó F-35-ös vadászgépet? Ki ellen tudná ezt Tel- Aviv felhasználni, ha nem az irániak ellen?! Ráadásul a jelenlegi amerikai kormány nyíltan beszél az iráni rezsimváltás szükségességéről.

A kurd kérdés felizzik

Teherán és Ankara közben a térségbeli kurdokról egyeztette álláspontját. Ezért is fogadta múlt héten Erdogan elnök az iráni hadsereg főparancsnokát. A két fél megegyezett arról, hogy a szír kormány hatalmát helyre kell állítani Észak-Szíriában, amely sűrűn lakott a kurdok által.

Mind Teherán, mind Ankara elutasítja az iraki kurdok szeptember 25-re tervezett népszavazását az önállóságról. Mi több, az Irakban megbújó iráni kurd gerilla szervezet (KDPI) harcosai az elmúlt időszakban többször behatoltak Iránba és ott összetűzésbe kerültek a helyi biztonsági erőkkel. Ezek a lövöldözések hiteltelenné teszik az iraki kurdok azon állítását, hogy a függetlenedés nem jelent további instabilitást a térségben.

Rijád keze?

Ráadásul a KDPI már nyíltan külföldi segítséget kér, hogy az iráni államot gyengíthessék. A KDPI helyettes vezetője, Hasszán Sarafi egy augusztus 10-i interjúban kifejtette, hogy a Nyugat és számos arab ország aláásni igyekszik Irán befolyását a térségben, „amelyet mi, a kurdok lehetőségként tudunk kihasználni”. Sarafi ezt is elárulta az interjúban, hogy az általa vezetett kurdok taktikát váltanak, ezentúl több titkos bevetésre indulnak Irán területére.

Ezek az összecsapások felkorbácsolták azon félelmeket Teheránban, hogy a kurdok akár Szaúd-Arábia támogatásával felforgató tevékenységbe kezdtek Irán területén.  Teherán és Rijád mind Jemenben, mint Szíriában proxi csoportokon keresztül már harcol egymással, de a kurdok felhasználása egy új dimenziót kölcsönözne a kettejük összecsapásának.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A történelem szemétdombjára kerülhet – bukás szélén a 101 éves állam
Káncz Csaba | 2021. augusztus 5. 14:08
A külvilág egyre inkább felismeri azt, hogy a teljes libanoni politikai osztály távozása nélkül az országnak nincsen esélye a konszolidációra.  A libanoni politika dinamikája nem változott lényegesen az elmúlt fél évszázadban, de a körülmények több szempontból is veszélyesebbek, mint a polgárháború 1975-ös kitörésekor.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Tokióban már az egészségügyi rendszer összeomlásától félnek
MTI | 2021. augusztus 5. 13:28
Megint rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Nem lesz itt már akkora baj, mint a második-harmadik hullámban, Merkely Béla szerint
MTI | 2021. augusztus 5. 12:40
A legfontosabb, hogy minél többen kapják meg a második oltást, véli a szakember.
Makro / Külgazdaság 3 hónappal meghosszabbíthatják a szülési szabadságot a harmadik gyermeket vállaló anyák Pekingben
MTI | 2021. augusztus 5. 11:03
Kínában az anyáknak járó standard szülési szabadság három-négy hónapig tart.
Makro / Külgazdaság Zsinórban második nap regisztráltak újabb fertőzési rekordot az olimpián
MTI | 2021. augusztus 5. 08:38
Csúcsra csúcs.
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta 200 millió Novavax vakcina beszerzését
MTI | 2021. augusztus 5. 07:31
Az Európa Bizottság szerdán jóváhagyta az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról.
Makro / Külgazdaság Karanténkötelezett kategóriában maradt Magyarország a briteknél
MTI | 2021. augusztus 5. 07:17
Vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába a brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Amerikai fegyvergyártókat perel Mexikó
MTI | 2021. augusztus 5. 07:04
Mexikó beperelt több amerikai fegyvergyártót szerdán egy amerikai szövetségi bíróságon, azzal vádolva őket, hogy gondatlan üzleti gyakorlatuk, amely illegális fegyverek "áradatát" juttatja el a mexikói drogkartellekhez, ezrek halálát okozza.
Makro / Külgazdaság Új kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 06:45
Ezúttal a roma ügyeknek lett felelőse. 
Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos