2p
Harci drónokkal és vízágyúkkal felszerelt páncélozott járművekkel készülnek az olasz hatóságok a szombati csúcsra.

Marco Minniti olasz belügyminiszter a londoni merényletet követően összehívta az úgynevezett olasz terrorizmus ellenes stratégiai elemző bizottságot (C.a.s.a), annak ülésén a titkosszolgálatok és a rendvédelmi hatóságok képviselői vettek részt.

Bejelentette, hogy az EU-csúcsot megelőző londoni terrorista merénylet miatt tovább erősítik a szombati találkozót kísérő készültségét. A belügyminiszter elmondta, hogy nemcsak az EU állam- és kormányfőit vendégül látó Capitolium-dombot, hanem minden olyan helyszín ellenőrzését megerősítik, ahol nagyobb számú ember vagy tömeg tartózkodik. Marco Minniti az EU-csúcsot kísérő tüntetésekre utalt.

Tüntetők és terroristák

"A terrorizmussal szemben a leghatékonyabb eszköznek a terület-ellenőrzés számít. Annál is inkább, mivel a terrorista támadások egyre kevésbé kiszámíthatók, a reakcióidő pedig egyre rövidebb" - mondta az olasz belügyminiszter.

Attól tartanak, hogy az EU-csúcsot kísérő tüntetések szélsőséges csoportjainak akciói esetleges terrorista merényletekkel párosulhatnak, az utcai összecsapások terrrorizmussal vegyülhetnek.

A biztonsági készültség eszközei között említette a vízágyúkkal felszerelt páncélozott járműveket, valamint az olasz fegyveres erők Predator típusú harci drónjait. Róma belvárosa épületeinek tetején már megjelentek a mesterlövészek.

Fokozottan ellenőriznek

A szombati EU-csúccsal egy időben négy menetet tartanak  Európa mellett és Európa ellen Róma központjában, és további két ülő demonstrációt (sit-in). Az olasz hatóságok elsősorban az EuroStop jelszavú tüntetést tartják figyelem alatt, amelyre mintegy húsz olasz és külföldi anarchista csoport is érkezik. A szélsőséges Black Bloc csoportjatól is tartanak. A Rómába bevezető sztrádakapuknál és országutakon a tüntetőket szállító buszokat is ellenőrzik majd.

Olasz sajtóértesülések szerint a Róma utcáin szolgáló több mint 3 ezer rendőr, csendőr és más hatósági egységek azt a parancsot kapta, hogy kerülje a tüntetőkkel való összecsapást az utcai harcok elkerülésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fityiszt mutat az Orbán-kormány Brüsszelnek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 13:12
Közölte a miniszter, nem fizetik be a migrációs bírságot, de dolgoznak azon, hogy a napi egymillió euró ne halmozódjon tovább.
Makro / Külgazdaság Még soha nem volt ennyi svájci - ott már lassítanák a népesség növekedését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 12:19
Nem akarnak tízmilliós országot, népszavazást is tartanának erről.
Makro / Külgazdaság Újabb országban jön az árvíz - ne induljon el, aki oda készült
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 11:29
Van, ahol helikopterrel kellett menteni az embereket Észak-Olaszországban.
Makro / Külgazdaság Megszólalt a magyar kormány a felrobbantott csipogók ügyében
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 18:05
Kovács Zoltán ismertette a kormány álláspontját - furcsamód nem látnak nemzetbiztonsági kockázatot, miközben egy magyar céget neveztek meg a személyhívók gyártójaként.
Makro / Külgazdaság Újra üzent David Pressman Orbán Viktornak: már nem működnek a kifogások, Amerika cselekedni fog
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 14:13
Figyeli az Egyesült Államok, hogy mit mond és mit tesz a magyar kormány - és ezek alapján fog cselekedni.
Makro / Külgazdaság Csipogós robbantás: nyilatkozott az egyik érintett cég vezetője
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 12:51
Cristiana Bársony-Arcidiacono megerősített, hogy együttműködtek a tajvani Gold Apollóval. 
Makro / Külgazdaság Elfogyott az árvízi tartalék, sokkal több pénzre lesz szüksége a lengyeleknek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 11:19
Csak a gyorssegélyekre elegendő az eddig félretett pénz. 
Makro / Külgazdaság Merész jóslat jött: a háború 2025-ben véget érhet?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 07:22
Egy brit diplomata szerint akár Kamala Harris, akár Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást, a jövő évben komoly béketárgyalások kezdődhetnek az orosz–ukrán háború befejezése érdekében.
Makro / Külgazdaság Ez most kivághatja a biztosítékot Orbán Viktornál
Csabai Károly | 2024. szeptember 18. 05:41
Hiába hozott ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) három és fél éve nem látott alacsony inflációt augusztusra, európai összevetésben nem kerültünk sokkal előrébb, mivel közben a többiek sem tétlenkedtek, ők is kisebb-nagyobb mértékben faragtak az éves szintű fogyasztóiár-indexükön – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből. A magyar jegybanki alapkamat befagyasztásával ugyanakkor legalább a visszatekintő reálkamatok összevetésében az élmezőnyben maradtunk.
Makro / Külgazdaság Ismerős cég nyerte el Schmidt Máriáék 1,5 milliárdos közbeszerzését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 17. 16:49
Hatodszor nyerte el a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány által kiírt közbeszerzést a Prekog Alfa Kft. A jól bejáratott cég pedagógusképzést tart történelemtarároknak, de idén - története során először - NAV-eljárás is indult ellene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG