3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mégsem lesz fém ötszázas – korrupcióba keveredett az Alstom – hosszabbít a BKK – Rakétaként emelkedik a dollár - sikertelen a görög választás.

Cáfolta a jegybank, hogy változásokat terveznek a magyar bankjegyek kínálatában. A Napi Gazdaság keddi értesülése szerint a Magyar Nemzeti Bank belső egyeztetéseket folytat arról, hogy kivezetik az ötforintos érméket, az ötszázas bankjegyet pedig fémpénz váltja fel. A lap értesüléseit közleményben cáfolta az MNB. Mint írták, „a jelenlegi bankjegy és érmecímletek megfelelően betöltik a forgalomban való szerepüket, így középtávon nem indokolt a szerkezetükbe történő beavatkozás"  A készpénzes feladatait érintően a jegybank 2018-ig a forgalomban lévő bankjegyek megújítására koncentrál, ahogy tette ezt a tízezres bankjeggyel is.

Korrupciós botrányba keveredett a magyar metrószerelvényeket is gyártó Alstom nemzetközi nagyvállalat. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium nyilatkozata szerint a megvesztegetés rendszeresen használt eszköz volt a piaci előnyszerzéshez. Több tízmillió dolláros nagyságrendben fizettek le például indonéz, szaudi és egyiptomi döntéshozókat. A korrupció több mint tíz évig működhetett a cégnél, egészen  2011-ig, amikor több ország nyomozói közösen felgöngyölítették az ügyet.  Az Igazságügyi Minisztérium 772 millió dolláros bírságot szabott ki a vállalatra, miután az elismerte vétségét és elfogadta a bírságot.

Közérdekű információ: meghosszabbítja a 2014-re vonatkozó éves bérleteket a BKK. A korábbiaktól eltérő január 6. helyett januárt 10, hajnali 2 óráig érvényesek.

Nagy meglepetésre a harmadik negyedévben öt százalékkal nőtt az Egyesült Államok gazdasága. A második becslés még csak 3,9 százalékos növekedéssel számolt, de a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások növelése végül nagyobb növekedési tempót diktált. Több mint egy évtizede volt ekkora negyedéves GDP növekedés az Államokban, a hírre pedig erősödni kezdett a dollár.

Nem sikerült államfőt választania Görögországnak. A második fordulóban sem kapta meg a kétharmados támogatást Sztavrosz Dimasz, egyedüli induló. A 299 képviselőből  169-en éltek a szavazati jogukkal a kormányfő Antonisz Szamarasz jelöltjére, ám a sikerhez 200 voksra lett volna szükség. A harmadik fordulóban már elég lesz 180 szavazat is, ha ez után sem sikerül december végéig államfőt választani, feloszlik a törvényhozás és előrehozott választásokat kell kiírni. A görög ellenzék pedig pont erre számít és ez az egy dolog, amiben a szélsőjobboldali  Arany Hajnal, a görög Kommunista Párt, illetve a szélsőbaloldali Sziriza egyetért. Közvélemény-kutatók szerint a Sziriza nyerné az előrehozott választásokat, a párt ebben az esetben újratárgyalná az uniós és IMF által nyújtott segélyeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG