4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Csak a választások után tudjuk meg, lesz-e adóemelés – Orbán Viktor a Gazprommal tárgyalt – több gyermek született, mint tavaly, mégis tovább fogy a magyar

Nemrég egy olyan törvényjavaslat került az Országgyűlés elé, ami az országgyűlési választások évében október 31-éig meghosszabbítaná a következő évi költségvetésről szóló javaslat benyújtásának határidejét. Egyéb években a határidő október 15-e marad. Különösebb indoklás nincs a javaslathoz; a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Banai Péter Benő szerint a Megyei Jogú Városok Szövetségének kérésére történt a határidő módosítása. Az államtitkár jelezte: a készülő költségvetési törvényjavaslat és a jövő évi adótörvények tartalmáról a kormánydöntést megelőzően nem áll módjában információt adni, így vélhetőleg csak az önkormányzati választások után tudhatjuk meg, milyen változtatásokra készül a kormány, lesz-e adóemelés vagy esetleg adócsökkentés.

Megbeszélést folytatott Orbán Viktor Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával hétfő délután Budapesten, az Országházban. A találkozón elhangzottakról csak egy Moszkvában kiadott közleményből tudhatunk részleteket, igaz, nem sokat: eszerint a téli időszakra vonatkozó stabil és megbízható földgázellátásról és a Déli Áramlat földgázvezeték megvalósításáról tárgyalt a Gazprom vezérigazgatója a magyar miniszterelnökkel.

Az első hét hónap előzetes adatai szerint több gyermek született, a halálozások száma pedig mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Szám szerint több mint 51 600 gyermek született idén júliusig, ez közel 3 százalékos emelkedést jelent; ugyanebben az időszakban 72 500-an haltak meg, ami viszont 3,3 százalékos csökkenést jelent. A számok tehát javulnak, de még így is majdnem 21 ezer fővel lettünk kevesebben hét hónap alatt. A statisztikából egyébként az is kiderül: idén júliusban jóval kevesebb házasságot kötöttek, mint tavaly.

Úgy tűnik, nem a 2014-es lesz a kedvenc évjáratunk. Az előző évekénél gyengébb minőségű és kisebb szőlőtermésre számítanak ugyanis az idén a szekszárdi borvidéken, ahol a napokban elkezdték a kékfrankos szüretét a termelők. A rosszabb termést elsősorban az esős időjárás és a nyáron is fellépő lisztharmatfertőzés okozta. Az idei évjáratú borokat inkább kommerszebb tételekkel házasítják majd a borászatok. Sokan pedig inkább rozét készítenek az idei szőlőből.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ma tartja szeptemberi kamatdöntő ülését, szakértők szerint azonban gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy ma is előkerüljön az olló a fiókból. A mai ülésnek így nem nagyon lesz hatása a forintra, ami egyébként kisebb erősödésnek indult reggel. Az euró jegyzése 311 forintig esett.

Hétfőn későn este a Raiffeisen profit warningot adott ki: a magyar devizahitelek rendezése a korábban vártnál többe kerül majd a banknak, a csoport számára az igazi aggodalmat azonban az ukrán események jelentik - így többet kell tartalékolniuk, mint eddig várták. A bejelentés nem tett jót sem a Raiffeisen, sem a régió bankjainak árfolyamára. Híradónk előtti percekben a Raiffeisen 12 százalékos mínuszban járt.

A Privátbankár.hu oldalain publikálta ma reggel legfrissebb tanulmányát a jegybank. Szakál Gyöngyvér vezető szabályozási szakreferens a tőkeáttétel hitelintézeteknél történő korlátozásáról írt. A pénzügyi szektorok  szabályozottsága mostanra soha nem látott méreteket öltött. Azon előírások, amelyek a bankok működésének a biztonságosnak tartott keretek között tartását célozzák, egyre kifinomultabbá válnak. Mindeközben egyre nagyobb az igény egy olyan jelzőrendszer kiépítésére is, amely ezzel szemben épp az egyszerűségre törekszik és azt biztosítja, hogy gyorsan és összehasonlítható módon felmérhető legyen a piaci szereplők tevékenységének kockázatossága. E tekintetben kínálhat megoldást a tőkeáttételi mutatóra vonatkozó új szabályozás, ami 2018-ban lép életbe - a háttérről vezető anyagunkban olvashatnak többet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG