2p

A dúsgazdag oroszok továbbra is megtalálhatják a módját, hogy Svájcba vigyék a pénzüket annak ellenére, hogy az alpesi ország csatlakozott a háború miatt bevezetett Moszkva-ellenes szankciókhoz.

A dúsgazdag oroszok továbbra is használják a svájci bankokat arra, hogy kimentsék a pénzüket az Ukrajna ellen indított háborúban őrlődő édes hazájukból – idézi a Moscow Times a svájci Tamedia állítását.

A Tamedia kiszivárogtatott dokumentumokat elemzett, amelyekből kiderült, hogy Alekszander Ponomarenko, a moszkvai vízszolgálató cég, a Moszvodokanal vezetője családtagjain keresztül egy vagyont vitt ki Svájcba a háború kitörése után. A tamediások heteken át olvasták a dokumentumokat, amelyek egy zürichi vagyonkezelő cégtől jutottak ki és egy orosz hackercsoport jóvoltából rövid ideig elérhetőek voltak a darkneten.

A szankciók miatt tiltott pénzexportban főszerepet játszanak a strómanok. Fotó: Depositphotos
A szankciók miatt tiltott pénzexportban főszerepet játszanak a strómanok. Fotó: Depositphotos

Ezek szerint 2022 júniusában, amikor az ENSZ elítélte az orosz hadsereg Mariupolban elkövetett atrocitásait, Ponomarenko lánya számlát nyitott a zürichi Reyl bankban. Nem sokkal később 9,5 millió dolláros (3,4 milliárd forint) betétet helyezett el ezen. A dokumentumok szerint az üzletember barátnője 2022 novemberében közel 26 millió dollárt (9,33 milliárd forint) helyezett el a Julius Baer bankban és 4,5 milliót (1,6 milliárd forint) a Pictet pénzintézetben.

Árfolyamok és grafikonok

A hagyományosan semleges Svájc néhány nappal az Ukrajna ellen indított orosz invázió után csatlakozott az Európai Unió szankcióihoz az orosz kormánnyal szemben. Eltiltották a bankokat attól, hogy orosz állampolgároktól, illetve Oroszországban bejegyzett szervezetektől magasabb betéteket fogadjanak el 100 ezer svájci franknál (40 millió forint). Számos pénzintézet, köztük a Julius Baer bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatait orosz ügyfeleivel. Úgy tűnik azonban, hogy a korlátozások könnyen megkerülhetők a családtagok strómankodásával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kevés dolog olyan biztos, mint hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:17
Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói Oroszország és Észak-Korea megerősödő együttműködéséről tárgyaltak - közölte szombaton Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a háromoldalú találkozóra érkezett Szöulba.
Makro / Külgazdaság Azt jósolják, az oroszok 90 százaléka Putyinra fog jövőre szavazni
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:56
A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Amnesty International: Erkölcsileg védhetetlen az Egyesült Államok döntése
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:15
Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.
Makro / Külgazdaság Ítélkezett a Standard & Poor’s
Rácz Gergő | 2023. december 8. 22:26
Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.
Makro / Külgazdaság Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 19:24
Svéd repülőgépek érkezhetnek jövőre az ukránokhoz.
Makro / Külgazdaság "Tapasztalatot lehet szerezni és ez többet ér, mint egy helyezés" - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2023. december 8. 19:09
Befejeződött a Klasszis Média Lapcsoport immár hetedik alkalommal, ezúttal technikumoknak és szakképző iskoláknak megrendezett diákversenye, a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! A rekordszámú, közel 4800 középiskolást megmozgatott megmérettetésben elindult csaknem 1200 csapat között a  Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum gárdája, a Kadás visszatérők lett az első. A Hét videója ezúttal a budapesti országos döntőről készült.
Makro / Külgazdaság Észtország is rekordösszegre emeli védelmi kiadásait
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:49
Észtország bruttó hazai termékének (GDP) 3,2 százalékára emeli védelmi kiadásait jövőre - derült ki a balti állam pénteken elfogadott költségvetéséből.
Makro / Külgazdaság Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt ad a palesztinoknak
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:37
A közel-keleti humanitárius helyzet romlása miatt az Európai Bizottság még ez évben 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére, amely a Gázai övezetben és Ciszjordániában működő humanitárius szervezetek munkáját fogja segíteni - jelentette be pénteken a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Csaknem négymilliárd euró hitelt vesz fel Magyarország
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:46
Ez is része az elfogadott támogatásnak. Az uniós tanács jóvá hagyta 13 tagállam helyreállítási tervét.
Makro / Külgazdaság Odavágott Ficónak a szlovák államfő
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:06
A különleges ügyészség tervezett megszüntetése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG