<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A második szakasz célja, hogy a bankok az eddigieken felül további hitelezési vállalásokat tegyenek, így biztosítva a kkv-hitelállomány növekedésének fennmaradását.

A jegybank Monetáris Tanácsa a piaci hitelprogram második szakaszának elindításáról határozott, annak érdekében, hogy a bankok emelni tudják hitelezési vállalásaikat. A program második szakaszában az MNB továbbra is a korábban alkalmazott kockázat- és likviditáskezelő ezsközeit ajánlja fel a bankoknak.

A jegybank tájékoztatása szerint a második szakaszban a jegybanki eszközök csak korlátozott mértékben állnak a bankok rendelkezésére, a feltételes kamatcsere ügyletek keretösszege 300, míg a preferenciális betétállomány keretösszege 150 milliárd forint. Hozzátették: a kiemelkedő arányú hitelnövesztést vállaló bankok nagyobb mértékben részesülnek a preferenciális betéti eszközből, az egyedi banki vállalások emelése érdekében.

A cél a dinamikusabb hitelezési aktivitás

A hitelprogram első szakaszában a bankoknak nem volt lehetőségük arra, hogy megemeljék hitelezési vállalásaikat, csak a vállalt hitelnövekmény csökkentésére volt mód.

Az MNB 2015 őszén indította el a piaci hitelprogramot (PHP), amelynek keretében 2016 elején a bankok csaknem 200 milliárd forintos vállalást tettek kkv-hitelállományuk növelésére. A jegybank szerint a program első szakasza sikeres volt, a résztvevő intézetek több mint 50 százalékkal túl is teljesítették vállalásukat 2016-ban. A program elősegítette, hogy tavaly már a teljes vállalati szektor hitelezését bővülés jellemezte, a kkv-szektor hitelezése pedig kiemelkedő mértékben, több mint 8 százalékkal, önálló vállalkozókkal együtt pedig 12 százalékkal emelkedett – tették hozzá.

A monetáris tanács a banki hitelezési vállalások emelése miatt döntöttek a második szakasz elindításáról, így a hiteldinamika továbbra is a jegybank által kívánatosnak tartott 5-10 százalékos sáv felső felében maradhat – emelte ki a közlemény.

A második szakaszban a jegybank egyrészt bővíti piaci hitelösztönzési eszköztárát, másrészt a program célzottabbá tételével kiemelten támogatja a dinamikusabb hitelezési aktivitást - így biztosítva a kkv-hitelállomány dinamikus növekedésének fennmaradását. A hitelprogram második szakaszának operatív részleteit az MNB júniusban teszi közzé.

Okozhatnak még meglepetést Matolcsyék?

Habár az alapkamatban nem várható változás, a három hónapos betéti állomány még okozhat meglepetést. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG