4p
Habár az alapkamatban nem várható változás, a három hónapos betéti állomány még okozhat meglepetést.

Nem változtatott a Magyar Nemzeti Bank az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, a kamatfolyosó szintén változatlan maradt. A döntés megfelelt a várakozásoknak, londoni pénzügyi elemzők egybehangzó véleménye szerint a belátható előrejelzési távlatban nem módosítja kamatpolitikáját a jegybank. A prognózis szerint az év végéig szinte bizonyosan nem módosul a 0,90 százalékos jegybanki alapkamat, de vannak olyan előrejelzések a Cityben, amelyek 2018 egészében is valószínűtlennek tartják a magyar jegybank alapkamatának változását.

Magyar szakértők szerint júniusban folytatódhat a monetáris finomhangolás, a jegybank tovább korlátozhatja a három hónapos jegybanki betétállományt, az alapkamatban azonban szerintük sem várható változás.

Megszűnhet a három hónapos betét?

Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a Monetáris Tanács továbbra is „galamb” hangvételű üzenetet közvetíthet a közleményen keresztül. Ez a hozzáállás annak ellenére is megmaradhat, hogy az első negyedéves GDP növekedési üteme a jegybank becslésénél is erősebb lett. Ürmössy Gergely szerint a júniusi döntés izgalmas lehet a három hónapos jegybanki betétek korlátozása miatt, várakozásuk szerint ugyanis szeptember végéig felére csökkenti a betétbe elhelyezhető likviditás mennyiségét, az év végére pedig akár teljesen meg is szűnhet a három hónapos betét. Emellett pedig új makrogazdasági előrejelzést is készít a jegybank, fontos lesz, hogy miként ítéli meg az MNB a növekedési és inflációs kilátásokat – tette hozzá.

Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában jelezte: az MNB már második hónapja nem változtatott a három hónapos jegybanki betéti eszközök maximális állományán. Azonban a jegybank várhatóan június végén újabb 50-100 milliárd forintos limitcsökkentésről fog határozni a harmadik negyedévre vonatkozóan. Ehhez azonban meg kell ismernie a júniusi inflációs jelentés számait, amelyekben a korábbinál magasabb GDP és CPI előrejelzéseket közölhet a testület. Kiss Mónika szerint a következő hetek a külföldi impulzusok szempontjából változást hozhatnak. A jelenlegi várakozások szerint következő, június 14-i ülésen a Fed ismét kamatot emelhet, ugyanakkor a magyar monetáris folyamatok szempontjából ennél is lényegesebb az EKB június 8-i ülése. Az előrejelzés szerint az első kamatemelésre csak a jövő év közepén kerülhet sor, ezt támasztják alá a határidős árazások is.

Kész tovább lazítani a jegybank

Takarékbank elemzője elmondta: bár az MNB legfrissebb előrejelzése szerint a jövő év első felétől tartósan elérhető a 3 százalékos inflációs cél, a jegybank mégis kiemelte, hogy amennyiben az infláció tartósan elmarad a 3 százaléktól, a monetáris tanács kész a kondíciók további lazítására nem-hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával. Suppan Gergely szerint így a kondíciók szigorítására 2018 második feléig nem kell számítani, és akkor is a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor először, ezt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely 1,25%-ig emelkedhet, de ennél alacsonyabb is lehet.

A CIB Bank elemzője úgy véli, lényegében nullára csökkentek a kamatváltozás-várakozások. Ezek a májusban megjelent gazdasági-pénzügyi statisztikák a vártnál gyorsabb első negyedéves GDP-bővülés és a bérnövekedés ellenére sem módosultak érdemben. Jobbágy Sándor hozzátette: emellett a fő inflációs mutató éves alapon márciusra és áprilisra is csökkenő indexet mutatott, valamint a külső környezet is támogató. Az elemző szerint további nem-konvencionális intézkedések lehetségesek, bár a mozgástér ezen a területen is szűkült és a jegybank által figyelt pénzpiaci paraméterek sem utalnak gyors változásra.

Az igazi verseny csak most kezdődik? Nagy változás közeleg a lakáshitel-piacon

Nyáron már jöhetnek az első minősített lakáshitelek az MNB szerint. Cél a fogyasztóbarát hitelezés. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG