BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 6. 14:44

Bár a Fidesz a közelmúltban több csatornán keresztül is jelezte, hogy inkább maradna az Európai Néppártban, korántsem biztos, hogy a kívánsága teljesülni fog. Német sajtóértékelések szerint Manfred Webernek most már meg kell szabadulnia a magyar kormánypárttól, különben a szövetséges frakciók nem támogatják jelölését az Európai Bizottság élére. Eközben a Fidesz ügyét vizsgáló néppárti bizottság találkozót kért a magyar kormányfőtől.

Manfred Weber érkezik az EPP ülésére Brüsszelben 2019. május 28-án. EPA/SASCHA STEINBACH

A német sajtó gyakorlatilag kész tényként kezeli, hogy a Fidesz mégis inkább maradna az Európai Néppárton (EPP) belül. Korántsem biztos azonban, hogy ez sikerülni fog neki.

Új jelzések Budapestről

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli: néhány hónapja még biztosnak tűnt, hogy az EPP és a Fidesz útjai elválnak. Ezt jelezte például, hogy Manfred Weber néppárti csúcsjelölt látványosan lemondott a magyar kormánypárt szavazatairól (kijelentette, hogy nem a Fidesz voksaival akar az Európai Bizottság elnöke lenni), majd Orbán Viktor közölte, hogy nem támogatják a bajor politikus elnöki ambícióit.

Most már azonban – írja a FAZ – egészen más jelzések érkeznek Budapestről. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban arról beszélt a Die Weltnek, hogy bizonyos témákban a szociáldemokrata, a zöld és a liberális erőkkel is kooperálnának, és maradnának az EPP-ben. A FAZ szerint aligha véletlen, hogy az „Orbán üzenőfalának” számító miniszter ezt épp egy német lapnak nyilatkozta.

Emellett múlt héten a magyar kormány két olyan kérdésben is visszavonulót fújt, amely korábban felzúdulást váltott ki a Néppártban. Egyrészt bejelentette, hogy eltörli a reklámadót, másrészt pedig elhalasztja a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését.

Ráadásul tegnap a magyar kormánypárt is megszavazta Webert az EPP frakcióvezetőjének. (Deutsch Tamás, a párt európai parlamenti (EP) képviselője ezt a szokásjoggal magyarázta a Hír TV-nek adott interjúban. A bajor politikust ugyanakkor továbbra is alkalmatlannak tartják az Európai Bizottság elnöki posztjára.)

Új platform az EPP-ben

A konzervatív lap szerint a Fideszt nyilvánvalóan kijózanította, hogy az EP-választás nem a populista jobboldal, hanem a Zöldek előretörését hozta, és bár itthon simán nyert – a voksok 52 százalékát szerezte meg –, házon belül még ennél is jobb eredményre számítottak.

A magyar kormánypárt az EPP elhagyása helyett a pártcsaládon belül hozna létre egy konzervatív, közép-európai platformot a lengyel, a cseh és a szlovák kereszténydemokratákkal közösen. A Matteo Salvini vezette Ligával viszont csak bizonyos ügyekben kooperálna, de nem ülne át a pártcsaládjába – összegzi a fejleményeket a FAZ.

Válaszút előtt Weber

Kérdés ugyanakkor, hogy van-e még visszaút a Fidesz számára, amelynek tagsága jelenleg fel van függesztve. A Der Spiegel a napokban azt írta: ha Manfred Weber valóban az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni, akkor meg kell szabadulnia a magyar kormánypárttól.

A német baloldali lap szerint a Fidesz-ügy kifejezetten kellemetlen az EPP frakcióvezetőjének. Az EP-választáson meggyengült jobbközép pártcsalád potenciális szövetségesei (szociáldemokraták, zöldek, liberálisok), amelyekre most nagy szüksége lenne Webernek, ugyanis jelezték, hogy nem kívánnak együttműködni a Fidesszel. Ez pedig a bajor politikus elnöki ambíciói mellett az EPP parlamenti többségét is veszélyeztetheti.

Az EPP-nek ki kell zárnia Orbánt a soraiból ahhoz, hogy bármilyen koalíciós alkut elfogadjunk

- jelentette ki például múlt héten Pascal Canfin francia politikus, aki Emmanuel Macron francia elnök pártja, az En Marche második számú jelöltjeként jutott be az EP-be. Az En Marche a liberális ALDE képviselőcsoporthoz csatlakozik majd, amelyből könnyen királycsináló frakció lehet – akár rajta is múlhat az EPP vezette koalíció többsége.

Találkozót kezdeményeztek

A Fidesz ügyét az EPP-n belül egy háromtagú bizottság vizsgálja, amelynek Herman Van Rompuy, az Európai Tanács egykori elnöke, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament egykori elnöke a tagja.

A Spiegel információi szerint a trió már kezdeményezett egy brüsszeli találkozót Orbán Viktorral, amelyre azonban még nem került sor. A lap emlékeztet arra, hogy tavaly szeptemberben Weber is megszavazta az EP-ben a magyar demokrácia állapotát bíráló Sargentini-jelentést, a Fidesz tagságának felfüggesztését is ő kezdeményezte, az EPP pedig még akkor is a legnagyobb frakció lesz az új EP-ben, ha a magyar kormánypárt esetleg távozni kényszerül.

Posztot vesztett a Fidesz

A német lap szerint a kulisszák mögött Weber kényszerítette ki azt is, hogy a Fidesz ne jelöljön senkit a frakcióvezető-helyettesi posztokra. A tíz helyettes közül eddig egyet adott a magyar kormánypárt Szájer József személyében, és frakciójának nagysága alapján most is igényt tarthatott volna egy helyre.

Szájer a Spiegelnek azt mondta: maguk döntöttek úgy, hogy nem jelölnek senkit, hanem inkább egy bizottsági (valószínűleg külügyi) posztot céloznak meg. Az EPP tegnap végül francia, spanyol, holland, román, ír, lengyel, bolgár, görög, portugál és horvát képviselőket választott meg helyetteseknek.

A választás után Weber azt mondta: változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában. Szerinte a Fidesz-tagság kérdése Herman Van Rompuy kezében van, akiben teljes mértékben megbízik. Ő értékeli majd, hogy maradhat-e magyar kormánypárt. Hozzátette: az európai uniós alapelveket mindenkinek be kell tartania.

(Korábbi cikkünk a témában: Orbán pánikban – ezért könyörögte magát vissza a németekhez.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél