BUX
36 384.79
+0.83%
+299.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
2 014.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 930.00
+0.36%
+25.00
MTELEKOM
394.00
-0.13%
+0.00
 
2020. április 3. 08:30

A szokásosnál enyhébb influenzaszezon is hozzájárulhatott a koronavírusos betegek szokatlanul magas halálozási arányához Olaszországban. Spanyolországban ismét csúcsot döntött az egy nap alatt elhunytak száma. Világszerte már több mint egymillió embert diagnosztizáltak a fertőzéssel. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.

Új elmélettel állt elő az olasz Egészségügyi Minisztérium tanulmánya arra vonatkozóan, miért kimagaslóan magas Olaszországban a koronavírussal fertőzöttek halálozási rátája. (A dél-európai államban a diagnosztizált betegek mintegy 10 százaléka veszíti életét, más országokban viszont jellemzően néhány százalék, a németeknél pedig egy százalék alatt van ez a mutató.)

Torino belvárosa, 2020. március 22. EPA/ALESSANDRO DI MARCO Torino belvárosa, 2020. március 22. EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Több sebezhető idős ember maradt

A tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a legutóbbi influenzaszezon – tavaly november és idén január között – az átlagosnál kevesebb idős olasz halálát okozta a szokásosnál melegebb időnek köszönhetően, írja a Bloomberg.

A jelentés tehát azt sugallja, hogy az idén a korábbinál több volt a sebezhető idős ember, akiket végül egy másik, az influenzát követő járvány, a koronavírus ölt meg. Részben ez magyarázhatja tehát a magas halálozási rátát.

Európában a legutóbbi influenzaszezon a szokásosnál korábban kezdődött, és már február elején elérte a csúcsát.

Sok látens beteg 

A Corriere della Sera olasz lap korábbi vizsgálatában ugyanakkor arra jutott, hogy a magas olasz halálozási ráta a következő faktorokra vezethető vissza:

a fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet.

Az olasz napilap szerint a legfőbb ok, hogy a fertőzöttek valós száma az ismertnél sokkal magasabb. Minden igazolt beteg mellett ugyanis legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van.

Az olasz statisztikai hivatal március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer regisztrált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünettel rendelkező fertőzött volt. Ekkora létszámmal számolva a halálozási ráta is alacsonyabb lenne, és megközelítené a kínait.

A lap emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy magas a 65 év felettiek aránya.

A fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog, és több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték.

760 halott egy nap alatt

Ami az aktuális számokat illeti, Olaszországban tegnap a halottak száma 760-tal nőtt – szerdán 727-en hunytak el. Az új, diagnosztizált fertőzöttek száma 2477-tel emelkedett – az előző napokban 2937, 2107 illetve 1648 új beteget regisztráltak.

A dél-európai országban eddig csaknem 14 ezer áldozatot követelt a vírus, többet, mint bármely más országban. A fertőzöttek teljes száma 115 ezer fölé nőtt – ennyi embernél diagnosztizálták a betegséget –, közülük több mint 18 ezren meggyógyultak.

Az olasz kormány április közepéig biztosan nem enyhít a karanténon, így a húsvéti ünnepek is izolációban telnek majd.

Újabb szomorú rekord a spanyoloknál

Olaszország után a legfertőzöttebb állam Európában Spanyolország, ahol tegnap ismét új csúcsra ugrott  a napi halálozások száma: egy nap alatt 950-en vesztették életüket.

Ezzel a halálos áldozatok száma 10 ezer fölé nőtt. Hivatalos közlések szerint ugyanakkor a napi halálesetek száma most van a csúcson, és a jövőben csökkenés várható.   

A fertőzöttek száma egy nap alatt 8100-zal 110 ezer fölé emelkedett. 

A világon a legtöbb fertőzött az Egyesült Államokban van, ahol már csaknem 250 ezer beteget diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma meghaladja a hatezret. Donald Trump amerikai elnök hat vállalatot lélegeztetőgépek gyártására kötelezett.

Több mint egymillió fertőzött

Globálisan a fertőzöttek száma átlépte az egymilliót. 53 ezren életüket vesztették, 212 ezren meggyógyultak.

A betegek számát tekintve Magyarország Örményországgal és Bahreinnel, az áldozatok számát tekintve Ukrajnával van körülbelül egy szinten.

Hazánkban jelenleg 623 diagnosztizált koronavírusos beteg van, és 26-an hunytak el a vírussal összefüggésben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél