3p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az internetadó és az adócsalás volt a téma napirend előtt a parlamentben – Újabb bank devizahiteles ügye kerül az Alkotmánybíróság elé – Megint olcsóbb lesz a benzin

A nemzetgazdasági miniszter továbbra is tartja magát ahhoz, hogy az internetadó nem az előfizetőket, hanem a távközlési cégeket terheli majd. Az adó mértéke havonta maximum 700 forint lehet. Varga Mihály napirend előtt beszélt az adócsalásokról is. Azt mondta: a NAV már eddig is sokat tett az ügyben.

Az élelmiszeripari felügyeleti díjat is emelnék 2015-ben. A kereskedők szerint ezt már nem bírja el a szektor, muszáj lesz emelni az árakat. A termelők, a feldolgozók, a nagykereskedők és a kiskereskedők most is fizetnek felügyeleti díjat, az árbevétel 0,1 százalékát, a pénz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal működésére megy.

A GKI-Erste konjunktúra-indexe októberben csaknem elérte idén áprilisi, másfél évtizedes csúcspontját. Az üzleti és fogyasztói várakozások is javultak: a fogyasztók kevésbé tartanak a munkanélküliségtől és az inflációtól. Az építőiparban és a kereskedelemben kevesebb cég tervez áremelést, míg az iparban több.

Közben londoni pénzügyi elemzők jelentősen rontották közép-európai növekedési előrejelzésüket, Magyarországét is, Oroszországban pedig recessziót jósolnak 2015-re. Magyarországon 2015-re 2,2 százalékos GDP-növekedést várnak az idei évre becsült 3,3 százalék után.

Sokat bukott a gyenge a forinton Magyarország legnagyobb hitelezője, az amerikai Templeton: a június végi nagyjából 13 milliárd dollárról szeptemberre 12,15 milliárdra csökkent a cég magyar kötvénykitettsége. A visszaesés szinte teljes egészében az árfolyam változásának volt köszönhető, a dollár 227,13-ról 245,13-ig erősödött a forinttal szemben a harmadik negyedévben. Vagyis az amerikai alapkezelő több mint 800 millió dollárt, forintra átszámítva 196 milliárd forintot veszített az árfolyamon.

Alkotmánybírósághoz fordul az ítélőtábla a K&H devizahiteles perében. A bíró azért fordul az Ab-hoz, mert szerinte az első devizahiteles törvény több paragrafusa is sérti az alaptörvényt, ezen belül is a jogállamiság elvét, a tisztességes eljáráshoz való alkotmányos alapjogot és a jogbiztonság elvét.

Idén nem számíthatnak nyereségre a kukoricatermelők: a sok eső miatt lassan halad a betakarítás, és a szárításért is fizetni kell – mondta a Privátbankár.hu-nak Németh István, a Magro.hu ügyvezetője.

Szerdától 3 forinttal lesz olcsóbb a benzin, a gázolaj ára ezúttal nem változik. A csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 382-383 forintra mérséklődik, a gázolajé 399-400 forint marad. A benzin literenkénti átlagára több éve nem volt 390 forint alatt.

Kevesebben vannak a NAV feketelistáján: míg a második negyedévben 4144 magánszemélynek és egyéni vállalkozónak volt adótartozása, addig a harmadik negyedévben „csak” 3974-nek. A listára ezúttal is azok kerültek fel, akiknek 180 napja több mint 10 millió forintos tartozása van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány Kína oldalára állt az uniós büntetővámok ügyében
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 13:21
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a magyar kormány nemmel fog szavazni a kínai autókra kivetendő uniós büntetővámokra.
Makro / Külgazdaság Az év végi bevásárlási szezon árait befolyásolhatja a sztrájk
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:48
Sztrájkba léptek a legnagyobb amerikai kikötők dolgozói, ami komoly fennakadásokat okoz az év vége előtti áruszállításokban. A történet vége a karácsonyi árak növekedése lehet.
Makro / Külgazdaság Donald Trump alig várja, hogy rendet csinálhasson a világon
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:07
Donald Trump nem éppen fiatal kora ellenére egy fiatal kobra reflexével csap le minden lehetőségre, amiről úgy gondolja, hogy javítja elnökké választását novemberben. Ilyen az iráni légi csapás is.
Makro / Külgazdaság Csúcstalálkozó lesz az utolsó pillanatban: újabb fejezet kezdődhet az autópiaci csetepatéban
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 11:33
A BMW a német kancellárhoz fordult. 
Makro / Külgazdaság Összecsaptak a másodhegedűsök, kár, hogy senkit sem érdekelt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 10:55
A politikai megmondóemberek azt emelik ki az amerikai elnökválasztás alelnökjelöltjeinek vitájából, hogy kulturált, konstruktív stílusban folyt. Donald Trump korszakában ez is eredmény.
Makro / Külgazdaság Elérheti a lélektani határt a benzin ára Magyarországon, ha bejön ez a jóslat
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:55
A mostani kilátások szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelynek örülhet majd minden autós. Azért akadnak kockázatok is. 
Makro / Külgazdaság Teljesen felborult Putyin képlete
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:19
Az oroszok embervesztesége becslések szerint valamivel több mint kétszerese lehet az ukránokénak a felőrlő háborúban, aminek finanszírozására Moszkva még több pénzt szán jövőre, mint idén.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli ülést hívtak össze az iráni támadás miatt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeül az Izrael elleni iráni támadás miatt. 
Makro / Külgazdaság A cascót is ellehetetleníti az extraprofitadó
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 17:08
Esztergomban tartották a XX. Biztosításszakmai Konferenciát, melyet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szervezett. Az elmúlt évek értékelése mellett a közeljövő is szóba került, kiemelten az extraprofitadónak a szektorra gyakorolt káros hatása.
Makro / Külgazdaság Most kiderül, számíthatunk-e gazdasági fellendülésre
Privátbankár.hu | 2024. október 1. 13:33
A Beszerzési Menedzser Index értéke növekedett augusztushoz képest, de még mindig 50 alatti értéket mutat, és nem éri el sem a hosszú távú, sem a hároméves szeptemberi átlagot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG