Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csecsen bűnbandák, az általuk beszervezett, küzdősportokban jártas őrző-védő és kidobóemberekkel lassan átveszik a német szervezett bűnözés kulcsterületeit a hatóságok figyelmeztetése szerint. Előretörésük különös agresszivitásuknak is köszönhető. A szálak lehet, hogy egyes politikusokig érnek.

Csecsen bűnbandák terjeszkednek Németországban a szervezett bűnözésen belül – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung a német bűnüldözési hivatal, a BKA igazgatójára, Michael Nagelre hivatkozva. Míg korábban más szervezetek zsoldosaiként tevékenykedtek, most már egész üzletágakat vesznek át. Főleg a kábítószer-kereskedelemben, de a rablások, lopások, hamisítások területén is.

A berlini kábítószer-kereskedelmet már átvették, a hatóságok 200-250 veszélyes csecsen és észak-kaukázusi személyt tartanak látókörükben. Előretörésüket fokozott agresszivitásukkal, brutalitásukkal hozzák összefüggésbe.

A pénzt őrző-védő és biztonságtechnikai cégekben mossák tisztára. Utánpótlást küzdősport-iskolákban verbuválnak, onnét jönnek a “kidobóemberek”, akik a szórakozóhelyekre beépülve a kábítószer-terjesztést és a védelmi pénzek szedését végzik.

A berlini klán

A hatóságok szerint nagyon jó viszonyt és pénzügyi kapcsolatokat ápolnak Ramzan Kadirov csecsenföldi elnökkel. (Jellemző leírása az interneten: az orosz fennhatóságú magánkiskirályság brutális zsarnoka. Az angol nyelvű Wikipedián oldalakon keresztül sorolják a vele kapcsolatba hozható emberijog-sértéseket és gyilkosságokat, sőt háborús bűnöket.)

A német sajtó gyakori témája volt a berlini szervezett bűnözés, amelyet Neukölln kerület “arab klánjához” kötöttek. Nemrég ez lehetett az egyik oka annak is, hogy a berlini rendőrfőnöknek mennie kellett, bár más is volt a rovásán. (Erről itt írtunk nemrég.)

Itt a Seehofer-terv

Horst Seehofer eddigi bajor elnök, leendő belügyminiszter vasárnap kisebbfajta programot hirdetett meg, amelynek központjában az ország biztonságának növelése volt. Szerinte Bajorország Európa egyik legbiztonságosabb vidéke, ezt szeretné egész Németországra kiterjeszteni. Listáján szerepel a külföldi bűnelkövetők hatékony kitoloncolása, a video-megfigyelő rendszerek bővítése. A koalíciós tárgyalásokon korábban a rendőri erők létszámának bővítéséről is megegyeztek.

Bűnözők 122 országból

A BKA egyébként 2016 októberben tett közzé egy tanulmányt a szervezett bűnözésről Németországban. Eszerint abban az évben 8600 gyanúsított kétharmada volt külföldi, és a bűncselekmények 80 százalékának volt nemzetközi vonatkozása. Összesen 122 országból származtak a gyanúsítottak. Az 566 eset azonban nem jelentett lényeges változást 2014-hez képest, még kissé csökkent is.

A szervezett bűnözést akkor a terrorizmussal is kapcsolatba hozták, legalábbis úgy, hogy az általuk végzett fegyverkereskedelem, dokumentumok hamisítása, embercsempészet ezt is segítheti.

A Balkán-félszigetről érkező bűnözők nagy súlyáról számolt be korábban egy másik német jelentés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.