4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Már a múlt, hogy Budapesten a legjobb az egészségügyi ellátás. Van olyan diagnosztikai rendszer, amelyben Mexikóval vagyunk egy szinten.

Régiónként és megyénként is többszörösek a különbségek az egy lakosra jutó egészségügyi költésben. A budapesti kórházak jelentős szakmai - infrastrukturális - minőségi hanyatlásnak néznek elébe, és néhány év múlva az ország vezetőkórházai a vidéki egyetemi klinikák lesznek - olvasható a Px Consulting egészségügyi tanácsadó cég elemzésében.

Az elemzők kiemelik, hogy a budapesti egészségügyi ellátási rendszer messze kiemelkedett az ország ellátási rendszeréből. A budapesti tartalékok az elmúlt években kimerültek, a folyamatban lévő uniós fejlesztések legnagyobb része pedig nem a budapesti rendszert erősítik. Az uniós fejlesztések befejezése után, azaz alig néhány év múlva jó néhány vidéki város (Debrecen, Szeged, Pécs) ellátási rendszere összehangoltabb, komplexebb, korszerűbb és forrásgazdagabb lesz, mint a fővárosi rendszer – derül ki az elemzésből.

Pest megye hátrányban

A lakosonkénti egészségügyi ellátási költség területenként jelentős különbségeket mutat. A legmagasabb összeg, 136 184 forint Budapesten, a legalacsonyabb, 38 922 forint pedig Pest megyében található: a budapesti érték három és félszerese a Pest megyei értéknek. Az elemzők megjegyzik, hogy Pest megye saját egészségügyi ellátórendszere igen fejletlen, szinte mindenben a budapesti ellátórendszerre támaszkodik.

Pest megye gyenge saját egészségügyi ellátása az országosan legrosszabbul finanszírozott háziorvosi ellátásra épül, amely önmagában is komoly gondok forrása. Kifejezetten gyenge a Pest megyei saját járóbeteg-ellátási rendszer is, ahol az egy főre jutó ellátási költség legrosszabb országos értékként 7108 forint volt. A szintén gyenge nógrádi egészségügyi rendszerben ez az összeg 1000 forinttal volt magasabb, Tolna megyében pedig 1500 forinttal. Budapesten egy lakosra 17 776 forint járóbeteg szakellátási finanszírozási kapacitás jutott, Hajdú-Bihar megyében pedig 14 112 forint.

A laboratóriumi vizsgálatokra költött összegek terén igen kifejezett a budapesti ellátók dominanciája, melynek hátterében részben logisztikai és elszámolástechnikai okok húzódhatnak meg, azaz vidéki betegek vizsgálatait is a pesti központban számolhatják el - hangsúlyozzák az elemzők.

Egy szinten Mexikóval

A korszerű egészségügyben meghatározó jelentőségű a képalkotó diagnosztika, a CT és az MR hozzáférhetősége, elvégezhetősége. Köztudott, hogy az OECD országok közül Mexikó mellett Magyarországon a legrosszabb a CT/MR ellátottság. Ennek fényében is kifejezetten érdekes, hogy a laborvizsgálatok terén sereghajtó Somogy megyében egy főre 2759 forintnyi CT és MR vizsgálat jut, ami a hatszorosa a szomszédos Tolna megyeinek. A budapesti érték 3 467 forint, viszont Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megye lakosai esetében is ezer forintnál kisebb a CT-MR vizsgálatra fordított évi fejkvóta-összeg. Azaz számos megye esetében igaz, hogy a beteg vagy elutazik egy jobban ellátott megyébe CT-MR vizsgálatra, vagy nem lesz ilyen vizsgálata. Hacsak be nem fizeti magát egy magánellátóhoz.

Hatalmasak a területi különbségek az egy főre jutó aktív kórházi ellátási lehetőségben is. Elvileg Budapest a legjobban ellátott, egy lakosra 60.688 forint finanszírozás jut, ezt követi Baranya 50 345 forinttal, Hajdú-Bihar 48 802 forinttal, és Csongrád 48 053 forinttal. A sereghajtó - mint szinte mindig - Pest megye, ahol egy lakosra 9 880 forint kórházi ellátás jut, miközben a magyar átlag 34 791 forint.

Ezért nem jut mindenkinek egyforma ellátás

A Semmelweis terv alapján létrehozott térségi ellátási rendszer a budapesti feladatokhoz csatolta Pest megyén kívül Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Fejér megye ellátási feladatainak egy részét is. Ugyanakkor a hazai lakosság csaknem felét magába foglaló gigatérség valamennyi betegének egyenlő színvonalú ellátására nincsen sem valós technológiai lehetőség, sem valós humán kapacitás, sem pedig valós finanszírozási forrás. Az elmúlt néhány évben a budapesti ellátórendszer jelentős veszteségeket szenvedett, napjainkra a budapesti kórházak egy része leromlott infrastruktúrájú, ráadásul jelentős adósságot halmozott fel. A budapesti kórházak összegzett finanszírozása sem növekedett az elmúlt években, sőt, a budai agglomeráció ellátásában vezető jelentőségű János kórház például 2011-hez képest finanszírozásának 23 százalékát vesztette el 2013-ra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG